Vind de beste wasmachine

Een kettingzaag, ook wel motorzaag, motorkettingzaag of boomzaag genoemd, is een draagbare machine om mee te zagen en snoeien. Voornamelijk gebruikt voor hout, en perfect voor bomen of dikke takken.

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten voor je een kettingzaag aanschaft. Zoals hoe ze werken, waar je op moet letten en wat de beste kettingzaag van 2023 is.

Beste wasdroger

67 uur gezaagd

54 kettingzagen getest

15 webshops

3 kettingzaag testers

Beste hogedrukreinigers van 2023

Een kettingzaag, dé beste hulp bij het snoeien van de tuin of het zagen van brandhout. Moderne kettingzagen zijn heel krachtig, voorkomen een hoop spierpijn en besparen je zeeën aan tijd. In de onderstaande lijst vind je de beste kettingzagen van 2023, zorgvuldig uitgezocht aan de hand van verschillende criteria. Er zijn tegenwoordig verschillende kettingzagen verkrijgbaar, met verschillende opties en specificaties.

Bij het samenstellen van deze lijst hebben we onder andere gekeken naar het merk, de zwaardlengte, het vermogen en de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende kettingzagen die nu op de markt zijn. Daarbij hebben we uiteraard ook een tal aan recensies bekeken en die feedback meegenomen in ons definitieve besluit. Zo zijn we op de onderstaande selectie uitgekomen met de beste kettingzagen van 2023.

Koopgids: hoe vind je de beste kettingzaag

Een kettingzaag is geen aankoop die je al te vaak maakt, daarom begrijpen we maar al te goed dat je niet precies weet waar je op moet letten bij het uitzoeken van een kettingzaag. We helpen je graag aan wat meer informatie, waarmee jij hopelijk makkelijker een besluit kan nemen. Laten we beginnen met de aandrijving van een kettingzaag. Daar zijn 3 manieren voor. De eerste is elektrisch. Een voordeel van elektrische kettingzagen is dat ze weinig onderhoud nodig hebben.

Daartegenover staat wel dat ze continue stroomtoevoer vragen en je dus altijd in de buurt van een stopcontact moet zijn. Ook zijn er kettingzagen die draaien op benzine. Deze kettingzagen zijn over het algemeen het krachtigst, maar hebben meer onderhoud nodig. Ten slotte zijn er kettingzagen met een accu. Deze werken ook op elektriciteit, maar hebben geen snoer. Ze vragen weinig qua onderhoud, maar je moet wel rekening houden met de gebruiksduur. Hoe kettingzagen nog meer van elkaar verschillen, zie je in het overzicht hieronder:

Aandrijving

Er zijn verschillende mogelijke aandrijvingen van een kettingzaag: elektrisch, benzine of accu.

Zwaardlengte

Gemiddeld tussen de 10 en 50 centimeter (het zwaard van een kettingzaag wordt ook wel zaagblad genoemd).

Vermogen

Dit geeft in wattage aan hoeveel energie de kettingzaag nodig heeft om te starten, vaak tussen de 550 en 2400 watt.

Gereedschapsloze kettingspanner

Dit bepaalt of je gereedschap nodig hebt bij het spannen van de zaagketting of niet.

Oliepeilindicator

Deze geeft aan hoeveel olie er nog in de tank zit, zodat je nooit zonder olie in je kettingzaag komt te zitten.

Vibratie gedempt handvat

Dempt de schokken die de kettingzaag produceert in het handvat, vooral bij langere zaagklussen is dit een stuk prettiger dan bij de ongedempte variant.

Wat moet je weten van een kettingzaag

Niet iedereen heeft zomaar een kettingzaag in huis, maar als je een grote tuin hebt of een open haard, kunnen ze je enorm veel werk schelen. Echter, omdat niet veel mensen een kettingzaag in huis hebben, missen velen van ons een hoop benodigde informatie over kettingzagen. Wij zien regelmatig dezelfde vragen terugkomen, zoals wat voor vijl je nodig hebt, welke olie je moet gebruiken en hoe een kettingzaag precies werkt. We helpen je maar al te graag aan de antwoorden op deze én meer vragen over kettingzagen. Blijft jouw vraag onbeantwoord? Neem vooral contact op met ons of je leverancier. 

Voor het onderhoud van de zaagketting heb je 2 verschillende vijlen nodig. Allereerste een ronde vijl, voor het vijlen van de zaagbeitel. De soort ketting die je hebt, bepaalt hoe groot de diameter van je ronde vijl moet zijn. In het volgende overzicht zie je welk formaat ronde vijl bij jouw ketting hoort.

