Beste boormachine

Of je nou een schilderijtje wil ophangen of een volledig tuinhuis zelf wil bouwen, voor sommige klussen is een schroevendraaier niet genoeg en heb je een boormachine nodig. Het gebruik van een boormachine kan je veel tijd en geld besparen en bovendien voorkomt het ook blessures aan je pols. Wat is de beste boormachine van 2023? Wij hebben de beste boormachines van 2023 voor je op een rijtje gezet en we laten je zien waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe boormachine met behulp van onze koopgids.
Beste bouwstofzuiger

193 uur geboord

22 boormachines getest

15 webshops

12 boormachine testers

Beste boormachines van 2023

Het maakt niet uit of je een fanatieke klusser bent of dat je alleen af en toe een kleine aanpassing of reparatie uitvoert, een boormachine is onmisbaar in ieder huishouden. Je kan hem gebruiken om schroeven vast te draaien of om gaten te boren in verschillende soorten materiaal. Op deze pagina laten we zien wat de beste boormachines van 2023 zijn. Om ervoor te zorgen dat ze iedere klus met gemak klaren, zijn ze getest op een aantal eigenschappen. In de eerste plaatst is er gekeken naar het type boormachine.
Een klopboormachine heeft bijvoorbeeld een klopfunctie en een boorhamer heeft een, je raad het al, hamerfunctie. De tweede boor is krachtiger en beter geschikt voor het boren van harde materialen. Er is ook gekeken naar de verschillende klussen waar je de boormachine voor kan gebruikten. Sommige boormachines boren alleen in zachte materialen en anderen boren in alles. Tot slot is ook de aandrijving en de accu/batterijspanning in de beoordeling meegenomen. Dit zijn de beste boormachines van 2023:

Koopgids: hoe vind je de beste boormachine

Boormachines zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en daarom is het belangrijk dat je goed weet waar je naar op zoek bent. Het is namelijk zonde als je een boormachine koopt waarbij je er thuis pas achter komt dat hij niet in staat is om al je kluswensen te vervullen. Waar moet je rekening mee houden bij de aankoop van een boormachine? Om te beginnen is het type belangrijk. Wanneer je wil boren in beton dan heb je een betonboor nodig, maar wanneer je alleen een schilderijtje wil ophangen is deze veel te krachtig.
Als je er zeker van wil zijn dat je alle klussen kan uitvoeren kan je er altijd voor kiezen om een combiset met meerdere boren aan te schaffen. Denk ook na over de plek waar je gaat boren. Sommige boormachines werken nog op netstroom en daarvoor heb je dus altijd een stopcontact of een verlengsnoer nodig. Als je buiten wil boren is dat niet altijd aanwezig en dan kan je beter kiezen voor een boormachine met een accu of batterij. Wil je weten hoe je het beste boormachine voor jouw wensen kan vinden? Let dan op de volgende eigenschappen:

Type boormachine

Kies altijd een boormachine die past bij de klus die je voor ogen hebt. Je gebruikt een klopboormachine voor de kleine klussen en een boorhamer voor het zwaardere werk. Ook het materiaal dat je wil boren kan bepalend zijn voor de soort boor die je nodig hebt.

Boormachine te gebruiken voor

Iedere boormachine kan een schroef ergens inschroeven of juist ergens uithalen, maar niet alle boormachines zijn geschikt voor alle materialen. Voor gips en zacht steen heb je vaak een andere boormachine nodig dan voor metaal.

Type stroomvoorziening

Wanneer een boormachine werkt op netstroom, moet je er rekening mee houden dat je alleen in de buurt van een stopcontact kan boren. Bij een boormachine die wordt aangedreven door een accu, moet je er juist rekening mee houden dat je altijd een volle accu hebt.

Accu/batterijspanning

De spanning van je accu of batterij wordt altijd aangegeven in volt en kan tussen de 10 en de 55 liggen. Hoe hoger de spanning van je accu of batterij, hoe krachtiger je boormachine is.

Accu/batterijcapaciteit

De capaciteit van je accu of batterij wordt altijd aangegeven in ampère en ligt meestal tussen de 0,8 en de 5,2. Hoe groter de capaciteit van je accu of batterij, hoe langer je je boormachine achter elkaar kan gebruiken.

Aantal meegeleverde accu’s/batterijen

Je boormachine werkt alleen met een volle accu of batterij en het is heel vervelend als je niet (door) kan werken omdat deze leeg is. Daarom is het handig als er meerdere accu’s of batterijen worden meegeleverd. Zo heb je altijd een volle bij de hand.

Wat moet je weten van een boormachine

Vroeger werkten alle boormachines op netstroom en op het moment dat de eerste boormachines met accu of batterij op de markt kwamen, waren deze een stuk minder krachtig. Inmiddels is dit ingehaald door de technologie en zijn de boormachines op batterij net zo krachtig als de boormachines op netstroom. Sommige merken bieden een heel assortiment aan klusgereedschap aan waarbij je dezelfde accu of batterij voor alle apparaten kan gebruiken. Je zit dan niet met het probleem dat je allemaal verschillende laders hebt die je ook overal mee naartoe moet nemen. Hieronder behandelen we de meest voorkomende vragen over boormachines.
Wat de beste boormachine voor jouw klus is, hangt af van wat je precies wil doen. Houd er rekening mee dat niet alle boormachines geschikt zijn voor alle soorten materiaal. Voor thuisgebruik heb je aan een boormachine van 12 tot 18 volt vaak meer dan genoeg.
Koop een boormachine die rekening houdt met de omstandigheden waarin jij werkt. Wanneer je geen toegang hebt tot netstroom, koop dan een boormachine met een accu of batterij. Wil je juist heel lang achter elkaar boren? Investeer dan in een boormachine met een grote batterijcapaciteit.
Een boormachine wordt aangestuurd door een ronddraaiende spoel die ervoor zorgt dat het opzetstuk aan het uiteinde van je boor ook ronddraait. Hoe hoger het voltage van je boor, hoe harder het opzetstuk rond kan draaien.

Voor het boren in beton gebruik je een boorhamer of een betonboormachine. Deze heeft een hoog toerental en de juiste kracht om door dikke materialen heen te boren. Pas op dat je deze boor(functie) niet op andere materialen gebruikt, die kunnen namelijk beschadigen door de kracht!