Beste bosmaaier

Een bosmaaier is een draagbaar tuingereedschap dat wordt gebruikt voor het trimmen en maaien van verschillende gewassen en terreinen. Je gebruikt een bosmaaier op het moment dat het werk in de tuin te zwaar is voor je gazonmaaier of grastrimmer.

We hebben voor jou de beste bosmaaiers van 2023 beoordeeld en we bespreken ook waar je op moet letten bij de aanschaf van de beste bosmaaier voor jouw klus(sen).

Beste bosmaaier

78 uur gemaaid

11 bosmaaiers getest

15 webshops

2 bosmaaier testers

Beste bosmaaier van 2023

De bosmaaiers uit deze test zijn de beste bosmaaiers van 2023 omdat ze geschikt zijn voor zowel grote als kleine klussen. Daarnaast zijn ze ook veilig, makkelijk in gebruik en worden ze geleverd met verschillende accessoires. Een bosmaaier is niet hetzelfde als een gazonmaaier of een grastrimmer, in deze test zijn daarom alleen de beste bosmaaiers getest. Om er zeker van te zijn dat het om de beste bosmaaiers gaat, zijn de beste bosmaaiers van 2023 op verschillende eigenschappen getest. Om te beginnen is er gekeken naar de manier waarop de bosmaaier wordt aangedreven, dit kan gaan om elektrisch, benzine of accu.
Daarnaast is er gekeken naar de klussen waar de bosmaaier geschikt voor is. De beste bosmaaier voor jou heeft namelijk alleen de functies die je ook echt gebruikt. Voor het gebruiksgemak is gekeken naar de maaibreedte van de messen en het maximale geluidsniveau van de bosmaaiers. Zo ben je in staat om een van de beste bosmaaiers te kiezen die goed bij je past. Tot slot zijn ook de verschillende accessoires in de test meegenomen. Hoe meer accessoires een bosmaaier heeft, hoe meer klussen hij met gemak kan klaren.

Koopgids: hoe vind je de beste bosmaaier

Om erachter te komen welke de beste bosmaaier is voor jou, moet je goed bedenken wat voor aandrijving voor jou het prettigst is. Een elektrische aandrijving is alleen handig wanneer je de bosmaaier wil gebruiken in de buurt van een stroomvoorziening. Als dat niet het geval is, dan is de beste bosmaaier voor jou voorzien van een benzine-aandrijving of een accu. Als je de beste bosmaaier voor jouw klus(sen) wil aanschaffen, dan is het goed om te weten hoeveel oppervlakte je in een keer wil aanpakken.

Hoe groter de oppervlakte, hoe groter de maaibreedte van je messen moet zijn. Wil je een grof stuk snoeien? Kies dan voor een bosmaaier met messen in plaats van draad. Tot slot kan een bosmaaier ook veel lawaai maken en dat is niet altijd prettig. Om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze, zijn de beste bosmaaiers van 2023 getest op de volgende eigenschappen:

Aandrijving

Een bosmaaier kan een elektrische, benzine, of accu-aandrijving hebben. Met een bosmaaier zonder snoer heb je meer bewegingsvrijheid, maar benzine is niet de meest milieuvriendelijke optie.

Maaibreedte

Er zijn bosmaaiers waarbij de maaibreedte van de messen 20 centimeter is, maar het kan ook 35 centimeter zijn. Een grote maaibreedte zorgt ervoor dat je sneller klaar bent met grotere oppervlakten.

Messen of draad

Wanneer je alleen de rand van je gazon wil trimmen, dan heb je een hele andere bosmaaier nodig dan wanneer je hoog gras of wildgroei wil bestrijden. Voor de zwaardere klussen heb je een maaiblad nodig, voor de wat minder zware klussen is een maaidraad vaak al genoeg.

Maximaal geluidsniveau

Als je van plan bent om voor een langere periode te trimmen, dan is de beste bosmaaier voor jou zo stil mogelijk. Ook wanneer je in de buurt van anderen gaat trimmen, kan je het beste kiezen voor een bosmaaier met een zo laag mogelijk geluidsniveau.