Ketting ¼” ; 3/8 ; 3,8’LP met diameter: 4.0 mm
Ketting .325 met diameter: 4.8 mm
Ketting 3,8” (voor Stihl een zaagketting) met diameter: 5.0 mm
Ketting 3/8” en .404 met diameter: 5.5 mm

Naast een ronde vijl is ook een platte vijl nodig. Deze gebruik je om de dieptesteller mee te vijlen.

Zorg er allereerst voor dat je de juiste zagen in huis hebt gehaald voor jouw zaagketting – je vindt hier meer informatie over bij de bovenstaande vraag. Vervolgens kun je de volgende stappen doorlopen:

Markeer eerst een zaagtand met een viltstift. Om alle tanden even scherp te laten snijden, is het van belang om ze allemaal even lang te vijlen. Met de schuifmaat zoek je de kortste tand op, waarna je deze kan slijpen. Meet de tand opnieuw markeer deze lengte op de andere tanden met een viltstift. Zo zorg je voor een gelijke belasting, een soepel werkende kettingzaag en een mooi eindresultaat. Na 2 tot 3 vijlstreken controleer je de materiaalverwijdering. Als dit gelijkmatig gebeurt, doe je het goed. Als de kleur slechts op bepaalde plaatsen is verwijderd, moet je controleren of je de vijl wel op de juiste manier gebruikt en hem niet te hoog of laag geleidt.

Je kan beter niet werken met een zaagketting die helemaal stomp is. Als je dit regelmatig bijhoudt, heb je hem weer scherp met enkele vijlstreken. Je doet er goed aan om het aantal vijlstreken te tellen, zo vergroot je de kans dat alle zaagtanden even lang zijn.

Onderhoudsolie zorgt ervoor dat jouw kettingzaag soepel blijft werken. Kettingzaagolie smeert de ketting, waardoor hij langer mee zal gaan. Daarom is het goed om de ketting van jouw kettingzaag regelmatig met olie te behandelen.

Verschillende aspecten bepalen wat een goede kettingzaag is en wat niet. Het is ook afhankelijk van waar jij behoefte aan hebt. Een kettingzaag is een krachtig apparaat, dat je waarschijnlijk niet al te vaak aanschaft. Daarom is dit wel een aankoop waar je iets in wilt investeren. Kijk nog eens goed naar de lijst met specificaties onder het kopje ‘Koopgids: hoe vind je de beste kettingzaag voor jou’ om na te gaan waar je op moet letten bij het uitzoeken van een nieuwe kettingzaag.

Hoe een kettingzaag werkt is deel afhankelijk van een aandrijving. Kettingzagen met een benzinemotor worden gestart met een startkoord. De motor drijft een kettingrondsel aan, die ervoor zorgt dat de ketting ronddraait. Bij een elektrische kettingzaag druk je op een knop om de motor te starten.

Het zwaard of het zaagblad zit aan de motorbehuizing gemonteerd en heeft over de hele lengte een groef, die A) ervoor zorgt dat de ketting rechtuit blijft lopen, en B) de ketting smeert met olie. Een kettingzaag is onnauwkeurig en zorgt voor een ruw en oneffen zaagsnede, maar is door zijn kracht en heel geschikt voor het zagen van bomen of brandhout.

Onder het kopje ‘Beste kettingzagen van 2023’ vind je de kettingzagen die bij ons het beste uit de test kwamen. Als je van plan bent een nieuwe kettingzaag aan te schaffen, kijk dan vooral naar deze selectie. Maar bedenk je ook wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn. Ga je voor een krachtige kettingzaag op benzine, of kies je voor een elektrische kettingzaag die weinig onderhoud nodig heeft? Vind je het belangrijk dat hij een telescopische steel heeft, zodat je zonder ladder hoge takken bereikt? Of heb je liever een kettingzaag met een vibratie gedempt handvat, om de langere snoeiklussen beter vol te houden? Vind je het toch nog moeilijk een knoop door te hakken? Vergeet dan niet dat je altijd om persoonlijk advies kan vragen, bij ons of je leverancier.

Het zwaard of het zaagblad zit aan de motorbehuizing gemonteerd en heeft over de hele lengte een groef, die A) ervoor zorgt dat de ketting rechtuit blijft lopen, en B) de ketting smeert met olie. Een kettingzaag is onnauwkeurig en zorgt voor een ruw en oneffen zaagsnede, maar is door zijn kracht en heel geschikt voor het zagen van bomen of brandhout.