Vind de beste wasmachine

Vind de beste wasmachine

Een bovenlader wasmachine is een wasmachine met de laaddeur aan de bovenkant. Een bovenlader wasmachine heeft een maximale breedte van 40 cm, dat is 20 cm smaller vergeleken met voorlader wasmachines.

121 uur gewassen

55 wasmachines getest

15 webshops

12 wasmachine testers

Beste stille wasmachine 2023

De Miele WS 613 WCS is de beste bovenlader wasmachine van december 2023. Deze bovenlader wasmachine heeft type: Bovenlader. Op de tweede plek vinden we de Miele WW 670 WPM terug. De derde plek in deze top 3 van de beste bovenlader wasmachines is gereserveerd voor de AEG L6TBN62K ProSense.

Er zijn 150 bovenlader wasmachines verkrijgbaar in Nederland. Van de in totaal 150 hebben er 3 een type van Bovenlader. In de tabel zie je een schematische verdeling van het type tussen alle verkrijgbare bovenlader wasmachines in Nederland.

TypeAantal
Bovenlader3
Voorlader147

Afmetingen van een bovenlader wasmachine

Qua afmetingen onderscheidt de bovenlader zich van de voorlader. Zo zijn bovenlader wasmachines altijd iets hoger, een stuk smaller en in de meester gevallen ook minder diep. Dit zegt uiteraard ook iets over de grootte van de trommel, en dus het vulgewicht van een bovenlader. Het vulgewicht van een wasmachine geeft aan hoeveel kg wasgoed er per wasbeurt in te trommel past. Omdat bovenladers wat kleiner zijn, hebben ze vrijwel nooit meer vulgewicht dan 6 kg.

Hoogte bovenlader wasmachine

De standaardhoogte van een bovenlader wasmachine is 90 cm. Voor een voorlader wasmachine is dit 85 cm. Dit lijkt geen groot verschil, maar voor ouderen en mensen met rugklachten kan dit toch heel fijn zijn! Bovenladers hebben namelijk ook de deur naar de trommel aan de bovenzijde van de trommel zitten, waardoor je minder hoef te bukken om je wasgoed in en uit te laten. En in dat geval is die 5 cm verschil is hoogte toch best fijn.

Diepte bovenlader wasmachine

Bovenladers zijn standaard 60 cm diep, dat is inclusief eventuele uitsteeksels. Voorlader wasmachines zijn altijd 60 tot 70 cm diep, hierdoor neemt een bovenlader altijd de minimale hoeveelheid ruimte in beslag qua diepte. De diepte van een wasmachine zegt vaak ook iets over het vulgewicht; diepere wasmachines hebben over het algemeen meer vulgewicht. Om die reden hebben de meeste bovenlader wasmachines, met een standaarddiepte van 60 cm, 6 kg vulgewicht.

Breedte bovenlader wasmachine

Bovenlader wasmachines hebben een standaardbreedte van 40 cm. Bij voorladers is dit 60 cm, waardoor je een bovenlader veel makkelijker plaatst in een krappe ruimte. Bij weinig ruimte kan een bovenlader daarom een erg fijn wasmachine zijn.

Energieklasse

Alternatieven voor een bovenlader wasmachine

Ben je er nog niet zeker van dat je een bovenlader wasmachine wilt kopen? Dat begrijpen we helemaal. Wasmachines zijn niet goedkoop en gaan lang mee, daarom wil je natuurlijk geen verkeerde beslissing maken! Om die reden vind je hieronder de beste alternatieven van een bovenlader wasmachine; een smalle voorlader wasmachine en de was-droogcombinatie. Hopelijk kun je met een uitleg van deze twee alternatieven gemakkelijker een keuze maken.

Smalle wasmachine

Als je maar beperkte ruimte hebt in je washok of badkamer, is een smalle voorlader wasmachine ook een optie; deze zijn 59 tot 60 cm breed, 85 cm hoog en 60 tot 70 cm diep. Een smalle voorlader neemt daardoor meer ruimte in beslag dan een bovenlader wasmachine, maar neemt weer andere voordelen met zich mee.

Doordat een voorlader iets groter is, kun je er (meestal) ook meer wasgoed in kwijt. Dit verschilt echter per wasmachine. Kijk goed naar het vulgewicht om te achterhalen hoeveel kg wasgoed er in de wasmachine past.