Accessoires

Er kunnen erg veel verschillende gereedschappen op een grasmaaier worden gemonteerd. Er zijn verschillende messen en bladen die per klus weer hun eigen voordelen hebben. De beste bosmaaiers worden geleverd met verschillende accessoires en zijn zo multi-inzetbaar.

Prijs

Een bosmaaier is de beste keus wanneer deze precies past in jouw budget. Je kunt zo duur kopen als je wilt. Kies wat past bij jou.

Wat moet je weten van een bosmaaier

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kan je een bosmaaier ook gebruiken voor verfijnder tuinonderhoud. Je kan bijvoorbeeld de randen van je gazon heel netjes bijwerken met de accessoires die bij de beste bosmaaiers meegeleverd worden. Daarnaast zijn er nog veel meer andere dingen die veel mensen niet weten, daarom beantwoorden we hier de meest gestelde vragen over bosmaaiers.

Een bosmaaier bestaat uit vier onderdelen:

Het snijgarnituur, daar vallen de kop en de verschillende messen en zaagbladen onder;

De motor, deze kan worden aangedreven door benzine, elektriciteit of een accu;

De maaiboom, dit is de buis tussen de motor en het snijgarnituur;

De stuurboom, de handgrepen waarvan er een is uitgerust met een gashendel.

Alle bosmaaiers uit de beste bosmaaiers van 2023-test zijn goed. Maar welke het beste is voor jou, dat is afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren. Als jij bijvoorbeeld iemand bent die graag milieuvriendelijk werkt, dan is een bosmaaier met benzinemotor niet de juiste keuze voor jou, een accu is veel milieuvriendelijkere keuze.

De motor van de bosmaaier drijft via een as een snel roterend snijwerktuig aan. De beste bosmaaiers worden geleverd met een draagstel. Deze gebruik je om het gewicht van de bosmaaier over je lichaam verdelen. Je houdt de machine vast bij de stuurboom en daar stuur je hem ook aan. Het is even wennen om met een bosmaaier om te gaan, maar als je eenmaal gewend bent zal de bosmaaier je klussen een stuk gemakkelijker maken.

Wat voor jou de beste bosmaaier is, hangt af van de klussen waar je hem voor wil gebruiken. Denk goed na over de bovengenoemde kenmerken. Wil je graag werken in een gebied zonder stroomvoorziening? Kies dan een van de beste bosmaaiers met een accu of benzinemotor. Wil je grote oppervlaktes maaien? Kies dan voor een bosmaaier met een grote maaibreedte. Het maakt niet uit waar je naar op zoek bent, tussen de beste bosmaaiers van 2023 zit voor ieder wat wils!

Als je een bosmaaier met draad gebruikt, is het onvermijdelijk dat je deze een keer zal moeten vervangen. Als het zo ver is, kan je dit heel gemakkelijk doen met de volgende vier stappen:

1. Zorg ervoor dat de bosmaaier niet aan kan gaan. Voor een elektrische bosmaaier houdt dit in dat je de stekker eruit haalt en bij een bosmaaier met accu zorg je ervoor dat de accu ontkoppeld is.

2. Verwijder de spoelkap. Het is belangrijk dat je daarbij oplet dat de springveer op zijn plek blijft zitten.

3. Haal de lege spoel uit de spoelkap en plaats de nieuwe spoel.

4. Klik de spoelkap terug in de bosmaaier. Je kan je bosmaaier nu weer gebruiken.

Let bij het kopen van een nieuwe spoel altijd op het merk en het typenummer!

Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen, gehoorbescherming, een helm, handschoenen en een spatbril, zijn altijd aan te raden bij het gebruik van een bosmaaier. Ondanks dat de beste bosmaaiers zijn uitgerust met allerlei technieken om het voor jou veiliger te maken, blijft het een zware, industriële machine. Doe er dus altijd alles aan om je eigen veiligheid, en die van anderen, te garanderen.