Beste roeitrainer

Een roeitrainer, ook wel roeimachine of ergometer, is een van de meest efficiënte apparaten om aan je fitheid te werken. Met een roeitrainer train je bijna alle spieren in je lichaam en daarnaast is hij ook super geschikt om je conditie te verbeteren. Omdat een roeitrainer niet al te veel ruimte inneemt, is hij perfect voor thuisgebruik.

Wil je weten wat de beste roeitrainer van 2023 is? Op deze pagina hebben wij de beste roeitrainers van 2023 voor je op een rijtje gezet. Daarnaast kan je in onze koopgids vinden waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe roeitrainer.

Beste roeitrainer

114 uur geroeid

21 roeitrainers getest

15 webshops

4 roeitrainer testers

Beste roeitrainers van 2023

Een roeitrainer is een perfecte aankoop voor iedereen die thuis wil sporten. Het is een handig apparaat om veilig en efficiënt aan je fysieke gezondheid te werken. Om ervoor te zorgen dat je een roeitrainer kiest die bij je past, zijn de beste roeitrainers van 2023 op een aantal eigenschappen getest. In de eerste plaats is er gekeken naar het type weerstand. Alle verschillende types hebben namelijk een andere invloed op het functioneren van de roeitrainer.

Hoeveel weerstandsniveaus er zijn is ook een belangrijke factor die is meegenomen in de beoordeling. Daarnaast is er ook gekeken naar de eigenschappen die van belang zijn voor jouw lichaamstype: de maximale gebruikerslengte en het maximale gebruikersgewicht. Tot slot is ook de inklapbaarheid van het apparaat in de test meegenomen. Dit zijn de beste roeitrainers van 2023:

Koopgids: hoe vind je de beste roeitrainer

De aanschaf van een roeitrainer is niet goedkoop en daarom is het belangrijk dat je de beste roeitrainer voor jouw behoeftes uitkiest. Het is belangrijk dat je eerst let op je lichaam. Een roeitrainer moet aansluiten bij jouw lengte en gewicht, want anders zit je niet comfortabel en is de kans groot dat je blessures oploopt. Daarnaast moet je er ook voor over nadenken waar je je roeitrainer voor wil gebruiken. Wil je je spieren trainen? Let dan op dat je een roeitrainer koopt met veel weerstandsniveaus.
Wil je juist calorieën verbranden? Let dan op dat je een roeitrainer koopt die het aantal verbrande calorieën aangeeft. Tot slot moet je ook nadenken over hoe vaak je je roeitrainer wil gebruiken, een simpele roeitrainer kan je maximaal twee uur per dag gebruiken, terwijl een professionele roeitrainer is ontworpen voor intensief gebruik. Wil je weten hoe je de beste roeitrainer voor jouw wensen kan vinden? Let dan op de volgende eigenschappen:

Type weerstand

Er zijn verschillende manieren waarop een roeimachine weerstand kan bieden. Simpele roeitrainers hebben vaak elastische weerstand, maar er zijn ook meer geavanceerde roeitrainers die met hydraulische cilinders, (elektro)magneetrem, luchtweerstand of waterweerstand werken. Iedere manier heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Aantal weerstandsniveaus

Wanneer je je uithoudingsvermogen wil trainen of spiermassa wil kweken, is het belangrijk dat je een roeitrainer hebt waarmee je de weerstand langzaam kan opbouwen. Er zijn roeitrainers met weinig weerstandniveaus maar er zijn er ook met meer dan twintig.

Displayweergave

Alle roeitrainers geven aan welke afstand je hebt afgelegd en hoeveel calorieën je tijdens de training hebt verbruikt, maar voor bepaalde trainingsdoeleinden heb je een roeitrainer nodig die ook je tussentijden, je hartslag of de wattages aangeeft.

Inklapbaar

Het is handig als je een roeitrainer makkelijk kan opbergen. Hij staat dan niet in de weg wanneer je hem niet gebruikt.

Maximale gebruikerslengte

Lange mensen hebben een roeitrainer nodig met een hoge maximale gebruikerslengte. Wanneer je roeitrainer te klein is, zit je niet comfortabel en kan je niet goed trainen.

Compatibel met smartphone/apps

Als je je roeitrainer aan je smartphone kan koppelen, kan je de informatie over je training makkelijk delen met anderen en zelf betere analyses maken van je vooruitgang.

Wat moet je weten van een roeitrainer

Wist je dat? De eerste roeitrainers dateren al uit de Griekse oudheid van ongeveer 2500 jaar geleden. De oorlogsschepen werden in die tijd aangedreven door honderden roeiers en zij trainden voor hun missie op houten roeimachines die lijken op de machines die we vandaag nog gebruiken. Rond 1800 is de roeimachine verder ontwikkeld om professionele roeiers ook in de winter te kunnen laten trainen. Vandaag de dag zijn roeimachines geraffineerder en geavanceerder dan ooit en dat verklaart ook waarom ze tegenwoordig zo populair zijn. Hieronder behandelen we de meest voorkomende vragen over roeimachines:

Als je een goede houding aanneemt op je roeitrainer, dan train je al je spieren. Bij het aanzetten train je met name je schenen, je bilspieren en je schouders en bij het afzetten komen daar je kuiten en je bovenbenen bij. Met het trekken train je je schouder- en rugspieren en wanneer je het handvat naar je toe trekt, komen ook je biceps en triceps aan bod. Wanneer je terugrolt moet je jezelf in evenwicht houden en daarvoor moet je je buikspieren hard aanspannen.

Koop een roeitrainer die past bij je lichaam. Zorg ervoor dat de roeitrainer die je koopt, geschikt is voor je lengte en je gewicht. Wanneer je roeitrainer te klein is zit je niet comfortabel en als je te zwaar bent voor je roeitrainer dan slijt hij veel sneller.

45 minuten roeien is al genoeg wanneer je wil afvallen en daarmee is het een van de snelste manieren om gewicht te verliezen. Een roeitrainer is ook een van de effectiefste manieren om je uithoudingsvermogen te vergroten. Daarnaast train je met een roeitrainer ook veel spieren tegelijk en wanneer je hem goed gebruikt, is de kans op blessures heel klein.  

Een roeitrainer simuleert roeien in een boot en om dat voor elkaar te krijgen wordt een vliegwiel verbonden met een ketting en een handvat. Op de machine gebruik je je benen om je lichaam af te zetten en terwijl je dat doet trek je aan het handvat. Het vliegwiel komt dan in beweging. Hoe harder je ‘roeit’ hoe sneller het vliegwiel zal bewegen.

Wat een goede roeitrainer is, hangt af van jouw behoeftes. Als je graag je uithoudingsvermogen wil trainen dan is de beste roeitrainer voor jou uitgerust met meerdere weerstandsniveaus. Wil je liever calorieën verbranden? Kies dan voor een roeitrainer die aangeeft hoeveel calorieën je tijdens een training verbrand. Let tijdens je aankoop goed op de eigenschappen van een roeitrainer, zo voorkom je teleurstelling wanneer je hem in gebruik wil nemen.