Vind de beste wasmachine

Een inductie kookplaat is een kookplaat die gebruik maakt van het principe van inductieverhitting. Hier zijn speciale pannen waarin magnetisch materiaal verwerkt is voor noodzakelijk.

Het inductie koken is in de vroege 20e eeuw al uitgevonden maar wordt pas sinds de laatste jaren voorzichtig aan meer populair. Daarom geven we op deze pagina meer informatie over inductie kookplaten en het koken met inductie op zichzelf. Maar niet voordat we je direct laten weten wat de beste inductie kookplaten van 2023 zijn.

Beste wasdroger

134 uur gekookt

41 inductie kookplaten getest

15 webshops

4 inductie testers

Beste inductie kookplaten van 2023

De beste inductie kookplaten maken niet alleen van iedere maaltijd een smaakfestijn maar ook van de bereiding iedere keer weer een feestje. Veilig, snel en met een constante temperatuur die gemakkelijk te reguleren valt. Buiten dat is koken op inductie ook nog eens erg zuinig omdat er zo goed als geen warmte verloren gaat. Om te bepalen wat de beste inductie kookplaat van 2023 is hebben we naar een aantal punten gekeken. Zo is het namelijk prettig om op z’n minst vier kookzones te beschikken die liefst nog flexibel in te delen zijn. 

Bij voorkeur hebben ze ook zo weinig mogelijk uitstekende onderdelen als draaiknoppen die het schoonmaken en ook schoonhouden van de inductie kookplaat lastiger maken. Ondanks dat inductie koken veilig is, blijft een kinderslot onontbeerlijk en speciale functionaliteiten zoals een boostfunctie om extra snel water op te warmen zijn altijd een grote plus. Dit zijn de beste inductie kookplaten van 2023.

Koopgids: hoe vind je de beste inductie kookplaat

Investeren in een inductie kookplaat is investeren in de toekomst. Een groot gedeelte van de Nederlandse nieuwbouw is al van het gas af en de bedoeling is dat zo goed als volledig Nederland gasvrij is rond het jaar 2050. Veel mensen staan nog vrij negatief tegenover koken op elektriciteit maar weet je dat de meeste topchefs inmiddels ook op inductie koken?

Dit is omdat de temperatuur veel gemakkelijker te beheersen is dan op de traditionele wijzen van koken. Wanneer je op zoek bent naar een inductie kookplaat is het belangrijk om een aantal punten in het oog te houden om zeker te zijn dat het koken ook zo prettig en goed mogelijk gebeurt. Je moet er immers nog vele jaren bijna dagelijks mee aan de slag!

Kookzones

De meeste kookplaten hebben vier kookzones. Zo ook bij inductie kookplaten. Minder kan lastig zijn bij veel gerechten. Bij inductie kookplaten is het soms mogelijk om je zones vrij in te delen waardoor je nog meer controle hebt over hoe je je pannen opstelt.

Bediening

De bediening van kookplaten is over het algemeen rechtdoorzee. We geven zelf de voorkeur aan digitale knoppen omdat deze gemakkelijker te onderhouden zijn.

Aansluiting

Enorm belangrijk wanneer je de inductie kookplaat überhaupt aan de slag wil krijgen. Controleer van tevoren dus goed of je keuken over 1, 2 of 3 fasen beschikt!

Rand kookplaat

Dit is voornamelijk esthetisch van belang. Wel is het zo dat volledig verzonken kookplaten iets gemakkelijker te onderhouden zijn.

Functionaliteiten

Veel inductie kookplaten beschikken over speciale functies die het koken nog gemakkelijker en veiliger maken. Denk maar bijvoorbeeld aan timers, boostfuncties om extra snel water te koken of warmhoudfuncties zodat je eten warm blijft maar niet meer aanbakt.

Prijs

Een inductie kookplaat is de beste keus wanneer deze precies past in jouw budget. Je kunt zo duur kopen als je wilt. Kies wat past bij jou.

Wat moet je weten van een inductie kookplaat

Inductie koken wordt ook wel als het nieuwe koken gezien. Het is veilig, werkt snel en is bovendien zeer energiezuinig doordat er geen warmte verloren gaat. Dit is fijn voor het milieu maar ook zo prettig voor het milieu. Toch zitten velen nog met vragen over deze betrekkelijk nieuwe vorm van koken. Daar proberen we hieronder zo goed als mogelijk antwoord op te geven.

Een inductie kookplaat werkt anders dan de traditionele kookplaten. Het is namelijk niet de kookplaat zelf die verhit wordt maar enkel de pan die daarop geplaatst wordt. Dit gebeurt door middel van magnetisme, waarvoor wel speciale pannen nodig zijn. Omdat de kookplaat zelf niet verhit wordt zijn ze erg veilig maar ook erg zuinig. Alle hitte wordt namelijk direct op de pan geconcentreerd in plaats van dat dit verloren gaat in de ruimte daar rondom.

