Beste cirkelzaag

De naam is wat misleidend, want een cirkelzaag is een gereedschap dat je gebruikt om heel secuur lange en rechte stukken te zagen van plaatmateriaal. De zaag heeft zijn naam te danken aan het ronde zaagblad en dus niet aan het feit dat hij rond kan zagen.

Op deze pagina vertellen we hoe je de beste cirkelzaag kan vinden voor jouw klus en wat de beste cirkelzaag van 2023 is.

Beste cirkelzaag

102 uur gezaagd

21 cirkelzagen getest

15 webshops

4 cirkelzaag testers

Beste cirkelzagen van 2023

Een cirkelzaag is een goede aankoop voor iedere doe-het-zelver. Het is het meest handige gereedschap om veilig en efficiënt verschillende materialen op maat te zagen. Om ervoor te zorgen dat jij de beste cirkelzaag voor jouw klussen kiest, zijn ze op verschillende eigenschappen getest. In de eerste instantie is gekeken naar de aandrijving. Sommige cirkelzagen worden aangedreven door netstroom en weer andere hebben een accu of batterij. Wanneer je op jouw werkplaats niet altijd beschikt over netstroom, dan is een cirkelzaag met accu voor jou de beste keus.
Daarnaast is ook de maximale zaagdiepte opgenomen in de test, deze kan variëren van 16mm tot wel 66 mm. De beste cirkelzaag voor jouw klus moet namelijk wel in staat zijn om diep genoeg te zagen. In de test is ook gekeken of de cirkelzaag wordt geleverd met een geleiderails, deze kan je klus namelijk aanzienlijk makkelijker maken. Tot slot is er ook nog gekeken naar de materialen waarvoor de cirkelzaag geschikt is en naar de aanwezigheid van een invalfunctie. Dit zijn de beste cirkelzagen van 2023.

Koopgids: hoe vind je de beste cirkelzaag

Denk om te beginnen goed na over het materiaal dat je wil zagen. Niet iedere cirkelzaag is bijvoorbeeld ook geschikt om naast hout ook metaal te zagen. Daarnaast moet je ook nadenken over je type klus, als het belangrijk is dat je heel precies en kaarsrecht zaagt, kies dan voor een cirkelzaag met geleiders. Houd ook rekening met de stroomvoorziening van een cirkelzaag, een snoer zit namelijk snel in de weg en het is niet altijd lang genoeg. Een accu of batterij kan dan een betere keuze zijn.
Tot slot zijn er ook gevallen waarbij je in het midden van een oppervlak wil beginnen met zagen. In dat geval is de beste cirkelzaag voor jouw klus een invalcirkelzaag waarbij het zaagblad niet naar voren beweegt, maar juist naar beneden. Bij de aanschaf van een cirkelzaag moet je dus letten op een paar belangrijke eigenschappen, zo weet je zeker dat je altijd de beste cirkelzaag voor jouw klussen aanschaft:

Type stroomvoorziening

Een cirkelzaag kan werken op netstroom of op een accu/batterij. Bij de eerste optie is je cirkelzaag wat krachtiger, maar heb je minder bewegingsvrijheid. Met een accu werk je makkelijker, maar moet je wel altijd opladen.

Aansluiting voor stofafzuiging

Bij het zagen komt er altijd veel stof en ander materiaal vrij. Met een aansluiting voor stofafzuiging wordt het stof direct afgevoerd en kan het niet op je werkplek terechtkomen.

Geleiderails

Het is heel moeilijk om een cirkelzaag onder controle te houden en tegelijkertijd langs een rechte lijn te zagen en daarom worden sommige cirkelzagen geleverd met een geleider, een hulpstuk dat ervoor zorgt dat je zaagblad op de juiste plaats blijft en niet kan uitschieten.

Geschikt voor (oppervlakte)

De meeste cirkelzagen zijn geschikt voor hout en MDF, maar er zijn ook cirkelzagen die dakpannen, laminaat, kunststoffen, metaal en hardhout kunnen zagen.

