Beste koelkast

Ga jij een nieuwe koelkast kopen? Dan is het goed om je daar van tevoren in te verdiepen. Er zijn veel verschillende aspecten die van groot belang kunnen zijn bij het kopen van een nieuwe koelkast. Als je een groot huishouden hebt, raden we je aan te kijken naar een grote Amerikaanse koelkast. Maar ben je opzoek naar een kleine koelkast, bijvoorbeeld voor op een studentenkamer, kantoor of op de camping?

Maar wat is de beste koelkast van 2023? We zetten de beste koelkasten voor je op een rij en laten je zien waar je op moet letten bij het de aankoop van een nieuwe koelkast met behulp van onze koopgids.

Beste koelkast

367 uur gekoeld

165 koelkasten getest

15 webshops

9 koelkast testers

Beste koelkasten van 2023

Heb jij een nieuwe keuken en ben je opzoek naar een koelkast die daar goed bij past? Dan hebben wij voor jou een lijst samengesteld met de beste koelkasten die nu op de markt zijn. Stuk voor stuk gaan ze járen mee en hebben ze een goede prijs-kwaliteit verhouding. Bij het onderzoeken wat de beste koelkasten van 2023 zijn, hebben we deze uitvoerig getest en veel koelkasten met elkaar vergeleken. 

Denk hierbij aan aspecten als de energieklasse, of ze beschikken over een vriezer of niet, hoeveel je erin kwijt kunt, hoeveel geluid ze produceren, hoe milieuvriendelijk ze zijn en veel meer. Na het kopen van één van deze koelkasten hoef je je de komende jaren geen zorgen meer te maken over het kopen van een nieuwe koelkast. Bekijk onze selectie met de beste koelkasten van 2023.

Koopgids: hoe vind je de beste koelkast

Gemiddeld gaat een koelkast ongeveer 13 tot 15 jaar mee. Daarom gebeurt het niet zo heel vaak dat je een nieuwe koelkast aanschaft. Om die reden kan het nog best moeilijk zijn om de knoop door te hakken. We helpen je graag een beetje op weg door je te vertellen waar je op moet letten bij het uitzoeken van een nieuwe koelkast. Het eerste wat je moet bepalen is of je een vrijstaande koelkast wilt of een inbouw koelkast.

Een vrijstaande koelkast is vrij te verplaatsen en een inbouw koelkast wordt ingebouwd in je keuken. Hierdoor krijgt je keuken een nettere en completere look. Als je die vraag eenmaal beantwoord hebt, is het ook goed om te kijken naar het formaat. Hoeveel ruimte heb je in je keuken voor een koelkast? Als je weet wat voor koelkast je wilt en hoe groot hij mag zijn, kan je na gaan denken over welke kenmerken en details je belangrijk vindt. 

Plaatsing

Maak voor jezelf de keuze tussen een inbouw koelkast of vrijstaande koelkast.

Milieuvriendelijkheid

De meeste koelkasten hebben tegenwoordig een energieklasse van A+, A++ of A+++.

Formaat

Meet de hoogte, breedte en diepte van de plek waar je koelkast komt te staan.

Functionaliteiten

Temperatuur apart instellen, super koelen, dispenser, verhoudzone, display, binnenverlichting en uitneembare plateaus.

Geluidsniveau

Een koelkast is stil (t/m 38 dB), normaal (39 tot 40 dB) of erg luid (vanaf 41 dB).

Prijs

Een koelkast is de beste keus wanneer deze precies past in jouw budget. Je kunt zo duur kopen als je wilt. Kies wat past bij jou.

Wat moet je weten van een koelkast

Je koelkast is waarschijnlijk één van de belangrijkste apparaten in je huis. Ze houden je eten vers en je drinken lekker koel. Omdat koelkasten, naast belangrijk, ook heel vanzelfsprekend zijn, hebben we nog wel eens de neiging ze voor lief te nemen. Daarom weten we niet alles wat we zouden moeten weten over onze koelkast. Juist omdat het zulke essentiële apparaten zijn in ons leven, is het extra belangrijk om goed op de hoogte te zijn van hoe ze werken, hoe lang ze meegaan, hoe koud ze moeten zijn en meer. Alle benodigde informatie vind je hier.

Omwille van gezondheidsoverwegingen kan je je koelkast het beste instellen op een tempratuur tussen 3 en 4 graden Celsius. Bij deze temperatuur gaat de groei van schimmels en bacteriën het langzaamst. Hoe je de temperatuur van een koelkast instelt, verschilt per apparaat. Bij sommigen geef je het aantal graden op en bij anderen stel je een stand in. In de handleiding van jouw koelkast staat uitgelegd welke temperatuur je met welke stand bereikt. Het kan nooit kwaad om de temperatuur van je koelkast af en toe te controleren met een losse koelkastthermometer. Zo weet je zeker of je koelkast de gewenste temperatuur behoudt.

De meeste mensen vervangen hun koelkast elke 15 jaar. De technische houdbaarheid van een koelkast ligt tussen de 13 en 15 jaar, dus in die periode wordt aangeraden je koelkast te vervangen. Of je koelkast écht al na 13 jaar toe is aan vervanging, verschilt natuurlijk per model. Aspecten die hierin een rol spelen zijn onder andere de prijs en het merk. Uiteraard is duurder niet altijd beter, maar het kan wel een indicatie zijn van de kwaliteit van de materialen waarmee je koelkast is gemaakt. Daarnaast speelt jouw gebruik van je koelkast een grote rol. Maak je hem vaak genoeg schoon? Staat hij op een goede plek? En kan hij zijn warmte wel goed kwijt?

Energieklasse en stroomverbruik zijn ook een goede indicatie om aan te meten of je toe bent aan een nieuwe koelkast. Nieuwe koelkasten zijn namelijk erg energiezuinig, en vaak bespaar je geld op energiekosten door je oude koelkast te vervangen.