De kosten van een inductie kookplaat is niet gemakkelijk uit te rekenen. Allereerst heb je de kookplaat zelf. De allergoedkoopste vrijstaande modellen kosten een kleine €200,- terwijl het luxesegment flink over de €2000,- kan gaan. In de regel vind je een goede middenklasser voor tussen de €500,- en €800,-.

Je moet er dan nog wel rekening mee houden dat je pannen nodig hebt die geschikt zijn voor koken op inductie. Afhankelijk van de kwaliteit kan ook dit dik over de honderd euro kosten. Daar tegenover staat dat inductie koken de meest efficiënte manier van koken is. In vergelijking tot keramisch koken verbruik je ongeveer 25% minder elektriciteit.

De levensduur van een inductie kookplaat is afhankelijk van een aantal gegevens. Goedkope modellen gaan door een lagere bouwkwaliteit bijvoorbeeld minder lang mee dan de topmodellen. Uiteraard is het gebruik zelf ook enorm van belang. Maak jij dagelijks gebruik van de inductie kookplaat dan gaat deze vanzelfsprekend ook veel minder lang mee dan wanneer je er een paar keer per week gebruik van maakt. In de regel mag je rekening houden met een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar.

Het beste kies je voor de inductie kookplaat die het best bij jouw kookstijl ligt. Wanneer je iemand bent die vaak gebruik maakt van andere apparaten dan volstaat een inductie kookplaat met 3 kookzones al. Wanneer je daarentegen voornamelijk wil vertrouwen op de kookplaat dan wil je toch minstens een inductie kookplaat met 4 kookzones hebben, liefst nog vrij in te delen ook. Met de bovenstaande informatie moet je normaal gesproken al een heel eind op weg komen. En wil je zekerheid hebben dan heb je altijd nog de keuze uit de door ons als beste geteste inductie kookplaten van 2023.

Verschillende soorten inductie kookplaten

Inductie kookplaat met afzuiging

Indien je boven jouw kookplaat geen afzuigkap kan of wil plaatsen, is een inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging wellicht iets voor jou. Over het algemeen ligt het prijskaartje van inductie kookplaten met afzuiging iets hoger. Maar daar staat dan wel tegenover dat je geen afzuigkap meer hoeft aan te schaffen.

Inductie kookplaat 60cm

Afhankelijk van de grootte van jouw keuken, de grote van je gezin en jouw liefde om te koken, kan jij het beste bepalen hoe groot jouw inductie kookplaat moet zijn. Als je huis en huishouden niet zo groot zijn, kan je misschien beter kiezen voor een kookplaat met een nisbreedte van 60 cm. Dit geeft je voldoende ruimte om met meerdere pannen te koken, maar het neemt ook niet te veel van je aanrecht in beslag.

Inductie kookplaat 90cm

Als je graag iets meer werkruimte hebt tijdens het koken, past een inductiekookplaat met een nisbreedte van 90 cm waarschijnlijk beter bij je. Deze kookplaten geven je de ruimte om met grotere pannen te koken, waardoor je snel klaar bent voor je hele gezin. Deze inductie kookplaten nemen vanzelfsprekend meer ruimte in beslag, en passen daarom erg goed bij een grote en uitgebreide keuken.

Goedkope inductie kookplaat

Inductie kookplaten komen in verschillende prijsklassen. Soms gaat dit ten kosten van bijvoorbeeld de energiezuinigheid van je kookplaat, de kwaliteit of de mooiheid van het design. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn, vaak genoeg vind je relatief goedkope inductie kookplaten met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben een selectie gemaakt van de beste en voordeligste inductie kookplaten van het afgelopen jaar. Aan jou om te bepalen welke het beste bij jou past.

Inductie kookplaat 4 pits

De meeste inductie kookplaten hebben 4 pitten, dit wordt gezien als de standaard. Voor het gemiddelde huishouden zal dit meer dan voldoende zijn om een lekkere en uitgebreide maaltijd te bereiden. Omdat de meeste mensen kiezen voor een kookplaat met 4 pitten, is de keuze hierin ook oneindig. Wij begrijpen dat je op gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet.

Inductie kookplaat 5 pits

Voor de meer fanatieke koks die graag een uitgebreide en luxueuze keuken hebben, is een inductie kookplaat met 5 pitten een mooie aanvulling op de keuken. Deze geeft jou de mogelijkheid om veel verschillende gangen en gerechten tegelijkertijd voor te bereiden. Dé oplossing voor mensen die zich graag een beetje uitsloven in de keuken.