Vind de beste wasmachine

Vind de beste wasmachine

Een inbouw vaatwasser is een vaatwasser die je kunt inbouwen in jouw keuken. Hierdoor gaat de vaatwasser volledig op in jouw interieur.

121 uur gewassen

77 vaatwassers getest

18 webshops

17 vaatwasser testers

Beste stille wasmachine 2023

De Whirlpool WIC 3C33 PE is de beste inbouw vaatwasser van oktober 2023. Deze inbouw vaatwasser heeft energieklasse: D. Op de tweede plek vinden we de Siemens SN65EX56CN terug. De derde plek in deze top 3 van de beste inbouw vaatwassers is gereserveerd voor de ATAG DW7114XB.

Er zijn 108 inbouw vaatwassers verkrijgbaar in Nederland. Van de in totaal 108 hebben er 31 een energieklasse van D. In de tabel zie je een schematische verdeling van het energieklasse tussen alle verkrijgbare inbouw vaatwassers in Nederland.

MerkAantal
AEG12
ATAG6
Beko4
Bosch29
ETNA6

Hoe bouw je een inbouw vaatwasser in

Inbouw vaatwassers zijn ideaal omdat ze volledig opgaan in het interieur van jouw keuken. Goed om te weten: er zijn 3 verschillende soorten inbouw vaatwassers:

  • Volledig geïntegreerde vaatwassers, hierop wordt een frontpaneel gemonteerd zodat de afwasmachines volledig in dezelfde stijl is als je keukenkasten;
  • Half geïntegreerde vaatwassers, deze hebben een ‘half frontpaneel’ zodat het bedieningspaneel aan de voorzijde zichtbaar is maar de rest in de stijl is van je keuken;
  • En onderbouw vaatwassers, deze krijgen geen frontpaneel waardoor de voorzijde van de vaatwasser volledig zichtbaar is.

Lees hieronder hoe je stap voor stap een vaatwasser inbouwt.

Stap 1: Vochtbescherming

Dit is een sticker of plastic strip die niet zo breed is als je vaatwasser. Je bevestigt de vochtbescherming aan de onderkant van het keukenblad om het keukenblad te beschermen deze de warme, vochtige lucht die uit de vaatwasser komt wanneer je deze open doet.

Stap 2: Bevestigingsbeugels

Niet iedere vaatwasser heeft bevestigingsbeugels, dit is afhankelijk van het merk en model. In de handleiding van jouw nieuwe vaatwasser staat of je de beugels moet bevestigen en hoe.

Stap 3: Aansluiten en plaatsen

Stop de stekker in het stopcontact, draai je toevoerslang op de kraan en sluit de afvoerslang aan op de siphon met een slangklem. Je kunt hem ook in de afvoerbuis steken. Draai de kraan open en zet de afwasmachine op zijn plek.

Stap 4: Waterpas maken

De bovenkant van de vaatwasser moet strak en vlak tegen het bovenblad aanzitten. Dit kun je doen door aan de pootjes te draaien. Met een waterpas controleer je of de machine waterpas staat. Houd hem hiervoor strak tegen de deur.

Stap 5: Frontpaneel monteren

In de handleiding van je vaatwasser lees je hoe je precies het frontpaneel aan de deur bevestigt. Hier staat waar de gaten moeten komen en hoe diep ze moeten zijn.

Stap 6: Zet de vaatwasser vast

Had je bevestigingsbeugels? Met een handschroevendraaier schroef je de vaatwasser nu vast.

Stap 7: Afwerking

Je kunt nu de plinten onder je vaatwasser terugplaatsen. In sommige gevallen moet je zagen in de plinten om ruimte te maken voor de deur om open te kunnen.

De beste inbouw vaatwasser is de Whirlpool WIC 3C33 PE. De Whirlpool WIC 3C33 PE is de beste inbouw vaatwasser van 2023 omdat hij een reviewscore hoger dan een 9 heeft gekregen. Deze reviews zijn afkomstig van 173 consumenten.

De meeste mensen kiezen voor een inbouw vaatwasser, en dat heeft verschillende redenen. Men kiest voornamelijk voor een inbouw vaatwasser omdat deze opgaat in het interieur van je keuken. Afhankelijk van de soort inbouw vaatwasser die je kiest (onderbouw, half- of volledig geïntegreerd) kan de afwasmachines van buitenaf ook dezelfde stijl hebben als de rest van je keuken. Dit geeft een netter en strakker aanzicht dan bij een vrijstaande vaatwasser.
Het inbouwen van een nieuwe vaatwasser in een bestaande keuken gaat in principe hetzelfde als bij een nieuwe keuken. Haal eerst een keukenkast volledig leeg zodat je een lege nis overhoudt (let erop dat deze dezelfde afmetingen heeft als je nieuwe vaatwasser). Vervolgers volg je de stappen zoals je eerder op deze pagina beschreven staan. Voor een exacte beschrijving van het inbouwen van je vaatwasser, raden we aan de handleiding van je vaatwasser te raadplegen.

Andere soorten wasmachines