Vind de beste wasmachine

Vroeger werd brood geroosterd boven een open vuur met behulp van een lange vork of in een klem, maar tegenwoordig gebruiken we daar een broodrooster voor. Vandaan de dag kunnen broodroosters veel meer dan alleen brood roosteren. Je kan ze namelijk ook gebruiken voor het ontdooien van brood, het maken van tosti’s en het warmhouden van broodjes.

Op deze pagina hebben we de beste broodroosters van 2023 op een rijtje gezet en laten we zien waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe broodrooster.

Beste wasdroger

182 uur geroosterd

57 broodroosters getest

15 webshops

7 broodrooster testers

Beste broodroosters van 2023

Een broodrooster is een van de apparaten die inmiddels niet meer weg te denken is uit de moderne keuken. Met behulp van een broodrooster zorg je ervoor dat oud brood weer smakelijk wordt en binnen een handomdraai maak je ook andere lekkere snacks. Een broodrooster is erg compact en daardoor kan iedereen er wel een plekje voor vinden, hoe klein je keuken ook is.
Op deze pagina kan je de beste broodroosters van 2023 vinden. Om ervoor te zorgen dat jij een broodrooster kiest die aansluit bij jouw wensen, zijn ze op verschillende eigenschappen getest. Om te beginnen is er gekeken naar het aantal sleuven, dat kunnen er twee zijn, maar ook vier. Voor de tostiliefhebbers is er ook gekeken of er tostiklemmen worden meegeleverd. Tot slot is natuurlijk de kleur en het materiaal ook belangrijk. Zo kan jij de broodrooster kiezen die goed past bij de rest van je keuken(apparatuur)!

Koopgids: hoe vind je de beste broodrooster

Een broodrooster is in essentie ontwikkeld om brood te roosteren, maar inmiddels zijn daar veel meer nieuwe functies bijgekomen. Sommige broodroosters hebben een speciale ontdooifunctie voor mensen die hun brood in de vriezer bewaren. Het brood wordt dan alleen ontdooid en niet geroosterd. Weer anderen hebben een speciale functie waarbij maar één kant roostert, dat is bijvoorbeeld handig voor de bereiding van bagels. Voor het warmhouden van broodjes zijn sommige broodroosters ook uitgerust met een warmhoudrooster.
Voor thuisgebruik is een broodrooster met twee sleuven vaak genoeg, maar voor een setting met meer mensen is het handiger om een broodrooster met meerder sleuven te hebben. Je kan dan meerdere boterhammen of bolletjes tegelijkertijd roosteren en dat kan in sommige situaties veel tijd besparen. Voor een kleine keuken is het aan te raden om een multifunctionele broodrooster met tostiklemmen aan te schaffen. Bij de aanschaf van een broodrooster moet je dus letten op een paar belangrijke eigenschappen, zo weet je zeker dat je altijd de beste broodrooster voor jouw behoeftes aanschaft:

Aantal sleuven

De meeste broodroosters hebben twee sleuven, maar je kan ook voor een kleinere broodrooster met een enkele sleuf kiezen of juist een veel grotere broodrooster met vier sleuven.

Tostiklemmen meegeleverd

Wanneer een broodrooster met tosti-klemmen wordt geleverd, kan je gemakkelijk twee sneetjes brood met iets ertussen in de sleuf plaatsen en er weer uit halen. Je hebt dan naast je broodrooster geen tosti-ijzer meer nodig.

Kleur

Het is belangrijk dat je broodrooster past bij de rest van je keuken(apparatuur). Tegenwoordig zijn broodroosters verkrijgbaar in allerlei soorten kleuren, er zit er dus altijd wel een bij die bij je past.

Materiaal

Hetzelfde geldt voor het materiaal. Bij een strak ingerichte keuken kan je het beste kiezen voor een metalen broodrooster, terwijl een kunststof broodrooster beter past bij een landelijke keuken.

Ontdooifunctie

Wanneer je je brood in de vriezer bewaard, ga dan altijd voor een broodrooster met een ontdooifunctie.

Warmhoudrooster

Een warmhoudrooster zorgt ervoor dat jouw verse of afbak-broodjes lekker lang warm en knapperig blijven. Een echte aanrader voor de liefhebbers van een uitgebreid ontbijt.

Wat moet je weten van een broodrooster

De meeste broodroosters op de markt zijn verticaal, maar voor sommige mensen is een horizontale broodrooster beter geschikt. Het formaat van een verticale broodrooster is namelijk geschikt voor meerdere formaten brood. Dit komt dus goed van pas wanneer je zelf brood maakt waarbij de plakken wat dikker zijn dan normaal, of wanneer je twee boterhammen wil roosteren met iets ertussen of overheen. Wat voor jou de beste broodrooster is, hangt dus helemaal af van jouw wensen en behoeftes. Met behulp van deze vragen, is het vinden van de beste broodrooster een eitje.
De beste broodrooster voor jou, sluit aan bij je wensen. Denk goed na over de functies die voor jou belangrijk zijn. Als je veel brood tegelijk wil roosteren, dan is het goed om te letten op het aantal sleuven en de aanwezigheid van een kruimellade. Wanneer je je broodrooster maar af en toe gebruikt, dan kan je beter letten op de soorten brood die je erin wil roosteren. Een broodrooster die geschikt is voor gewoon brood, bagels en tosti’s, is multifunctioneel en daardoor zal je hem vaker gebruiken.
Aan de binnenkant is een broodrooster uitgerust met nichrome draden die heet worden door elektrische stroom. Wanneer je in je broodrooster kijkt, zie je dat de draden zo heet worden dat ze helemaal rood gloeien. Door de hitte die vrijkomt, verdampt een percentage van het water dat in brood zit en de brooddeeltjes aan de oppervlakte beginnen te karamelliseren. Dit zorgt voor de bijzondere smaak van geroosterd brood.
Zorg ervoor dat je een broodrooster koopt die niet alleen goed past bij je wensen, maar ook bij je interieur. Bij een modern ingerichte keuken, kan je beter kiezen voor een broodrooster met een industriële uitstraling en bij een landelijke keuken moet je metalen broodroosters juist proberen te vermijden. Tegenwoordig zijn er ook broodroosters met kunststof in neutrale kleuren of hippe designs aan de buitenkant.
De beste broodroosters uit de wat hogere prijsklassen hebben soms tot wel zeven verschillende standen voor het roosteren van brood. Hiermee kan je zelf instellen hoe snel je brood geroosterd wordt. Pas wel op, want met de hoogste stand is de kans dat je brood aanbrandt ook een stuk groter. Het warmte-element bij een broodrooster zit altijd aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant kan de broodrooster aardig op temperatuur komen. Probeer het brood zo veel mogelijk met een tang te pakken als het net geroosterd is en raak het apparaat zelf nergens aan als het nog warm is.
Sommige broodroosters zijn uitgerust met een kruimellade. Je hoeft dan niet iedere keer je broodrooster ondersteboven te houden om alle kruimels eruit te krijgen. Dit is handig wanneer je je broodrooster vaak wil gebruiken. Over het algemeen is het trouwens niet zo erg als er wat kruimels op de bodem van je broodrooster liggen, het apparaat is hierop ingesteld en het heeft geen invloed op de smaak van je brood of op de gebruiksveiligheid in het algemeen. Gebruik nooit andere voorwerpen uit de keuken om je broodrooster schoon te maken. Als je bijvoorbeeld probeert om met een vork de achtergebleven stukjes brood weg te halen, dan is de kans groot dat je het warmte-element aan de binnenkant beschadigd.