Vind de beste wasmachine

Vind de beste wasmachine

Een onderbouw vaatwasser is een vaatwasser die je kunt inbouwen in jouw keuken. Bij een onderbouw vaatwasser beschikt niet over een frontpaneel, waardoor je de voorkant van de vaatwasser wel blijft zien.

121 uur gewassen

77 vaatwassers getest

18 webshops

17 vaatwasser testers

Beste stille wasmachine 2023

De Miele G 5022 SCU CLST is de beste onderbouw vaatwasser van oktober 2023. Deze onderbouw vaatwasser heeft energieklasse: E. Op de tweede plek vinden we de Miele G 5022 SCU BRWS terug. De derde plek in deze top 3 van de beste onderbouw vaatwassers is gereserveerd voor de Miele G 5222 SCU CLST.

Er zijn 20 onderbouw vaatwassers verkrijgbaar in Nederland. Van de in totaal 20 hebben er 7 een energieklasse van E. In de tabel zie je een schematische verdeling van het energieklasse tussen alle verkrijgbare onderbouw vaatwassers in Nederland.

MerkAantal
AEG1
ATAG1
Bosch5
Miele6
Siemens6

Hoe bouw je een onderbouw vaatwasser in

Inbouw vaatwassers zijn ideaal omdat ze deel worden van je keuken en niet los aan de kant worden gezet. Er zijn 3 soorten inbouw vaatwassers:

  • Volledig geïntegreerde vaatwassers, hierop wordt een frontpaneel gemonteerd zodat de afwasmachine dezelfde stijl krijgt als je keukenkasten;
  • Half-geïntegreerde vaatwassers, deze hebben een ‘half frontpaneel’ zodat het bedieningspaneel aan de voorzijde zichtbaar is;
  • En onderbouw vaatwassers, deze krijgen geen frontpaneel waardoor de voorzijde van de vaatwasser volledig zichtbaar is. Het verschil tussen een onderbouw- en een vrijstaande vaatwasser is dat een onderbouw vaatwasser geen bovenblad heeft, waardoor hij onder het aanrecht past.
Lees hieronder hoe je een onderbouw vaatwasser inbouwt.

Stap 1: Vochtbescherming

Dit is een sticker of plastic strip die niet zo breed is als je vaatwasser. Je bevestigt de vochtbescherming aan de onderkant van het keukenblad om het keukenblad te beschermen deze de warme, vochtige lucht die uit de vaatwasser komt wanneer je deze open doet.

Stap 2: Bevestigingsbeugels

Niet iedere vaatwasser heeft bevestigingsbeugels, dit is afhankelijk van het merk en model. In de handleiding van jouw nieuwe vaatwasser staat of je de beugels moet bevestigen en hoe.

Stap 3: Aansluiten en plaatsen

Stop de stekker in het stopcontact, draai je toevoerslang op de kraan en sluit de afvoerslang aan op de siphon met een slangklem. Je kunt hem ook in de afvoerbuis steken. Draai de kraan open en zet de afwasmachine op zijn plek.

Stap 4: Waterpas maken

De bovenkant van de vaatwasser moet strak en vlak tegen het bovenblad aanzitten. Dit kun je doen door aan de pootjes te draaien. Met een waterpas controleer je of de machine waterpas staat. Houd hem hiervoor strak tegen de deur.

Stap 5: Zet de vaatwasser vast

Had je bevestigingsbeugels? Met een handschroevendraaier schroef je de vaatwasser nu vast.

Stap 6: Afwerking

Je kunt nu de plinten onder je vaatwasser terugplaatsen. In sommige gevallen moet je zagen in de plinten om ruimte te maken voor de deur om open te kunnen.

De beste onderbouw vaatwasser is de Miele G 5022 SCU CLST. De Miele G 5022 SCU CLST is de beste onderbouw vaatwasser van 2023 omdat hij een reviewscore hoger dan een 9 heeft gekregen. Deze reviews zijn afkomstig van 173 consumenten.

Een onderbouw vaatwasser in een soort inbouw vaatwasser. Je bouwt een onderbouw vaatwasser in in een leegstaande nis in je keuken. Er zijn echter verschillende soorten inbouw vaatwassers. Andere soorten inbouw vaatwasser zijn half-geïntegreerde en volledig geïntegreerde vaatwassers. Bij deze wordt (een deel van) een frontpaneel (oftewel keukenkastdeur) aan de deur van de afwasmachine bevestigd, waardoor de vaatwasser meer een geheel vormt met de keuken. Een onderbouw vaatwasser daarentegen, krijgt geen frontpaneel, waardoor je in één opslag ziet waar de vaatwasser zit.
Een onderbouw vaatwasser gaat minder goed op in je keuken omdat hij niet achter aan keukendeurtje komt te staan, en je dus direct tegen de afwasmachine aankijkt. Een groot voordeel van een onderbouw vaatwasser is echter dat de installatie een stuk makkelijker en sneller is dan dat van een (half-)geïntegreerde vaatwasser, omdat je geen frontpaneel aan de deur van de vaatwasser hoeft te monteren.

Andere soorten wasmachines