Vind de beste wasmachine

Vind de beste wasmachine

Een energiezuinige vaatwasser is een vaatwasser met energielabel A. Een energiezuinige vaatwasser verbruikt weinig energie. Met een vaatwasser die beschikt over energielabel A bespaar je gemiddeld €470,- euro over de gehele levensduur van het apparaat.

121 uur gewassen

77 vaatwassers getest

18 webshops

17 vaatwasser testers

Beste stille wasmachine 2023

De Miele G 7277 SC Vi XXL is de beste energiezuinige vaatwasser van oktober 2023. Deze energiezuinige vaatwasser heeft energieklasse: A. Op de tweede plek vinden we de Miele G 7272 SC Vi terug. De derde plek in deze top 3 van de beste energiezuinige vaatwassers is gereserveerd voor de Miele G 7222 SCi CLST.

Er zijn 65 energiezuinige vaatwassers verkrijgbaar in Nederland. Van de in totaal 65 hebben er 1 een energieklasse van A. In de tabel zie je een schematische verdeling van het energieklasse tussen alle verkrijgbare energiezuinige vaatwassers in Nederland.

EnergieklasseAantal
A1
B5
C13
D17
E20

Stroom- en waterverbruik van een vaatwasser

Vaatwassers gebruiken zowel water als energie om jouw vuile vaat schoon te krijgen. Maar hoeveel water en energie hij precies verbruikt? Dat verschilt per vaatwasser. Als je wilt weten wat het water- en energieverbruik van een specifieke vaatwasser is, raadpleeg je hiervoor het energielabel. Hierop vind je welke energieklasse de vaatwasser heeft, maar ook wat het energieverbruik per 100 wasbeurten is en hoeveel liter water hij verbruikt. Meer daarover lees je verder op deze pagina!

Stroomverbruik

Een van de belangrijkste punten om naar te kijken als je een nieuwe vaatwasser koopt, is de energieklasse. Dit geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is tijdens een ecoprogramma. De energieklasse van een vaatwasser loopt van energieklasse A t/m G, waarvan energieklasse A het beste is. De meeste vaatwassers hebben C, D of E. Vaatwassers met energieklasse A t/m E mogen energiezuinige vaatwassers genoemd worden.
Wil je weten hoeveel energie een vaatwasser precies verbruikt? Ook dat lees je af van het energielabel. Daar staat namelijk ook op hoeveel kilowattuur (kWh) hij verbruikt per 100 wasbeurten. Dit zijn de kosten voor energie per wasbeurt per energielabel.

 • Energielabel A verbruikt 0,54 kWh per keer.
 • Energielabel B verbruikt 0,65 kWh per keer.
 • Energielabel C verbruikt 0,73 kWh per keer.
 • Energielabel D verbruikt 0,82 kWh per keer.
 • Energielabel E verbruikt 0,91 kWh per keer.
 • Energielabel F verbruikt 0,97 kWh per keer. 

Waterverbruik

In tegenstelling tot het stroomverbruik, staat het waterverbruik niet in verband met het energielabel. In veel gevallen zijn energiezuinige vaatwassers wel zo ontworpen dat ze ook minder water nodig hebben om de klus te klaren.
Hoeveel water een vaatwasser precies verbruikt lees je af van het energielabel. Bij het pictogram met het kraantje staat vermeld hoeveel liter water het apparaat gebruikt bij 100 wasbeurten. Deel dat door 100 om het waterverbruik per wasbeurt te achterhalen.

Energielabel van een vaatwasser

Op het energielabel van een vaatwasser vind je veel meer informatie dan enkel de energieklasse van het apparaat. Hieronder leggen we stap voor stap uit welke informatie je vindt op het energielabel van een vaatwasser en waar. Goed om te weten: al deze informatie is gebaseerd op het meest zuinige programma van de vaatwasser.

Het energielabel uitgelegd

 • Het energielabel start met het merk van de vaatwasser en de naam van het model.
 • Daaronder zie je welke verschillende energieklassen er zijn, met daarnaast, in het zwart, welke energieklasse van toepassing is voor deze specifieke vaatwasser.
 • Als derde staat vermeld hoeveel kilowattuur (kWh) de vaatwasser verbruikt per 100 wasbeurten.
 • Bij het pictogram met de borden en glazen zie je staan hoeveel couverts (al het serviesgoed van één persoon) er in de vaatwasser passen.
 • Bij het kraantje staat het waterverbruik in liters uitgedrukt.
 • De klok geeft aan wat de programmaduur is.
 • En ten slotte, bij de megafoon kun je aflezen wat het geluidsniveau (in decibel, dB) en de geluidsklasse (A tot D) van de vaatwasser zijn.

De meest energiezuinige vaatwasser is de Miele G 7277 SC Vi XXL. De Miele G 7277 SC Vi XXL is de meest energiezuinige vaatwasser van 2023 dit komt doordat hij een energieklasse van A heeft.

Als je energiezuinig de vaat wilt doen, kun je het beste kiezen voor een energiezuinige vaatwasser met energieklasse A. Dit is de meest zuinige energieklasse. Vaak zijn energiezuinige vaatwassers in aanschaf wel iets duurder dan andere vaatwassers. Maar daartegenover staat wel dat een energiezuinige vaatwasser in gebruik juist een stuk goedkoper is; deze zorgt namelijk voor een zo laag mogelijke energierekening.
Hoeveel energie een vaatwasser verbruikt, verschilt per vaatwasser. Energiezuinige vaatwassers verbruiken vanzelfsprekend minder energie dan andere vaatwassers. Als je wilt weten hoeveel energie een specifieke wasdroger precies verbruikt, kun je dit aflezen van het energielabel. Daar staat hoeveel kilowattuur (kWh) de vaatwasser verbruikt per 100 wasbeurten. Wil je zo min mogelijk energie verbruiken met je vaatwasser? Kies dan voor een energiezuinige vaatwasser met energieklasse A.
Bovenop de kosten voor de vaatwasser zelf, komen natuurlijk ook nog de kosten voor de stroom en het water van iedere wasbeurt. Afhankelijk van de prijzen van het water en de energie en natuurlijk het gemiddelde verbruik van jouw specifieke vaatwasser, kost een vaatwasbeurt gemiddeld tussen de €0,15 en €0,25.
Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat het zuiniger is om met de hand af te wassen dan met de vaatwasser. Een afwasmachine verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie dan wanneer je de vuile vaat met de hand schoonmaakt. Uiteraard gaat dit niet altijd op. Bijvoorbeeld als je de kraan continu laat lopen, het warme water uit een close-in boiler komt of als je de vuile vaat vooraf met veel heet water afspoelt. In deze gevallen kan het zuiniger zijn om met een vaatwasser schoon te maken.

Andere soorten wasmachines