Koelkasten staan dag en nacht aan om ons eten en drinken vers en koud te houden. Hartstikke fijn natuurlijk, maar ze zorgen op die manier ook voor een hoge energierekening. Hoe veel jouw (nieuwe) koelkast precies verbruikt, is afhankelijk van het model en de energieklasse van de koelkast. Om een indicatie te geven hebben we het volgende schema opgesteld met daarin het gemiddelde verbruik per jaar en de gemiddelde energiekosten per jaar bij energielabel A+++.

Koel-vriescombinatie – 164 kWh/ 37.76 euro
Tafelmodel koelkast – 228 kWh/ 52,51 euro
1-deurskoelkast – 273 kWh/ 62,87 euro

Een goede koelkast is laag in verbruik en gaat (geschat) zo’n 15 jaar mee. De bouwkwaliteit en de koelkwaliteit zijn over het algemeen een representatieve indicatie van de kwaliteit van de koelkast. Voordat je een nieuwe koelkast aanschaft, raden we je daarom aan om hier specifiek naar te kijken om na te gaan of het een goede koelkast is of niet. De bouw- en koelkwaliteit van een koelkast wordt vrijwel altijd weergegeven in basis-, middel- en topklasse.

Koelkasten zijn geen apparaten die je al te vaak koopt, maar je gebruikt ze wel dagelijks. Daarom snappen we als geen ander dat je geen fout wilt maken bij het kopen van een nieuwe koelkast. Met plezier maakten we een lijst met de beste koelkasten van 2020. Je vindt onze selectie bovenaan deze pagina.

Wist je dat een koelkast eigenlijk helemaal niet koelt? Ze voeren de warme lucht af, waardoor het koeler wordt aan de binnenkant van de koelkast. Daarom is het ook zo belangrijk om je koelkast niet strak tegen een muur aan te zetten – die warmte lucht moet ergens naartoe kunnen. Het hart van je koelkast is een warmtepomp. Deze heeft een koelende werking door het verdampen van een vloeistof, een koudemiddel, waarbij verdampingswarmte via de verdamper aan de binnenkant van de koelkast wordt onttrokken.  De damp wordt in een compressor samengeperst en vloeibaar gemaakt onder het vrijkomen van warmte aan de achterkant van de koelkast. Het buizenstelsel in de vorm van een rooster (de condensor) geeft het vocht af aan de omgeving.

Als je op zoek bent naar een nieuwe koelkast moet je je allereerst afvragen of je een inbouwkoelkast of een vrijstaande koelkast wilt. Als je dat hebt besloten is het goed om na te gaan hoeveel plek je hebt voor een koelkast. Wordt het een compact tafelmodel, een hoge koelkast met ingebouwde vriezer of misschien wel een Amerikaans model, met de vriezer náást de koelkast? Daarna kan je nadenken over de leuke onderdelen van de koelkast. Welke functie moet hij hebben? Welke kleur? En hoe milieuvriendelijk moet hij zijn? Voor koelkasten met het beste energielabel betaal je vaak in aanschaf wat meer, maar houd wel in gedachte dat je het milieu het plezier doet én je energierekening ook. Op den duur kan je met een duurdere koelkast daarom juist goedkoper uit zijn. Mocht je behoefte hebben aan persoonlijk advies, kan je altijd contact opnemen met ons of je leverancier. We helpen je graag!

Verschillende soorten koelkasten

Zwarte koelkast

Welke kleur jouw keuken heeft, kan van groot belang zijn bij het kopen van jouw nieuwe koelkast. Zo staan in bepaalde stijlen keukens zwarte koelkasten simpelweg het beste. Heeft jouw keuken om robuuste, industriële en/of moderne uitstraling? Dan sluit een zwarte koelkast daar waarschijnlijk naadloos op aan.

RVS koelkast

Roestvrijstaal is ideaal in iedere keuken omdat het niet snel beschadigd en je het gemakkelijk schoon houdt. Daarnaast is een zilverkleurige koelkast een moderne toevoeging in iedere stijl keuken.

Kleine koelkast

Niet iedereen heeft evenveel ruimte in zijn keuken. Ook heeft niet iedereen behoefte aan een grote koelkast. Speciaal daarom zijn er ook veel verschillende kleine koelkasten verkrijgbaar. Als we spreken van een kleine koelkast, gaat dit over het algemeen over koelkasten met een inhoud van 150 liter of minder.

Grote koelkast

Als je een groot huishouden hebt, zal je waarschijnlijk ook een grote koelkast nodig hebben. We spreken van een grote koelkast als ze beschikken over een inhoud van 250 liter of meer. Deze koelkasten geven je voldoende ruimte om eten en drinken voor het hele gezin in te bewaren. Veel grote koelkasten beschikken direct ook over een vriesvak.

Tafelmodel koelkast

Een tafelmodel koelkast is ideaal als de koelkast niet teveel ruimte in beslag mag nemen of je tevreden bent een een bescheiden koelruimte. Je plaatst een tafelmodel koelkast gemakkelijk in een kleine keuken, op een kantoor of je studentenkamer. Vraag je wel van tevoren af of je graag een vriesvak hebt in de tafelmodel koelkast, omdat niet ieder exemplaar beschikt over een viezer. Goed om te weten is dat de standaardhoogte van een tafelmodel koelkast 85 centimeter is, en dat de breedte kan variëren tussen 45 en 60 centimeter.

Koelkast met vriezer

Het voordeel van een koel-vriescombinatie is dat je twee apparaten tegelijkertijd in huis haalt. Dit kan een hoop ruimte besparen, wat eigenlijk altijd een plus is bij keukenapparatuur.