Beste hometrainer

Een hometrainer is een fitnessapparaat waarbij je dezelfde beweging maakt als tijdens het fietsen, maar dan terwijl je op dezelfde plaats blijft. Met een hometrainer in huis kan je altijd even een stukje fietsen, ook als het buiten slecht weer is. Een hometrainer is geschikt voor intensieve training, maar ook voor wie het wat rustiger aan wil doen. Niet zo gek dus dat hometrainers nu razend populair zijn.

Wil je weten wat de beste hometrainer van 2023 is? Wij hebben de beste hometrainers voor je op een rijtje gezet en we laten je zien waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe hometrainer met behulp van onze koopgids.

Beste crosstrainer

187 uur getraind

27 hometrainers getest

15 webshops

5 hometrainer testers

Beste hometrainers van 2023

Met een van de beste hometrainers van 2023 in huis, hoef je je nooit meer te vervelen. Je kan ieder moment van de dag even ontspannen en een stukje fietsen. Als je een training op lage intensiteit volgt, hoef je je vaak niet eens om te kleden. Ideaal dus voor als je niet zo veel tijd hebt.

Op deze pagina vind je de beste hometrainers van 2023. Om ervoor te zorgen dat jij de beste hometrainer voor jouw behoeftes kan kiezen, zijn ze op een aantal eigenschappen getest.

In de eerste plaats is er gekeken naar de verschillende soorten hometrainers. Voor een optimale workout is er ook gekeken naar de displayweergave. Hoe meer informatie jij over je workout kan verzamelen, hoe makkelijker het is om het beste uit jezelf te halen. Tot slot zijn de hometrainers ook getest op de aanwezigheid van een ergometer, daarmee weet je altijd hoeveel kracht je zet. Dit zijn de beste hometrainers van 2023:

Koopgids: hoe vind je de beste hometrainer

Als je zegt dat je op een hometrainer fietst, dan doe je het apparaat eigenlijk tekort. Een hometrainer doet al lang veel meer dan gewoon een stukje fietsen op de plaats. Tegenwoordig zijn hometrainers uitgerust met verschillende functies en daardoor is het niet altijd even makkelijk om de beste hometrainer voor jouw behoeftes te vinden. Let in de eerste plaats goed op de eigenschappen die te maken hebben met jouw lichaam.

Zorg ervoor dat een hometrainer past bij jouw lichaamsgewicht en jouw lengte. Denk ook na over het doel van je gebruik. Wanneer je graag wil afvallen, is het handig als je hometrainer op de display aangeeft hoeveel calorieën je hebt verbrand. Heb je een blessure? Kijk dan naar een hometrainer met een lage instap en een verstelbaar stuur. Als je op zoek bent naar de beste hometrainer voor jouw situatie, let dan ook op deze eigenschappen:

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van hometrainers wordt ingedeeld in drie categorieën: de basisklasse, de middenklassen en de topklasse. De eerste categorie is goedkoper, maar deze hometrainers gaan vaak ook minder lang mee.

Type hometrainer

Er zijn verschillende soorten hometrainers, die allemaal een ander workout verzorgen. Bij de normale hometrainer zit je rechtop, bij de fitness fiets zit je meer voorover en bij een airbike gebruik je ook je armen. De ligfiets valt ook onder de hometrainers en hierbij is je lichaam volledig horizontaal.

Displayweergave

Als je gaat sporten heb je vaak een doel voor ogen. Of je nou graag wat vet wil verbranden of juist aan je conditie wil werken, het is handig als je hometrainer je vertelt of je goed op weg bent. Let dus goed op of je de informatie die jij nodig hebt van de display kan lezen.

Ergometer

Een ergometer geeft aan hoeveel kracht je zet. Dit is handig wanneer je een trainingsdoel wil halen of wanneer je herstelt van een blessure en niet mag overbelasten.

Maximaal aantal programma's

Als je geen ervaren sporter bent, is het soms moeilijk om je ritme en de duur van je workout te bepalen. Daarom hebben de meeste hometrainers tussen de 10 en de 30 vooraf ingestelde programma’s die je daarbij kunnen helpen.

Compatibel met smartphone/apps

Wanneer je je hometrainer kan koppelen aan je smartphone, heb je overal toegang tot de informatie over jouw workout. In sommige gevallen kan je de gegevens ook doorkoppelen aan een app die voor jou de gegevens analyseert en je advies geeft voor verbeteringen.

Wat moet je weten van een hometrainer

Er zijn veel verschillende apparaten die onder de categorie hometrainer vallen. De gewone hometrainer en de fitness fiets zijn de twee meest populaire. Ze hebben allebei andere functies en daardoor is de ene in sommige situaties meer geschikt dan de ander. Een hometrainer is geschikt voor iemand die graag wil herstellen van een blessure of iemand die graag met programma’s traint. Een fitnessfiets is daarentegen meer geschikt wanneer je graag een racefiets wil simuleren. Je zit daarop ver voorovergebogen en hij is erg geschikt om je snelheid te verbeteren. Bedenk dus eerst goed naar wat voor hometrainer jij op zoek bent! Hieronder behandelen we de meest voorkomende vragen over hometrainers:

Wat voor jou de beste hometrainer is, hangt af van je behoeftes. Denk voor de aanschaf goed na over je doelen en bekijk dan welke hometrainer daar het beste bij past. Wil je gewoon ontspannen fietsen? Dan is een gewone hometrainer de beste keuze voor jou. Wil je juist liever racefietsen? Dan kan je beter voor een fitness fiets kiezen.  

Je kan al een mini hometrainer kopen vanaf 50 euro. Deze variant op de klassieke hometrainer gebruik je achter je bureau om wat extra lichaamsbeweging te krijgen of om van een blessure te herstellen. Een middenklasse hometrainer voor thuis kost al snel rond de 200 euro. Hoe meer functies je wil, hoe duurder de hometrainer wordt. Dit kan oplopen tot 1500 euro.

Een hometrainer bestaat uit een stalen frame met stuur, een zadel en trappers die zijn verbonden aan een vliegwiel. De weestand van het wiel kan je aanpassen en zo bepaal je hoe zwaar je trapt. Moderne hometrainers hebben geen vliegwiel meer, die worden elektrisch aangestuurd.

Welke hometrainer je moet kopen, hangt af van wat je fitnessdoelen zijn. Als je het moeilijk vindt om te bepalen welk tempo je moet aanhouden, kies dan voor een hometrainer die veel vooraf ingestelde programma’s heeft en die je kan aansluiten op je smartphone. Zo houd je je workout leuk en afwisselend. Wil je liever je conditie opbouwen? Ga dan voor een hometrainer met een ergometer. Je kan dan gemakkelijk in de gaten houden hoeveel kracht je zet en of je daarbij vooruitgang maakt.

Vanzelfsprekend train je met een hometrainer voornamelijk de spieren in je onderlichaam. De quadriceps worden het meest getraind, maar ook de bilspieren en de kuiten worden geactiveerd. Wanneer je tijdens je workout op de hometrainer de juiste houding aanneemt en wanneer je zitten en staan afwisselt, worden ook de spieren in je rug getraind.