Beste crosstrainer

Een crosstrainer is een van de populairste apparaten in de sportschool. Het is een apparaat waarmee je aan je conditie werkt zonder daarbij uitzonderlijk veel druk op je spieren uit te oefenen. Je bent dus minder gevoelig voor blessures. Als je een crosstrainer thuis hebt staan, ben je altijd in staat om even snel te trainen. Ideaal toch?

Wil je weten wat de beste crosstrainer van 2023 is? Op deze pagina hebben we de beste crosstrainers van 2023 voor je op een rijtje gezet en we laten je zien waar je op moet letten bij de aankoop van een crosstrainer met behulp van onze koopgids.

Beste crosstrainer

114 uur getraind

21 crosstrainers getest

15 webshops

4 crosstrainer testers

Beste crosstrainers van 2023

Wanneer je overgaat tot de aankoop van een van de beste crosstrainers van 2023, zal je al snel niet meer zonder kunnen. Je houdt jezelf gemakkelijk in vorm met elke dag een kleine workout van 30 minuten.

Om er zeker van de te zijn dat jij de beste crosstrainer voor jou behoeftes koopt, hebben we ze getest op een aantal eigenschappen. Om te beginnen hebben we gekeken naar de bouwkwaliteit.

Een basismodel crosstrainer is goedkoper, maar gaat minder lang mee dan een midden- of topklasse crosstrainer. Daarnaast hebben we ook gekeken naar de displayweergave. Hoe meer jij over je training te weten komt, hoe beter je je naar je fitnessdoelen kan werken. Voor diezelfde reden hebben we ook gekeken of de crosstrainers compatibel zijn met je smartphone. Dit zorgt er namelijk voor dat je je informatie nog beter kan analyseren. Dit zijn de beste crosstrainers van 2023:

Koopgids: hoe vind je de beste crosstrainer

Omdat een crosstrainer zowel geschikt is voor mensen die op een laag niveau sporten als voor mensen die intensief sporten, zijn ze steeds populairder voor thuisgebruik. Iedereen kan hem op zijn eigen tempo gebruiken dan daardoor kan je er met het hele huishouden plezier van hebben.

Bij de aanschaf van een crosstrainer moet je er in de eerste instantie over nadenken hoe vaak je hem wil gebruiken.

Sommige crosstrainers zijn geschikt om maximaal twee uur per dag gebruikt te worden, terwijl meer professionele crosstrainers tot wel zes uur per dag door kunnen gaan. Denk ook na over de personen die een crosstrainer willen gebruiken. Houd er rekening mee dat crosstrainers een maximaal gewicht en een maximale lengte voor de gebruiker hebben. Wanneer iemand te zwaar is zal de crosstrainer sneller slijten. Wil je weten hoe je de beste crosstrainer voor jouw wensen kan vinden? Let dan op deze eigenschappen:

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van crosstrainers wordt ingedeeld in drie categorieën: de basisklasse, de middenklassen en de topklasse. De eerste categorie is goedkoper, maar deze crosstrainers gaan vaak ook minder lang mee.

Maximaal aantal programma’s

Als je geen ervaren sporter bent, is het soms moeilijk om je ritme en de duur van je workout te bepalen. Daarom hebben de meeste crosstrainers tussen de 10 en de 30 vooraf ingestelde programma’s die je daarbij kunnen helpen.

Displayweergave

Alle crosstrainers geven je snelheid aan, maar als je graag wil afvallen, is het ook fijn als hij aangeeft hoeveel calorieën je al hebt verbrand. Hoe meer informatie over je workout je hebt, hoe beter je je doelstellingen in de gaten kan houden.

Montagecomplexiteit

Je moet een crosstrainer zelf in elkaar zetten en dat is niet altijd even makkelijk. De complexiteit van de montage is ingedeeld in drie categorieën: eenvoudig, complex en zeer complex. Als je niet zo handig bent, moet je er rekening mee houden dat je de crosstrainer door iemand anders in elkaar moet laten zetten.

Maximale gebruikerswicht

Het maximale gebruikersgewicht van een crosstrainer varieert van 100 tot 140 kilo. Wanneer je te zwaar bent voor de crosstrainer die je gebruikt, dan is de kans groot dat hij sneller slijt. Let dus altijd op het gewicht dat een crosstrainer aankan.

Positie vliegwiel

De positie die je kiest, heeft invloed op de intensiteit van je workout. Bij een crosstrainer met het vliegwiel aan de achterkant, moet je meer kracht zetten en daarom is deze meer geschikt voor intensief gebruik. Wanneer het vliegwiel aan de voorkant zit is de as kleiner en daardoor worden je gewrichten minder belast.

Wat moet je weten van een crosstrainer

Een crosstrainer is een veelzijdig apparaat. Veel mensen hebben geen idee van de mogelijkheden die hij biedt. In de eerste plaats kan je hem gebruiken om calorieën en vet te verbranden. Op een lage intensiteit verbrand je al snel 200 calorieën per 30 minuten en met een hogere intensiteit kan dat oplopen tot 400 calorieën. Daarnaast is het een goed alternatief voor een loopband wanneer je last hebt van de gewrichten in je knieën. Omdat je voeten niet steeds op een harde ondergrond terechtkomen, worden ze minder snel belast. Met een crosstrainer herstel je makkelijker van oude blessures en je voorkomt dat je opnieuw geblesseerd raakt. Hieronder behandelen we de meest voorkomende vragen over crosstrainers:

Wat een goede crosstrainer is, hangt af van jouw lichaam. Kies een crosstrainer die past bij jouw lengte en jouw gewicht. Wanneer je te lang bent voor je crosstrainer kan je geen comfortabele houding aannemen en daarmee vergroot je de kans op blessures. Als je te zwaar bent voor je crosstrainer dan is de kans groot dat hij sneller slijt dan normaal.  

Een crosstrainer simuleert de bewegingen die je maakt bij ‘crosscountry skiën’. Je staat op de machine en aan de bovenkant houd je hem met je handen vast. Als je je armen of je benen beweegt, maakt het apparaat een roterende beweging. Omdat je voeten de hele tijd op dezelfde plek blijven staan, is een crosstrainer niet belastend voor je gewrichten.  

Het hangt van een aantal factoren af wat de beste crosstrainer voor jou is. Houd er rekening mee dat je een crosstrainer koopt die past bij jouw behoeftes. Wanneer je de crosstrainer vaak en met veel personen gaat gebruiken, koop er dan een die ten minste 3 uur per dag gebruikt kan worden. Als je voor een ouder of geblesseerd persoon op zoek bent naar een crosstrainer, let dan op de intensiteit.

Met een crosstrainer train je bijna elke spiergroep in je lichaam. Van je armen, schouders, rug, dijen, kuiten tot je bilspier. Het is dus niet zo gek dat crosstrainers zo populair zijn!