Vind de beste wasmachine

Een magnetron verwarmd voedsel met behulp van microgolven. Tegenwoordig is een keuken haast niet meer compleet zonder magnetron. Je kan hem namelijk voor ontzettend veel doeleinden inzetten. Of je nou snel iets wilt ontdooien, een kant-en-klaar maaltijd wil opwarmen of een heel nieuw gerecht wil bereiden, een magnetron kan je ermee helpen.

Maar wat is de beste magnetron van 2023? We zetten de beste magnetrons voor je op een rij en laten je zien waar je op moet letten bij het de aankoop van een nieuwe magnetron met behulp van onze koopgids.

Beste wasdroger

89 uur gekookt

43 magnetrons getest

15 webshops

3 magnetron testers

Beste magnetrons van 2023

Of het nu is om popcorn te maken, aardappels te koken, vlees te ontdooien of eten op te warmen, een goede magnetron kan al deze taken moeiteloos aan. Inmiddels is er zelfs een nieuwe generatie magnetrons op de markt die vol met sensoren zitten en ervoor zorgen dat je nooit meer met een bak lava eindigt die dubieus genoeg van binnen nog steeds bevroren is! In onze opsomming van de beste magnetrons van 2023 nemen we het aantal functionaliteiten uiteraard mee in de beoordeling. 

Natuurlijk houden we ook rekening met de inhoud want een goede magnetron neemt weliswaar niet te veel ruimte in beslag maar moet alsnog wel groot genoeg zijn om een bord of schaal in te kunnen plaatsen. Verder kijken we naar het vermogen, de beschikking over een draaiplaat en of er eventueel zelfs nog een stoom of oven-functionaliteit is. Dit zijn de beste magnetrons van 2023.

Koopgids: hoe vind je de beste magnetron

De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je een nieuwe magnetron wilt kopen is ‘wil ik een inbouw magnetron of een vrijstaande magnetron?’ Een inbouw magnetron staat heel strak, maar kan helaas niet overal geplaatst worden. Vrijstaande magnetrons zijn dan een hele uitkomst. Je kan hem kwijt op je aanrecht, bovenop je koelkast, maar bijvoorbeeld ook in een studentenkamer. Afhankelijk van waar je hem wilt plaatsen of waarvoor je hem precies wilt gebruiken, kan je ook allerlei eisen hebben aan jouw nieuwe magnetron. 

Wanneer je een magnetron enkel gebruikt om af en toe op zaterdagavond een zak popcorn te maken voor bij je Netflix-binge heb je natuurlijk niet al te veel nodig. Daarentegen kan een magnetron vaak een heel stuk meer dan mensen op het eerste oog verwachten. Wil je weten hoe je voor jou de beste magnetron van 2023 kan vinden dan kan je het beste met onderstaande punten rekening houden om tot je besluit te komen.

Plaatsing

Heb je een nis waarin de magnetron netjes weggewerkt kan worden dan kies je voor een inbouwmagnetron. In ieder ander geval voor een vrijstaande magnetron die je eventueel weer opbergen kan.

Type

Ben je van plan om de magnetron enkel voor de microgolffunctie te gebruiken of wil je ook een grill- of zelfs stoomfunctie hebben? Het voordeel van de moderne technologie is dat je immers een oven en magnetron in één apparaat kan hebben. Ruimte- en geldbesparend!

Vermogen

Wanneer je niet te veel verwachtingen hebt van je magnetron dan heb je geen hoog vermogen nodig. Gebruik je de magnetron daarentegen redelijk vaak dan bespaart een hoog vermogen uiteindelijk veel tijd.

Draaiplaat

Door een draaiplaat warmt het voedsel of de drank beter en evenwichtiger op. Deze moet je dus altijd in je magnetron hebben zitten.

Functionaliteiten

Wanneer je vergeten bent om het vlees uit de vriezer te halen dan is bijvoorbeeld een ontdooifunctie wel zo prettig.

Prijs

Een magnetron is de beste keus wanneer deze precies past in jouw budget. Je kunt zo duur kopen als je wilt. Kies wat past bij jou.

