Vind de beste wasmachine

Vind de beste wasmachine

Een kleine wasmachine is een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg. Door dit lage vulgewicht wordt de trommel, en dus ook de wasmachine, kleiner. Een kleine wasmachine is geschikt voor een huishouden met 1 of 2 personen.

121 uur gewassen

55 wasmachines getest

15 webshops

12 wasmachine testers

Beste stille wasmachine 2023

De Samsung WW70TA049TE EcoBubble is de beste kleine wasmachine van oktober 2023. Deze kleine wasmachine heeft vulgewicht: 7 kg. Op de tweede plek vinden we de Bosch WAJ28071NL terug. De derde plek in deze top 3 van de beste kleine wasmachines is gereserveerd voor de Siemens WM14N075NL.

Er zijn 150 kleine wasmachines verkrijgbaar in Nederland. Van de in totaal 150 hebben er 17 een vulgewicht van 7 kg. In de tabel zie je een schematische verdeling van het vulgewicht tussen alle verkrijgbare kleine wasmachines in Nederland.

VulgewichtAantal
6 kg3
7 kg17
8 kg41
9 kg70
10 kg13

Vulgewicht van een kleine wasmachine

Aan het vulgewicht van een wasmachine kun je zien hoeveel kilo wasgoed erin past. Voor een kleine wasmachine ligt dit meestal rond de 7 kg. Dit is over het algemeen voldoende voor een huishouden van 1 of 2 personen, maar als je met meer bent, zal 7 kg vulgewicht te klein zijn. Door het kleinere vulgewicht, is het formaat van de wasmachine ook kleiner. In hoogte en breedte zal de wasmachine ongeveer even groot zijn als een normale wasmachine, maar hij is waarschijnlijk minder diep. De meeste wasmachines met een vulgewicht van 7 kg, zijn 55 tot 65 cm diep.

Vulgewicht per huishouden

Een van de belangrijkste kenmerken van je wasmachine, is het vulgewicht. Dit geeft aan hoeveel wasgoed er tegelijkertijd in de trommel past. Hoeveel kilo vulgewicht je nodig hebt, wordt voornamelijk bepaald door de grootte van je huishouden.

  • Als je een één- of tweepersoonshuishouden hebt, raden je we aan een wasmachine met 7 of 8 kg vulgewicht te kopen.
  • Als je met 3 of 4 personen bent, kun je het beste gaan voor 8 kg vulgewicht.
  • En als je met 5 personen of meer bent, raden we een wasmachine met minimaal 9 kg vulgewicht aan.

Alternatieven voor een kleine wasmachine

Als je hebt besloten een kleine wasmachine te kopen – bijvoorbeeld omdat je niet zoveel ruimte hebt of omdat je huishouden maar 1 of 2 personen telt – heb je nog verschillende alternatieven om uit te kiezen. Afhankelijk van jouw exacte voorkeuren kunnen deze alternatieven een goede optie voor jou zijn! Bij deze alternatieven kun je denken aan een was-droogcombinatie, een wasmachine en droger in één, en een bovenlader wasmachine, die de opening naar de trommel aan de bovenzijde heeft zitten. We gaan hier dieper in op deze alternatieven van een kleine wasmachine.

Bovenlader wasmachine

De bovenlader wasmachine is net als iedere wasmachine, alleen zit de deur naar de trommel aan de bovenzijde in plaats van de voorzijde. Dit maakt dat je minder hoeft te bukken om je wasgoed in- en uit te laden, wat de bovenlader een heel geschikt wasmachinemodel maakt voor ouderen of mensen met rugklachten. Daarnaast verschillen de afmetingen van de bovenlader iets van de voorlader. Bovenladers zijn iets hoger, 90 cm in plaats van 85 cm, wat het nóg makkelijk maakt om bij de trommel te kunnen. Daarnaast zijn ze een stuk smaller, 40 cm in plaats van 60 cm, waardoor je hem veel makkelijker kwijt kunt in krappe ruimtes. Qua diepte kan een voorlader 60 tot 70 cm zijn, terwijl een bovenlader altijd 60 cm diep is. Er zijn een stuk minder bovenladers dan voorladers, wat het makkelijker maakt om een wasmachine te kiezen. Daarnaast hebben ze minder poespas; minder verschillende opties en programma’s, waardoor ze eenvoudig zijn in gebruik.