Een ander groot voordeel van een voorlader is dat je je droger bovenop de wasmachine kan plaatsen. Dit is óók een manier van ruimte besparen.
Voorladers zijn over het algemeen populairder dan bovenlader, daarom worden je vaker gemaakt en zijn er meer modellen beschikbaar. Hierdoor heb je meer keuze. Bovenladers zijn eenvoudig en hebben niet veel verschillende opties en programma’s, bij voorladers heb je dat wel. Als je wilt, natuurlijk.

Wasdroogcombinatie

Als je met ruimtegebrek in de maag zit, kun je in plaats van een bovenlader wasmachine ook een was-droogcombinatie kopen. Deze hebben meestal dezelfde afmetingen als een gewonde voorlader wasmachine (60 cm breed, 85 cm hoog en 60 tot 70 cm diep), maar je kunt er zowel mee wassen als mee drogen. Hierdoor hoef je dus slechts ruimte te vinden voor één apparaat in plaats van twee. Naast dat een was-droogcombinatie ruimtebesparend is, neemt hij nog meer voordelen met zich mee:

Als je kiest voor een was-droogcombinatie hoef je maar één apparaat aan te schaffen in plaats van twee. Hierdoor ben je in de meeste gevallen goedkoper uit door voor een was-droogcombinatie te kiezen.

Daarnaast kun je ook tijd besparen met een was-droogcombinatie. Je hoef je wasgoed namelijk niet meer van het ene apparaat naar de andere over te plaatsen. Bij veel moderne was-droogcombinatie kun je zelfs vooral instellen dat er een droogprogramma begint wanneer het wasprogramma is afgelopen. 

De beste bovenlader wasmachine is de Miele WS 613 WCS. De Miele WS 613 WCS is de beste bovenlader wasmachine van 2023 omdat hij een reviewscore hoger dan een 9 heeft gekregen. Deze reviews zijn afkomstig van 173 consumenten.

Of je beter een voorlader of een bovenlader wasmachine kunt kopen, hangt volledig af van jouw situatie. De meeste mensen kiezen voor een voorlader wasmachine en dit heeft verschillende redenen. Er zijn meer modellen van beschikbaar, je hebt meer variatie in grootte en mogelijkheden en je kunt je droger bovenop plaatsen. Bovenladers, daarentegen, zijn hoger en je kan makkelijker bij de trommel voor je wasgoed, waardoor dit model vaker gekozen wordt door ouderen en mensen met rugklachten – vaak alleenstaanden of oudere stellen omdat ze ook relatief weinig vulgewicht hebben.

Ondanks dat de meeste mensen kiezen voor een voorlader wasmachine, komt de bovenlader met een aantal bijzondere voordelen.

  • Bovenladers zijn hoger en hebben de deur aan de bovenzijde zitten, waardoor je gemakkelijk bij je wasgoed kunt
  • Ze zijn een stuk smaller dan voorlader wasmachines (40 cm breed in plaats van 60 cm). Hierdoor kun je hem makkelijker plaatsen als je maar weinig ruimte hebt
  • Bovenladers zijn vaak eenvoudige appraten, zonder te veel mogelijkheden en wasprogramma’s. Hierdoor zijn ze vaak makkelijker in gebruik dan veel voorladers

Uiteraard zijn er redenen waarom de meeste mensen kiezen voor een voorlader wasmachine in plaats van een bovenlader. Dit zijn de grootste nadelen van de bovenlader:

  • Een bovenlader heeft de deur aan de bovenzijde zitten, waardoor je je droger er niet op kunt plaatsen
  • Bovenladers hebben door hun beperkte formaat over het algemeen minder vulgewicht. De meeste hebben ruimte voor slechts 6 kg wasgoed per wasbeurt
  • Je hebt minder keuze. Er worden veel meer voorladers gemaakt dan bovenladers
  • Bovenladers zijn minder geavanceerd. Ze hebben niet veel verschillende programma’s en opties. 
De smalste wasmachine is een bovenlader wasmachine. Deze zijn slechts 40 cm breed, waardoor je hem gemakkelijk in een krappe ruimte plaatst. Als je geen bovenlader wasmachine wilt – bijvoorbeeld omdat je graag een droger op je wasmachine plaatst – is 59 cm het smalst. 60 cm is de standaardbreedte van een voorlader wasmachine, ook al zijn er ook voorladers die breder zijn dan dat. Kijk de breedte van je nieuwe wasmachine daarom altijd goed na als maar beperkte ruimte hebt.

Andere soorten wasmachines