Invalcirkelzaag

Met een invalcirkelzaag kan je ook in het midden van een oppervlak beginnen met zagen. Dit is bijvoorbeeld handig als je een uitsparing voor een trap wil maken in het midden van een houten vloer.

Maximale zaagdiepte 90° (recht)

De zaagdiepte van een cirkelzaag wordt aangegeven in millimeters en kan variëren van 25 mm tot wel 85 mm.

Wat moet je weten van een cirkelzaag

Naast de cirkelzaag bestaan er nog meer soorten zaagmachines die een aantal gelijkenissen en overlappende functies hebben. Het is goed om te weten wat voor soorten zagen er zijn, zodat jij altijd de zaag kan kiezen die het beste past bij je klus. Je hebt bijvoorbeeld een verstekzaagmachine nodig wanneer je in hoeken van een bepaald aantal graden wil zagen. Wanneer je alleen materialen zoals buizen en profielen wil afzagen, dan is een afkortzaagmachine de beste optie voor jouw klus. Ten slotte gebruik je voor kleine en compacte klussen een decoupeerzaagmachine. Hier kan je alleen dunne materialen mee zagen, maar je bent wel in staat om bochten te maken.

Analyseer dus goed wat voor klus jij in gedachten hebt en welke zaag daar het beste bij past, het is namelijk zonde als je er pas thuis achter komt dat jouw cirkelzaag niet de juiste functies heeft voor jouw klus. Om je daarbij te helpen, vind je hier de meest voorkomende vragen over cirkelzagen.

Om te beginnen moet je altijd gehoorbescherming en een veiligheidsbril gebruiken wanneer je aan de slag gaat met een cirkelzaag. Zorg ervoor dat het materiaal dat je wil zagen voldoende wordt ondersteund. Houd de cirkelzaag altijd met twee handen vast en zorg ervoor dat je handen niet in de buurt van de zaagsnede komen, leg ze nooit achter de machine, maar altijd ervoor. De belangrijkste veiligheidsvoorzieningen op je cirkelzaag zijn het spouwmes en de beschermkap. De eerste zorgt ervoor dat de zaagsnede opengehouden wordt en voorkomt zo terugslag van je werkstuk. Om het gedeelte met de zaag zit een beschermkap, deze zorgt ervoor dat de zaag aan de bovenkant is afgeschermd en niet in de buurt van je lichaam kan komen. Laat deze twee elementen altijd op je cirkelzaag zitten! Wanneer je een cirkelzaagmachine hebt die op netstroom werkt, controleer dan of je kabel lang genoeg is en of hij niet onder je werk terechtkomt.

De motor in een cirkelzaag zorgt ervoor dat het blad tot een zeer hoog toerental wordt aangedreven. Het zaagblad krijgt zo erg veel snelheid en daardoor is het in staat om verschillende materialen recht af te zagen. Sommige cirkelzagen kan je met de hand bedienen en beweeg je de zaag over het materiaal heen, anderen zitten vast op een zaagtafel en daarbij beweeg je het materiaal over de zaag heen.

Wat voor jou de beste cirkelzaag is, hangt af van de klus die je in gedachten hebt. Wanneer je alleen maar materialen op maat wil afzagen, dan hoef je niet te letten op de invalfunctie van een cirkelzaag. Als je bijvoorbeeld van plan bent om meer dan alleen hout te zagen, let dan op of de cirkelzaagmachine wel geschikt is voor meerdere materialen. Geef antwoord op de bovenstaande vragen om te achterhalen wat jouw wensen zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van een cirkelzaag.

Zorg ervoor dat je een cirkelzaag koopt die past bij jouw klusgedrag. Over het algemeen gebruiken doe-het-zelvers een cirkelzaag alleen voor het op maat zagen van verschillende materialen. Het heeft dan geen zin om een cirkelzaag te kopen die allerlei functies heeft die je niet gaat gebruiken.