Beste schuurmachine
Het gereedschap waar geen klusser zonder kan: de schuurmachine. Je gebruikt een schuurmachine om iets glad te maken, te vormen of om oude verfresten te verwijderen. Maar dan een stuk makkelijker en sneller dan met een veil of stukje schuurpapier. Schuurmachines zijn een echte must-have voor alle ‘doe-het-zelvers’.
Ben jij je aan het oriënteren op een nieuwe schuurmachine? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over schuurmachines, zoals de beste schuurmachines van 2023, waar je op moet letten als je een nieuwe koopt en meer veel gestelde vragen over schuurmachines.

192 uur geschuurd
33 schuurmachines getest
15 webshops
6 schuurmachine testers
Beste schuurmachines van 2023
Hierbij hebben we onder andere gelet op de stroomvoorziening, de accu/batterijspanning, de schuursnelheid, trillingswaarden, het aantal toepassingen, de stofafzuiging, het toerental, het gewicht en de prijs-kwaliteitverhouding. Uiteraard hebben we ook gekeken naar wat anderen over deze schuurmachines zeggen; een ontelbare hoeveelheid reviews hebben we ook meegenomen in onze beoordeling. Daaruit is het volgende gekomen; dit zijn de beste schuurmachines van 2023.
Koopgids: hoe vind je de beste schuurmachine
Een schuurmachine is niet bepaald een alledaagse aankoop. Om die reden is het belangrijk om goed na te gaan wat je precies nodig hebt, voor je een nieuwe schuurmachine aanschaft. Om te beginnen zijn er veel verschillende soorten schuurmachines, en die hebben allemaal een eigen specialiteit. Voor wat voor klus wil jij je nieuwe schuurmachine voornamelijk gebruiken? Het antwoord op die vraag is de leidraad die je aan moet houden met het kopen van een nieuwe schuurmachine.
Daarna moet je na gaan denken over overige aspecten die je wel of niet belangrijk vindt in een schuurmachine. Zoals de schuursnelheid, de trillingswaarden en het type stofafzuiging. Deze en meer punten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een schuurmachine, vind je in het overzicht hieronder. Aan de hand van de volgende punten breng je je wensen en behoefte voor een schuurmachine in kaart.
Type stofafzuiging
Tegenwoordig zijn veel schuurmachines voorzien van stofafzuiging, wat jou een hoop rommel scheelt! Hier zijn twee methodes voor. De eerste is een stofzak/bak, hierin wordt stof automatisch opgevangen en je kunt legen tussen het schuren door. De tweede optie is een aansluiting op je stofzuiger.
Type schuurmachine
Schuurmachines zijn er is verschillende soorten en maten. Welke schuurmachine je nodig hebt, is afhankelijk van de soort klus die je ermee wilt klaren. Voorbeelden van soorten schuurmachines zijn bandschuurmachine, deltaschuurmachine, excenterschuurmachine, langnekschuurachine, multischuurmachine, schuurroller, stripschuurmachine en vlakschuurmachine.
Vorm schuurzool
Er zijn verschillende vormen schuurzolen, stuk voor stuk met een eigen specialiteit. Ronde schuurzolen zijn geschikt voor grote oppervlakken en de afwerking van bijvoorbeeld meubilair. Driehoekige schuurzolen zijn ideaal voor plinten, kozijnen en traptreden. Rechthoekige schuurzolen zijn voor de meeste schuurklussen handig, alleen minder voor hoeken en randen.
Trillingswaarden
Als je langere tijd aan het schuren bent, kunnen de trillingen je handen en armen flink belasten. Daarom worden schuurmachines tegenwoordig van elkaar onderscheden op basis van hun trillingswaarden: normaal, licht en zeer licht.
Geschikt voor...
Niet iedere schuurmachine is even geschikt voor iedere schuurklus. Voor wat voor klus schaf jij je schuurmachine voornamelijk aan? Denk hierbij aan hoeken en randen, kozijnen, trappen, grote vlakke delen, wanden of houten vloeren.
Schuursnelheid
De schuursnelheid wordt bepaald door de diameter van de schuurcirkel, vermenigvuldigd met het aantal schuurbewegingen. Hierin heb je keuze tussen normaal, snel en zeer snel. Over het algemeen is snel schuren natuurlijk wenselijk, maar houd er wel rekening mee dat hiermee de kans op beschadiging ook groter is.
Wat moet je weten van een schuurmachine
Met welke schuurmachine schuur je een trap?