Wasdroogcombinatie

Als je weinig plek hebt voor je wasmachine, heb je waarschijnlijk ook geen ruimte voor een droger. Als je die tóch graag wilt, is een was-droogcombinatie een hele mooie oplossing! Dit is namelijk twee apparaten in één; met een was-droogcombinatie kun je zowel wassen als drogen, waardoor je veel ruimte bespaart in je badkamer of washok. Naast dat je ruimte bespaart, bespaar je vaak ook geld met een was-droogcombinatie. Het is namelijk meestal duurder om 2 losse apparaten aan te schaffen. Ook zal je minder tijd kwijt zijn aan het doen van de was. Je hoeft je net-gewassen wasgoed namelijk niet over te plaatsen naar je droger. Je wasgoed wordt schoon én droog in hetzelfde apparaat. Afhankelijk van je wasmachine en het type wasgoed, kun je vooraf instellen dat er een droogprogramma begint nadat het wasprogramma is afgelopen.

De meest kleine wasmachine is de Samsung WW70TA049TE EcoBubble. De Samsung WW70TA049TE EcoBubble is de meest kleine wasmachine van 2023 dit komt doordat hij een vulgewicht van 7 kg heeft.

De afmetingen van een wasmachine worden voornamelijk bepaald door het type wasmachine; voorlader of bovenlader. Voorladers wasmachine zijn meestal 85 cm hoog, 60 cm breed en 60 tot 70 cm diep. Vaak zegt de diepte van de wasmachine iets over het vulgewicht; als de wasmachine dieper is, kun je er meestal meer wasgoed in kwijt. Een kleine voorlader wasmachine heeft daarom meestal een diepte van ongeveer 60 cm. Bovenladers zijn vrijwel altijd 90 cm hoog, 40 cm breed en 60 cm diep. Door deze afmetingen hebben ook vrijwel alle bovenlader wasmachines een vulgewicht van 7 kg.
De meeste wasmachines hebben ongeveer dezelfde afmetingen. Er zit echter wel een verschil tussen bovenladers en voorladers. Bovenlader wasmachines hebben vrijwel altijd een hoogte van 90 cm, een breedte van 40 cm en een diepte van 60 cm. Voorlader wasmachines zijn meestal 85 cm hoog en 60 cm breed. Qua diepte zit er soms wel een verschil tussen verschillende voorlader modellen. Dit ligt meestal ergens tussen de 60 en 70 cm. Vaak geldt dat hoe dieper de wasmachine is, hoe meer vulgewicht hij heeft.
Voor een eenpersoonshuishouden raden wij wasmachines aan met 7 kg vulgewicht. Met een wasmachine van dit formaat kun je namelijk met gemak al je wasgoed kwijt, en hoef je ook geen wasgoed op te sparen om de trommel vol te krijgen. Verwacht je dat je binnenkort met iemand gaan samenwonen? Bijvoorbeeld met je partner, een kind of een huisgenoot? Dan kan het verstandig zijn om te kijken naar wasmachines met 8 kg vulgewicht. Dit zijn nog steeds relatief kleine wasmachines, maar niet te groot voor een eenpersoonshuishouden.
De standaardbreedte voor een voorlader wasmachine, is 60 cm. Er zijn ook modellen die iets smaller zijn, wat van pas kan komen als je je wasmachine inbouwt of in een kast wilt plaatsen. Hierbij zijn de exacte afmetingen van je wasmachine van groot belang! Voorlader wasmachines zijn nooit smaller dan 59 cm. Omdat een breedte van 60 cm de standaard is, kan het lastig zijn om modellen te vinden die 59 cm breed zijn. Hierbij een aantal voorbeelden: Haier HW80-B14636N is 59,5 cm breed, Miele WSD 023 WCS is 59,6 cm breed en de Siemens WM14VGHCFG is 59,8 cm breed.
Als je met 2 personen bent, raden we een wasmachine aan met 7 of 8 kg vulgewicht. Deze wasmachines geven jullie genoeg ruimte voor al jullie wasgoed, zonder dat je wasgoed op hoeft te sparen om te trommel vol te krijgen. Breid jullie huishouden binnenkort uit? Bijvoorbeeld door de komst van een kindje of omdat er een huisgenoot bij komt? Dan kun je allicht beter kijken naar wasmachines met 8 of 9 kg vulgewicht. 7 kg zou ook nog voldoende moeten zijn, maar omdat er wel meer wasgoed bij komt, kan een iets grotere wasmachine van pas komen.

Andere soorten wasmachines