Beste fietstrainer

Een fietstrainer is een apparaat om je eigen fiets om te toveren tot een soort hometrainer. Wanneer het buiten slecht weer is, plaats je je fiets op de fietstrainer en kan je toch een stukje fietsen. Omdat hij een stuk kleiner en goedkoper is dan een hometrainer, is het een goed alternatief.

Wil je weten wat de beste fietstrainer van 2023 is? Wij hebben hier de beste fietstrainers van 2023 voor je op een rijtje gezet en we laten je zien waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe fietstrainer met behulp van onze koopgids.

Beste loopband

146 uur gefietst

25 fietstrainers getest

21 webshops

5 fietstrainer testers

Beste fietstrainers van 2023

Als je een fietstrainer aanschaft, kan je je racefiets ook gebruiken op de dagen dat het niet lekker is om naar buiten te gaan. Zo kan je ook in de wintermaanden het maximale uit je racefiets halen. Een fietstrainer is dus onmisbaar voor iedere fietsliefhebber. Op deze pagina vind je de beste fietstrainers van 2023. Om er zeker van te zijn dat jij een de beste fietstrainer aanschaft, zijn ze getest op een aantal eigenschappen.
Om te beginnen is er gekeken naar het type aandrijving. Bij de direct drive moet je je fiets demonteren en bij wheel on hoeft dat niet. Daarnaast is er gekeken of de fietstrainers interactieve mogelijkheden hebben die jou meer informatie geven over je rit. Tot slot is er ook gekeken naar het maximale stijgingspercentage, hoe hoger dat ligt, hoe meer weerstand de fietstrainer kan geven. Dit zijn de beste fietstrainers van 2023:

Koopgids: hoe vind je de beste fietstrainer

Een goede fietstrainer kan het leven van een fietser een stuk aangenamer maken. Je kan niet alleen fietsen met slecht weer, maar ook wanneer je wat minder tijd hebt of dicht bij huis moet blijven. Maar hoe weet je wat de beste fietstrainer voor jouw behoeftes is? Om te beginnen moet je opletten of de fietstrainer geschikt is voor jouw type fiets, heb je een racefiets of een mountainbike?
Daarnaast moet je ook letten op het type aandrijving, als je niet zo handig bent, is het niet verstandig om te kiezen voor een aandrijving waarbij je steeds je fiets uit elkaar moet halen. Vergeet ook niet om op de connectiviteit te letten. Wanneer jij graag zo veel mogelijk informatie over je rit verzamelt, kies dan voor een fietstrainer die interactieve mogelijkheden heeft. Wil je weten hoe je de beste fietstrainer voor jouw wensen kan vinden? Let dan op de volgende eigenschappen:

Type aandrijving

Er zijn twee soorten aandrijving bij fietstrainers. Bij direct drive moet je eerst het achterwiel van je fiets halen en de achtervork aan de fietstrainer bevestigen, bij wheel on hoef je je fiets niet uit elkaar te halen en kan je hem direct aan de fietstrainer bevestigen.

Connectiviteit

Er zijn drie typen fietstrainers. De rollerbank is de meest simpele vorm van een fietstrainer en niet in staat om verbinding te maken met apps. De basis fietstrainer kan dat soms wel, maar daarvoor heb je soms extra accessoires nodig. Een interactieve fietstrainer kan altijd communiceren met applicaties.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van fietstrainers wordt ingedeeld in drie categorieën: de basisklasse, de middenklassen en de topklasse. De eerste categorie is goedkoper, maar deze fietstrainers gaan vaak ook minder lang mee.

Weerstand versnelling

De versnelling op een fietstrainer kan met de hand worden aangepast met een knop of geheel elektronisch met een computer.

Maximaal stijgingspercentage

Wanneer je wil oefenen om in de bergen te rijden, dan kan je het beste kiezen voor een fietstrainer met een hoog stijgingspercentage. Een fietstrainer kan een stijgingspercentage tussen de vier en de twintig procent hebben.

Compatibel met apps

Wanneer je je fietstrainer kan koppelen aan je smartphone en apps, kan je gemakkelijk je prestaties bijhouden, analyseren en delen met anderen.

Wat moet je weten van een fietstrainer

Wist je dat? Wanneer je voor een wheel on fietstrainer kiest, is het verstandig om voor het gebruik wel even je band te wisselen. Het klinkt misschien gek, maar ook als je achterwiel niet beweegt, slijt je band heel licht. Wanneer je voor gebruik binnen een speciale band gebruikt, voorkom je dus dat je banden voor buiten te snel slijten. Hieronder behandelen we de meest voorkomende vragen over fietstrainers:

Een fietstrainer zorgt ervoor dat je je eigen racefiets gewoon kan gebruiken. Doordat het achterwiel de grond niet raakt, kan je fietsen zonder dat je fiets voortbeweegt. Bij sommige fietstrainers moet je je achterwiel van je fiets halen, bij anderen maak je je achterwiel vast op het apparaat. 

Welke fietstrainer je moet kopen, hangt af van jouw behoeftes. Als je gewoon rustig een stukje wil fietsen, dan is een standaard fietstrainer zonder interactieve mogelijkheden genoeg. Als je graag wil trainen, dan kan het juist heel handig zijn als je fietstrainer bepaalde gegevens voor je bijhoudt. Je kan die dan gebruiken om je tijden te verbeteren.
Een goede fietstrainer is de beste fietstrainer voor jouw wensen. Als je bijvoorbeeld geen zin hebt om iedere keer je fiets uit elkaar te halen, dan kan je het beste voor een wheel on fietstrainer kiezen. Om te bepalen wat voor jou de beste fietstrainer is, moet je goed op bovengenoemde eigenschappen letten.
Een simpele wheel on fietstrainer of een rollerband begint al rond de 180 euro. Naarmate je meer functies wil, zal een fietstrainer ook duurder worden. Voor een gemiddelde fietstrainer betaal je rond de 500 euro, maar de prijs kan ook oplopen tot 1400 euro.