Voor het schuren van een trap, is een deltaschuurmachine (ook wel een driekhoekschuurmachine of schuurmuis genoemd) de beste optie. Deltaschuurmachines zijn zowel heel geschikt voor het schuren van vlakke delen als lastig te bereiken hoeken en randen. De punt van deze schuurmachine bereikt namelijk de lastigste plekjes, zoals je veel ziet bij traptreden.
Welke schuurmachine gebruik je per klus?
De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voor je een schuurmachine koop is “wat wil ik gaan schuren?” Als je deze vraag beantwoord hebt, weet je naar wat voor soort schuurmachine je op zoek moet. Hieronder vind je de verschillende soorten oppervlakten en de soort schuurmachine die er het meest geschikt voor is.
Als het gaat on detailwerk, zoals hoeken en randen, is een deltaschuurmachine je beste vriend. Trappen, kozijnen en andere lastig te bereiken plekjes zijn de specialiteit van deze schuurmachine.
Als je grote oppervlakte moet schuren, is een vlakschuurmachine een betere keuze voor jou. Dit is verreweg de meestgebruikte schuurmachine en is ideaal voor tafels, kasten en andere grote oppervlaktes.
Voor gebogen oppervlaktes is de excentrische schuurmachine het meest geschikt. Deze schuurmachines hebben een ronde schuurzool die een dubbele beweging maakt: rond maar ook trillend (excentrisch). Ook voor het polijsten van auto’s of boten zijn deze schuurmachines het meest geschikt.
Voor plafonds, wanden en vloeren is de langnekschuurmachine ideaal. De naam geeft al weg dat deze schuurmachine een steel heeft waardoor je op hoogtes komt waar je anders een ladder voor nodig hebt. Maar ook voor het schuren van vloeren en muren werkt een langnekschuurmachine een stuk comfortabeler.
Voor het zware en grove schuurwerk, zoals deuren en vloeren, werkt de bandschuurmachine uitstekend. Deze hebben een hele hoge schuursnelheid en maken in korte tijd veel materiaal los.
Ten slotte: als je opzoek bent naar één schuurmachine waarmee je verschillende soorten klussen kunt klaren, is een multifunctionele schuurmachine de oplossing voor jou! Dit type schuurmachine heeft verwisselbare zolen in verschillende vormen en maten waardoor je een hoop schuurmogelijkheden hebt. Wees je er wel bewust van dat multifunctionele schuurmachines over het algemeen beter zijn voor het kleinere schuurwerk.
Wat is een goede schuurmachine?
Wil jij een goede schuurmachine zonder uren lang onderzoek te doen? Scrol dan nog even terug omhoog op deze pagina. Hier vind je namelijk onze selectie met de beste schuurmachines van 2023. We hebben aan tal aan schuurmachines met elkaar vergeleken op basis van onder andere hun mogelijkheden, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding. Stuk voor stuk vind je hier schuurmachines waarmee jij met gemak je schuurklus klaart.
Welke schuurmachine moet ik kopen?
Er zijn er veel verschillende schuurmachines, en ze hebben allemaal hun eigen specialiteit. Een schuurmachine kan ideaal zijn voor het egaliseren van muren, maar voor het schuren van een trap onbruikbaar zijn. Om na te gaan welke schuurmachine past bij jouw wensen en de klussen die op je to-do lijst staan, raden we je aan om een kijkje te nemen bij onze koopgids, hoger op deze pagina. Hier lees je precies waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe schuurmachine.
Kom je er toch nog niet helemaal uit? Schroom niet om contact op te nemen met ons of je leverancier als je vragen hebt of persoonlijk advies wilt over het kopen van een schuurmachine.
Hoe werkt een schuurmachine?
Hoe een schuurmachine werkt, of hoe je ze gebruikt, verschilt per type schuurmachine. Voor je een schuurmachine in gebruikt neemt, moet je er in ieder geval voor zorgen dat je de juiste soort schuurpapier hebt en die bevestigd. In de gebruiksaanwijzing van jouw schuurmachine vind je wat voor soort schuurpapier je nodig heb en hoe je die vastmaakt.
Als je de schuurmachine aanzet, maakt hij een trillende beweging. Als je de schuurzool met het schuurpapier tegen een oppervlakte aanhoudt, maak je een laag materiaal op dat oppervlak los. Hiermee kan je een laag materiaal verwijderen, zoals verf, maar de oppervlakte ook gladder of vlakker maken, zoals een tafel of muur.