Beste bloeddrukmeter

Een bloeddrukmeter bestaat uit een opblaasbare band die je om je arm doet en apparaat waarop je je bloeddruk af kan lezen. Het geeft je informatie over hoe veel druk er wordt uitgeoefend op de wanden van je bloedvaten terwijl het bloed er doorheen stroomt. Je gebruikt een bloeddrukmeter om te controleren of je bloeddruk niet te hoog of te laag is. Wat is de beste bloeddrukmeter van 2023? In dit artikel hebben we de beste bloeddrukmeters voor je op en rij gezet en we laten je zien waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe bloeddrukmeter met behulp van onze koopgids.
Beste bouwstofzuiger

154 uur gemeten

19 bloeddrukmeters getest

17 webshops

8 bloeddrukmeter testers

Beste bloeddrukmeters van 2023

Een gezonde bloeddruk heeft een bovendruk tussen de 120 en 140. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, dan heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten. Hoe lager je bloeddruk hoe beter. Het is dus belangrijk dat je deze informatie zelf goed in de gaten kan houden en op tijd kan ingrijpen wanneer het de verkeerde kant op gaat. Op deze pagina kan je de beste bloeddrukmeters van 2023 vinden. Om te garanderen dat ze jou altijd de informatie geven die je nodig hebt, zijn ze op een aantal eigenschappen getest.
Ten eerste is er gekeken naar de plek waarop de meting wordt gedaan, dat kan op de bovenarm zijn of op de pols. Daarnaast is er ook gekeken of de bloeddrukmeter het aangeeft wanneer je hartslag onregelmatig is, dit kan namelijk een indicatie zijn dat de meting niet nauwkeurig is. Tot slot is ook in de test meegenomen of een bloeddrukmeter is aanbevolen door de Nederlandse Hartstichting en of hij compatibel is met verschillende apps. Dit zijn de beste bloeddrukmeters van 2023:

Koopgids: hoe vind je de beste bloeddrukmeter

Een bloeddrukmeter is een onmisbare tool wanneer jij je gezondheid in de gaten wil houden. Je bloeddruk zegt veel over je algehele gezondheid en daarom kan het nooit kwaad om eens te investeren in een bloeddrukmeter. Let bij de aanschaf wel op dat je kiest voor een bloeddrukmeter die past bij jouw situatie. Je bloeddruk kan worden gemeten via de bovenarm en via de pols. Via je pols moet je je arm omhooghouden tijdens de meting en dat is niet voor iedereen ideaal.
Heb je last van een onregelmatige hartslag? Kies dan voor een bloeddrukmeter die dit aangeeft. Zo weet je altijd of je meting nauwkeurig is. Tot slot zijn er ook bloeddrukmeters die je gemiddelde bloeddruk over een bepaalde periode voor je berekenen en deze informatie kunnen overdragen aan een app op je telefoon. Je hebt je medische informatie dan altijd bij de hand. Wil je weten hoe je het beste bloeddrukmeter voor jouw wensen kan vinden? Let dan op de volgende eigenschappen:

Locatie meting

Je bloeddruk kan worden gemeten via je pols of via je bovenarm. Wanneer je via de pols meet moet je er wel rekening mee houden dat je je arm altijd zo dicht mogelijk bij je hart moet houden om een zo nauwkeurig mogelijke meting te krijgen.

Melding onregelmatige hartslag

Een onregelmatige hartslag kan ervoor zorgen dat je meting onbetrouwbaar kan zijn. Een bloeddrukmeter met deze functie herkent het wanneer ja hartslag afwijkt en geeft het aan. Zo kan jij er rekening mee houden tijdens de interpretatie van het resultaat.

Afmeting manchet

Je gebruikt de manchet om de bloeddrukmeter aan je arm of pols vast te maken. Wanneer je hele brede of juist hele smalle armen hebt, moet je erop letten dat je een bloeddrukmeter met een passende maat koopt.

Aanbevolen door de Nederlandse Hartstichting

Bloeddrukmeters met deze kwalificatie zijn getest door het Dabl-instituut en beoordeeld als betrouwbaar. De Nederlandse Hartstichting raadt deze bloeddrukmeters aan voor thuisgebruik omdat ze accurate informatie geven.

Berekening gemiddelde bloeddruk

Sommige bloeddrukmeters zijn in staat om je gegevens over een langere periode op te slaan en daar een gemiddelde van uit te rekenen. Dit is handig wanneer je geen conclusies kan trekken uit de gegevens van een enkele meting.

Compatibel met apps

Wanneer je je bloeddrukmeter aan een app kan koppelen, kan je gemakkelijk al je gegevens bijhouden en op een ander moment nog eens bekijken. Veel apps bieden ook functies waarmee je bloeddruk bijvoorbeeld uiteen wordt gezet in een grafiek. Zo gebruik je de informatie van je bloeddrukmeter optimaal.

Wat moet je weten van een bloeddrukmeter

Als je je bloeddruk thuis meet in plaats van bij de dokter of in het ziekenhuis, moet je er rekening mee houden dat je bloeddruk thuis altijd iets lager is omdat je daar meer ontspannen bent. Bij het opmeten van je bloeddruk thuis is het verstandig om dat twee keer per dag te doen op een vast tijdstip. Meet bijvoorbeeld twee keer na het ontbijt en twee keer na het avondeten. Als je bloeddruk bij allebei de metingen gelijk is of slechts een minimaal verschil heeft, dan mag je ervan uitgaan dat de meting betrouwbaar is. Je kiest een vast tijdstip om een zo nauwkeurig mogelijk beeld van je bloeddruk te krijgen. Hier behandelen we de meest voorkomende vragen over bloeddrukmeters. Hieronder behandelen we de meest voorkomende vragen over beamers.
Over het algemeen worden bloeddrukmeters die meten vanaf de bovenarm als betrouwbaarder gezien. Zij meten namelijk op een plek die zo dicht mogelijk bij je hart zit en dat is gunstig voor de nauwkeurigheid van het resultaat. Kies dus alleen voor een bloeddrukmeter die bij de pols meet als je geen andere optie hebt.
Zorg ervoor dat je altijd een bloeddrukmeter koopt die past om je arm. Het is de bedoeling dat de manchet nauw rond je arm sluit, dus een manchet die te wijd of juist te klein is zal niet werken. Voor extra gemak kan je ook nog kiezen voor een manchet dat zichzelf opblaast en een monitor die je duidelijk kan lezen.
Nadat je de manchet op je bovenarm hebt bevestigd, pomp je hem op zodat hij de slagaders in je bovenarm dichtdrukt. Vervolgens loopt de manchet langzaam leeg en neemt de druk langzaam af en gaat de slagader weer open. Nu kan de bloeddrukmeter registreren met welke snelheid het bloed doorstroomt.
De meest simpele bloeddrukmeter kost rond de 30 euro, maar er zijn ook bloeddrukmeters die 350 euro kosten. Ze meten allemaal je bloeddruk, de duurdere versies zijn vaak uitgerust met extra functies zoals de mogelijkheid om hem te koppelen aan een app of het berekenen van je gemiddelde bloeddruk.
Een automatische bloeddrukmeter maakt gebruik van de oscillometrische methode waarbij de trillingen in de wand van je slagader worden gemeten.