Beste printer

Printers zijn apparaten waarmee je papieren afdrukken maakt van een bestand afkomstig van een digitale bron. Meestal gebeurt dit vanaf een computer, scanner, SD-kaart of mobiele telefoon. Op deze pagina behandelen we meer over de werking van printers en de technologie hierachter.

We hebben voor jou de beste printers van 2023 beoordeeld en we bespreken ook waar je op moet letten bij de aanschaf van de beste printer.

Beste printers

21 uur geprint

19 printers getest

15 webshops

6 printer testers

Beste printers van 2023

De meeste printers kunnen anno 2023 allemaal relatief snel een bestand afdrukken. Het verschil tussen een goede printer en de beste printers zit hem dan ook vaak in andere zaken. Zo kan een goede printer een mooie afdruk maken. De beste printers printen daarentegen een visuele herinnering. Glashelder, scherp en blijvend mooi. Of het nu een tekst, informatieve brief of foto is! 

Toch is er nog meer dat van de beste printers de top van het segment maakt. Denk maar aan verschillende instellingen om iedere print opnieuw op de juiste manier te printen. We weten ook allemaal dat het niet de printer maar de inkt is wat uiteindelijk veel geld kost. Zuinig met de inkt omgaan is daarom bij iedere printer een groot pluspunt. Dit zijn de beste printers van 2023!

Koopgids: hoe vind je de beste printer voor jou

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe printer is het allereerst erg belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe je de printer gaat gebruiken. Ben je van plan af en toe een recept uit te printen of print je dagelijks grote tekstbestanden voor het werk? In beide gevallen heb je andere verwachtingen van een printer waardoor je ook andere eisen moet stellen bij de printer die je kiest.

Dit is nog meer het geval wanneer je ook nog eens hoogkwalitatieve foto’s op fotopapier wil gaan printen. En alhoewel het tegenwoordig bijna de standaard is wil je er wel zeker van zijn dat jouw printer ook een scanner heeft. Houd daarom goed rekening met onderstaande zaken:

Afdruktechnologie

Een laserprinter is duurder in aanschafprijs maar de toner is veel goedkoper dan de inkt van een inkjet printer. Wanneer je niet van plan bent veel te printen is het de investering niet waard.

All-in-one

All-in-one printers kunnen niet alleen printen maar ook kopiëren en scannen. Wel zo handig want het bespaart je niet alleen maar de kosten van verschillende apparaten maar ook nog eens veel ruimte.

Afdrukkwaliteit

Inkjet printers zijn een stuk beter in het afdrukken van kleur. Erg belangrijk om in gedachte te houden wanneer je veel kleurendocumenten afdrukt en zeker wanneer je foto’s wil printen. Maar ook bij de inkjet printers is er veel verschil in kwaliteit.

Functionaliteiten

Sommige printers bieden viel extra mogelijkheden om de printkwaliteit aan te passen maar bijvoorbeeld ook technologieën om draadloos vanaf de computer of zelfs telefoon te printen. Iets om bij stil te staan wanneer je veel op de mobiele telefoon of tablet zit.

Gebruiksfrequentie

Hoe vaak wil je de printer gaan gebruiken? Is dit vaker dan een paar keer per week let dan op de bouwkwaliteit..

Prijs

Een printer is de beste keus wanneer deze precies past in jouw budget. Je kunt zo duur kopen als je wilt. Kies wat past bij jou.

Wat moet je weten van een printer

De technologie van het printen is ouder dan dat je denkt. Al vele duizenden jaren lang worden er printen gemaakt. Eerst gebeurde dat door zegels in klei te drukken. Later werden de zegels met inkt ingesmeerd en werd er op papier gedrukt. Tegenwoordig gaat dat gelukkig allemaal veel gemakkelijker. Met een druk op de knop kan je jouw computer, laptop of telefoon met een printer verbinden. Je kan het zelfs zo instellen dat er automatisch inkt besteld wordt wanneer de cartridges bijna leeg zijn. Gemak dient de mens! Toch is de technologie die achter het printen schuilgaat voor veel mensen niet helemaal duidelijk waardoor je met vragen kan blijven zitten. Die proberen we hier zo goed en duidelijk mogelijk te beantwoorden.

Op voorhand is het lastig te zeggen welke printer het meest voor jou geschikt is. Het meest gemakkelijk kan je dit peilen aan de hand van het type gebruik. De belangrijkste keuze die je immers moet maken is de keuze tussen een inkjet- of een laserprinter. Ben je van plan zeer veel tekstdocumenten te printen? Dan is een laserprinter normaal gesproken de beste keuze. Print je niet zo vaak en wanneer je wel print is het over het algemeen in kleur? Of ben je ook van plan foto’s te printen? Kies dan voor een inkjetprinter. Bovenaan deze pagina hebben we een overzicht gegeven van de beste printers van 2023. Met een keuze uit één die printers zit je altijd goed.

Een goede printer vervult allereerst de taak waarvoor de gebruiker hem in dienst genomen heeft. Een laserprinter print niet alleen snel maar is ook zuinig met de toner waardoor het een goedkope oplossing is voor massa-printen. Daarentegen wil je ook dat een inkjet printer zuinig met de vrij dure inkt omgaat. In het geval van een inkjetprinter dient ook de resolutie van het printen hoog te zijn. Hierdoor worden afbeeldingen niet alleen duidelijker maar lopen de kleuren ook vloeiender in elkaar over.

Wie de printer slechts weinig gebruikt doet er in alle gevallen het beste aan om een inkjet printer te kopen. Het klopt dat de inkt redelijk duur is maar vaak krijg je bij aankoop van de printer al inkt voor een flinke periode cadeau. De meerprijs die een laserprinter kost gaat bij een laag verbruik nooit rendabel zijn.

Printers hebben het leven absoluut een stuk gemakkelijker gemaakt, zeker op zakelijk niveau. Maar hoe werkt de technologie in zo’n printer nu precies? Dat hangt allereerst af van of het een inkjet printer of een laserprinter betreft. Bij een inkjet printer wordt de inkt via een cartridge vol inkt dat kleine spuitkanaaltjes bevat op het papier geschoten. De meeste inkjet printers doen dat tegenwoordig met een resolutie van rond de 1200 inktdruppels per vierkante inch! Het nadeel hiervan is dat de inkt vrij duur is.

Bij laserprinters wordt weer een volledig andere techniek gebruikt. In plaats van inkt gebruikt een laserprinter ‘toner’ om een afdruk te maken. Toner is een poeder dat met hoge temperatuur door een laser op het papier ‘gesmolten’ wordt. Toner is veel goedkoper dan inkt maar het grote nadeel is dat het weer minder goed is in het afdrukken van kleur. Laserprinters zijn daarom met name geschikt voor kantoor, school of de ZZP’er.