Vind de beste wasmachine

Een beamer is een apparaat dat je gebruikt om beelden op een scherm, muur of ander oppervlak te projecteren. In de eerste instantie werden beamers vooral gebruikt voor het projecteren van presentaties op school en op werk, maar tegenwoordig zijn er ook veel huishoudens die hun televisie vervangen door een beamer. Wat is de beste beamer van 2023? In dit artikel zetten we de beste beamers voor je op en rij en laten je zien waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe beamer met behulp van onze koopgids.
Beste wasdroger

164 uur gekeken

18 beamers getest

12 webshops

6 beamer testers

Beste beamers van 2023

Een beamer maakt het heel gemakkelijk om een film of een presentatie aan een grote groep mensen te laten zien. Met een beamer tover je iedere kamer met een witte muur om tot een bioscoop of vergaderzaal.

Op deze pagina kan je de beste beamers van 2023 vinden. Om ervoor te zorgen dat jij de beste beamer voor jouw behoeftes aanschaft, zijn ze op verschillende eigenschappen getest. 

Om te beginnen is er gekeken naar de scherpte van de beamers. Voor het kijken van een film heb je een scherpere beamer nodig dan voor het laten zien van een PowerPoint. Daarvoor is ook de hoeveelheid licht belangrijk. Om er zeker van te zijn dat je in een lichte kamer ook goed beeld hebt, is het aantal ANSI-lumen een belangrijke factor. Tot slot is ook gekeken naar het gebruik en de ruimte waarvoor de beamers het beste geschikt zijn. Dit zijn de beste beamers van 2023:

Koopgids: hoe vind je de beste beamer

Het beeld van een beamer is haarscherp en erg groot, dat maakt het makkelijk om met veel mensen tegelijk te kijken. Het is dus niet zo verwonderlijk dat de beamer aan populariteit wint ten koste van de normale televisie. Bij de aankoop van een beamer is het belangrijk dat je let op een aantal eigenschappen. Om te beginnen moet je rekening houden met de ruimte waarin je de beamer wil gebruiken. Is de ruimte klein en staat de beamer dicht bij de muur?
Dan heb je een beamer met een korte projectieverhouding nodig Is de ruimte groot maar wel erg licht? Kies dan een beamer met een hoge helderheid. Daarnaast moet je ook nadenken over de plek waar je de beamer wil gebruiken. Een kleine beamer kan je makkelijk meenemen en een grote beamer blijft juist altijd op dezelfde plek staan. Wil je weten hoe je het beste beamer kiest? Let dan op de volgende eigenschappen:

Scherpte

Voor een scherp beeld, heb je veel pixels per resolutie nodig. Deze zijn ingedeeld in de volgende categorieën: 4K, Full HD, HD+, Wide VGA, Super VGA, Wide XGA, Wide UXGA.

Omgevingslicht gebruikssituatie

De ruimte waarin je de beamer wil gebruiken is van invloed op de kwaliteit van je beeld. In een kleine ruimte die volledig verduisterd is, heb je een andere beamer nodig dan in een grote ruimte met veel licht.

Hoeveelheid licht

De helderheid van de lamp van de beamer wordt aangegeven in lumen (ANSI). Hoe hoger dit getal is, hoe helderder de lamp is. In een ruimte met veel licht heb je dus een beamer met een hoog aantal lumen nodig.

Aanbevolen voor gebruik

Als je een beamer wil gebruiken om thuis een bioscoopervaring te creëren, dan is het handig als je hem direct kan aansluiten op de bron die de film afspeelt. Beamers die je wil gebruiken voor educatieve of zakelijke doeleinden, hebben weer hele andere functies die een optimaal gebruik garanderen.

Aanbevolen voor ruimte

Wanneer je de beamer in je woonkamer wil gebruiken, dan moet hij zowel bij daglicht als in het donker functioneren. Vergaderruimtes of collegezalen zijn over het algemeen goed verlicht en daarvoor heb je weer een hele andere soort beamer nodig.

Formaat beamer

Een kleine of compacte beamer kan je makkelijk meenemen en overal neerzetten. Het nadeel is dat zij vaak wel minder lumen hebben. Grotere beamers zijn krachtiger, maar die verplaats je minder makkelijk en ze hebben vaak een vaste plek.

Wat moet je weten van een beamer

Een beamer gebruikt een lamp om te projecteren. Na verloop van tijd zal de lamp steeds minder fel worden, tot op het moment dat je hem moet vervangen. Een normale lamp gaat tussen de twee en vierduizend uur mee, terwijl een LED-lamp al snel tien keer zo lang meegaat. Vaak kan je de lamp van je beamer vervangen op het moment dat hij op is en dit kan best wel prijzig zijn. Niet alle beamers hebben de mogelijkheid om de lamp te vervangen. Als de lamp het begeeft zal je dus een hele nieuwe beamer moeten aanschaffen. Hieronder behandelen we de meest voorkomende vragen over beamers.
Wat voor jou de beste beamer is, hangt af van de plek waarop je hem wil gebruiken. Denk goed na over de lichtinval en de grootte van de ruimte. In een kleine ruimte heb je namelijk een beamer nodig die dicht bij de muur kan staan en in een verlichte ruimte heb je een beamer met een hoog aantal lumen nodig.
Je kiest een beamer op basis van de behoeftes die je hebt. Voor een thuisbioscoop is het verstandig om een beamer te kopen met minimaal een Full HD scherpte, maar voor gebruik op verschillende plekken is het handiger om een beamer te kopen die compact is of wordt geleverd met een tas.
Een beamer ontvangt een signaal dat hij vervolgens door middel van licht op een ander oppervlakte projecteert. Er zijn beamers die met LCD (Liquid Crystal Display)-schermen werken en beamers die met DLP (Digital Light Processing)-schermen werken. Een beamer moet altijd worden aangeloten op het elektriciteitsnet of een andere stroombron.

Een basis beamer die goed functioneert in een middelgrote ruimte met niet te veel licht kost rond de 400 euro. Deze is al geschikt om thuis films op te kijken. Er zijn ook beamers die meer dan 1000 euro kosten, deze hebben veel meer. verschillende functies.