Beste scanner

Een scanner is een apparaat dat gebruikt wordt om documenten en afbeeldingen mee te digitaliseren.

Op deze pagina leggen we je meer uit over de werking van scanners en de verschillende varianten die er bestaan. Maar niet voordat we begonnen zijn met een overzicht van de beste scanners van 2023 kopen kan!

Beste scanner

161 uur gescand

39 scanners getest

15 webshops

4 scanner testers

Beste scanners van 2023

Veel mensen kennen scanners nog wel als de grote logge apparaten die je vroeger enkel op kantoor zag en waarbij het een eeuwigheid duurde om een matige scan van een tekstdocument te krijgen. Die tijd is allang voorbij. Scannen gaat tegenwoordig niet alleen glashelder maar ook nog eens enorm snel! De beste scanners scannen met gemak meer dan 30 pagina’s per minuut! Hieronder vind je een overzicht van de beste scanners van 2023.
We beoordelen ze niet alleen op snelheid en kwaliteit van de scan maar ook nog op een aantal andere zaken. Zo is het bijvoorbeeld wel zo handig als de scanner gecombineerd is met een printer. Dit bespaart namelijk ruimte en geld. De beste scanners zijn ook voorzien van ingebouwde wifi waardoor je met het grootste gemak je nieuwe scans naar alle benodigde apparaten of mailadressen stuurt. Dit zijn de beste scanners van 2023.

Koopgids: hoe vind je de beste scanner

Hierboven heb je al geleerd dat de beste scanners binnen de twee seconde een volledige pagina gedigitaliseerd kunnen hebben. Er komt daarentegen nog wel meer kijken bij het aanschaffen van een scanner. Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf bepaalt wat voor documenten je wil scannen.

Wanneer je een scanner voornamelijk gebruikt om documenten in te scannen is de kwaliteit van de scan immers minder van belang dan de snelheid waarmee dit gebeurt. Wanneer je vooral foto’s wil scannen wacht je natuurlijk graag een seconde langer wanneer dit betekent dat je er de perfecte scan voor terugkrijgt!

Scansnelheid

Gebruik je je scanner vooral om veel documenten voor bijvoorbeeld werk te scannen dan kies je bij voorkeur voor een scanner die tenminste 30 scans per minuut uitvoert maar liefst nog meer.

Functionaliteiten

Zoals dubbelzijdig scannen waardoor je het document niet meer hoeft om te draaien of de beschikking over wifi waardoor de documenten direct over de gehele wereld verzonden kunnen worden.

Tekstherkenning

Dit is zeker handig wanneer je tekst van een document ook in het digitaal wil kunnen bewerken. De beste scanners met tekstherkenning kunnen zelfs (nette) handschriften herkennen.

Formaat

Veel scanners gaan tot een formaat van A6. Moet je af en toe groter scannen dan dat dan zal er een speciale scanner nodig zijn.

Type scanner

Kies de scanner die het beste bij je past. Denk hierbij na hoe vaak je wilt scannen. Denk aan document scanners, foto scanners en mobiele scanners.

Prijs

Een scanner is de beste keus wanneer deze precies past in jouw budget. Je kunt zo duur kopen als je wilt. Kies wat past bij jou.

Wat moet je weten van een scanner

Scanners bestaan in honderden soorten en maten. Van barcodescanners, dia-scanners, mobiele scanners tot speciale documentscanners voor het bulkwerk op kantoor aan toe. De meeste huishoudelijke scanners komen meestal gecombineerd met een printer. Afhankelijk van het gebruik gaan ze normaal gesproken een jaar of 5 mee, omdat het vrij delicate apparaten zijn is het lastig hier een langere levensduur uit te halen. Hieronder geven we nog wat extra uitleg over de werking van printers en behandelen we direct de vragen die wij het meest ontvangen hebben.

Om de werking van een printer uit te kunnen leggen is het eerst van belang om te weten wat voor type scanner het is. We zullen de werking van de twee meest voorkomende scanners uitleggen, te beginne bij de flatbedscanner. De flatbedscanner is aan apparaat met een glasplaat en daarboven een normaal gesproken plastic kap. Hierbij wordt een document of bijvoorbeeld een foto op een glasplaat gelegd waarna er een lichtstraal over het document wordt uitgestraald door de scanner. De sensoren in de scanner zetten dit signaal vervolgens om in data die door de computer gelezen en uitgevoerd wordt. Documentscanners werken volgens hetzelfde principe van licht dat door sensoren opgevangen wordt. Het grote verschil zit hem in het gegeven dat de documenten door een roller automatisch worden gedraaid, of dat het licht en de sensoren aan beide kanten aanwezig zijn.

Een goede scanner doet allereerst de taak waarvoor hij voor jou het meest belangrijk is. Snel documenten kunnen scannen is natuurlijk hartstikke leuk maar wanneer dit ten koste gaat van de kwaliteit is dat wanneer je een foto wil scannen niet de bedoening. De beste scanners beschikken niet enkel over gimmicks om direct te kunnen versturen maar bijvoorbeeld ook over de mogelijkheid om de scankwaliteit in te stellen. Hierdoor kan je altijd scannen met de reden die jij in gedachte hebt. Voor het snelle of het kwalitatieve werk.

Het is voor ons lastig om te zeggen welke scanner jij moet kopen. Daarvoor moeten we allereerst namelijk weten wat jij van de scanner verwacht. Wil je enkel grote hoeveelheden documenten kunnen verwerken dan ben je het beste af met een speciale documentscanner. Wanneer het daarentegen de bedoeling is om af en toe eens een foto te scannen dan gaat zo’n grote specialistische machine te veel van het goede zijn. Met de tips die wij hierboven hebben gegeven weet je in ieder geval waarop je moet letten wanneer je van plan bent een scanner te kopen. Kom je er nu echt niet uit kan je altijd eens een kijkje nemen in het gedeelte over de beste scanners van 2023. Deze combineren het beste van beide werelden en dan ben je zeker dat je overal en altijd voorzien zal zijn van kwalitatief hoogwaardige scans.