Wat moet je weten van een magnetron

De mogelijkheid om te verwarmen dankzij microgolven is per toeval in de jaren ’40 van de vorige eeuw ontdekt. De eerste magnetrons voor in het huishouden kwamen in de jaren ’70 op de markt. Inmiddels bezit 90% van de Nederlandse huishoudens over een magnetron. Je zou dus verwachten dat dit modernistische apparaat geen geheimen meer zou kennen. Toch hebben veel mensen nog de nodige vraagtekens over de werking van magnetrons. Hieronder behandelen we de meest voorkomende vragen.

Een magnetron is een huishoudelijk apparaat waarmee eten verhit of gekookt kan worden. De magnetron zelf is in feite het onderdeel dat de microgolven produceert. Door deze microgolven beginnen watermoleculen in voedsel te bewegen. Door deze beweging wordt het eten verhit. Om die reden kan je bijvoorbeeld geen ijs smelen in een magnetron. De watermoleculen zitten immers vastgevroren.

Magnetrons bestaan er in alle prijsklassen. De goedkoopste magnetrons hebben een beperkt aantal functies en over het algemeen een laag vermogen. De bediening is over het algemeen met een draaiknop. Hoe duurder de modellen, hoe gevarieerder het aantal functionaliteiten. De bediening is dan over het algemeen digitaal. Een goedkope magnetron koop je al voor een kleine 100 euro. De duurste modellen staan voor meer dan duizend euro in de verkoop.

De levensduur van een magnetron is afhankelijk van een aantal zaken. Goedkope magnetrons gaan over het algemeen minder lang mee dan duurdere magnetrons. Dit omdat ze van lagere bouwkwaliteit zijn. De onderdelen, met name de magnetron zelf, gaan dan sneller kapot. In de regel mag je rekening houden met een levensduur van ongeveer 9 tot 10 jaar. Goedkopere modellen iets minder dan dat, duurdere modellen iets langer dan dat.

Een goede magnetron doet meer voor je dan enkel popcorn maken van gedroogd maïs. Met een magnetron kan je bijvoorbeeld heel goed en smakelijk aardappelen koken. Om het meeste uit de magnetron te halen moet deze over een aantal zaken beschikken. De mogelijkheid om op een zeer laag en zeer hoog vermogen te kunnen werken is een belangrijk kenmerk van iedere goede magnetron. Daarbuiten moet deze absoluut voorzien zijn van een draaiplaat voor een zo’n gelijkmatig mogelijke verhitting van de producten.

Welke magnetron je moet kopen is afhankelijk van de verwachtingen die je bij een magnetron hebt. Met de informatie op deze pagina moet je normaal gesproken voor jezelf al een goede keuze kunnen maken. Sowieso valt het aan te raden onder het kopje “De beste magnetrons van 2023” te kijken. Met deze magnetrons weet je 100% zeker dat je altijd goed zit!

Verschillende soorten magnetrons

Goedkope magnetron

Een nieuwe magnetron kan een paar tientjes kosten, maar ook een paar honderd euro. We begrijpen dat niet iedereen dat wilt uitgeven aan een magnetron. Deze magnetrons kosten niet zoveel, maar zijn wel van goede kwaliteit.

Kleine magnetron

Ben je opzoek naar een kleine magnetron? Die zijn er ruimschoots! Een vrijstaande magnetron neemt al best veel ruimte in beslag. En als hij op je aanrecht komt te staan, hou je hem natuurlijk het liefst zo klein mogelijk. Zo heb je genoeg plek om je eten te bereiden of voor andere keukenapparaten. Magnetrons zijn al beschikbaar met een diameter vanaf 24 cm.

Magnetron 1200 watt

Het vermogen van een magnetron wordt aangegeven in watt. Hoe hoger het wattage, hoe sneller je je maaltijd of gerecht opwarmt. Bij magnetrons met een wattage van 1000 of hoger, spreken we van een hoog vermogen, deze warmen je gerecht erg snel op.

Magnetron 1000 watt

Wil je graag een snelle magnetron, maar hoeft het niet zo over de top? Dan is 1000 watt waarschijnlijk al genoeg voor jou. Deze magnetrons zijn ook heel snel met opwarmen van je eten, maar kosten vaak nét even iets minder