Beste slimme rookmelder

Een slimme rookmelder alarmeert je op je telefoon of laptop wanneer er rookontwikkeling is in je huis. Handig voor wanneer je niet thuis bent. 

Maar wat is de beste slimme rookmelder van 2023? We zetten de beste slimme rookmelders voor je op een rij en laten je zien waar je op moet letten bij het de aankoop van een nieuwe slimme rookmelder met behulp van onze koopgids.

Beste slimme rookmelder

27 uur getest

12 slimme rookmelders getest

15 webshops

6 slimme rookmelder testers

Beste slimme rookmelder van 2023

Met een slimme rookmelder wordt je onmiddellijk gealarmeerd bij rook of een beginnende brand, waar je ook bent. Je krijgt een realtime waarschuwing op je smartphone, zodat je ook op afstand maatregelen kunt nemen. Een klassieke rookmelder heeft een flinke sirene, tot wel 85 decibel. Maar ben je kilometers van huis, dan hoor je deze niet. Een slimme rookmelder lost dit probleem op: waar je ook bent, je ontvangt een melding wanneer de rookmelder thuis afgaat. Wel zo handig wanneer je op vakantie of op je werk bent. En is er een valse melding? Geen probleem, dan stop je de rookmelder gemakkelijk via je smartphone.

Maar welke slimme rookmelder is het meest geschikt voor jou situatie? We zetten alles wat je moet weten voor je op een rij. Er zijn niet heel veel slimme rookmelders op de markt, alleen is het wel lastig om degene te vinden die past bij jou. Op basis van onze referentiepunten hebben we een top lijst gemaakt. Onderstaand zie je de beste slimme rookmelders van 2023. De belangrijkste slimme rookmelders met de handigste functies én die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben.

Koopgids: hoe vind je de beste slimme rookmelder

Ben je op zoek naar een slimme rookmelder maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg. We zetten de slimme rookmelders op een rij en vergelijken ze op basis van prijs en kwaliteit. Maar waar kijken we precies naar bij het kiezen van de beste slimme rookmelder?

Detectie

Een rookmelder detecteert altijd of er rook is. Enkele modellen detecteren daarnaast ook hitte of koolmonoxide. Koolmonoxide is een onzichtbaar gevaarlijk gas, wel zo fijn om dit ook te detecteren.

Automatische zelfcontrole

Sommige rookmelders controleren zelf constant de batterij, rooksensor en wifi-verbinding. Zo weet je zeker dat de rookmelder functioneert. Is er iets mis met één van deze onderdelen? Dan krijg je een signaal op je smartphone.

Koppelbare melders

Een melder koppelen betekend dat alle melders afgaan wanneer één van de melders afgaat. Zo ben je overal in huis op de hoogte van een brand. Dit betekend niet dat je direct weet waar het probleem is. Wil je dit direct weten, schaf dan een slimme rookmelder met stem of push-bericht via een app.

Ingebouwde WiFi

Een slimme rookmelder met wifi heeft geen internetkabel nodig en kan draadloos verbonden worden. is er geen ingebouwde wifi? Geen probleem, dan verbind je de rookmelder met een kabel.

Stroomvoorziening

De slimme rookmelder kan zowel op accu/batterij of op netstroom aangesloten worden. Een slimme rookmelder op batterij kan overal geplaatst worden en is onafhankelijk van de stroomvoorziening, wel zo handig wanneer de stroomvoorziening al gebruikt wordt door een plafonnière. Valt de stroom uit, dan heeft de slimme rookmelder vaak back-up batterijen, zo weet je zeker dat hij het altijd doet.

Alarmsignaal

Er zijn drie typen alarmsignaal: geluidsignaal, stem of een app. Het geluidssignaal gaat af bij rook, plaatselijk indien het een enkele of basisrookmelder betreft en op meerdere plekken bij gekoppelde rookmelders. Een rookmelder met stem verteld je precies op welke plek de rookmelder af gaat. En slimme rookmelders met een app waarschuwen je op afstand welke rookmelders er thuis afgaan.

Wat moet je weten van een slimme rookmelder

Het mechanisme van de slimme rookmelder is in de basis niet anders dan een klassieke rookmelder, maar de rookmelder heeft extra functies. Zo krijg je een melding op je smartphone dat de rookmelder af gaat. Is het vals alarm? Dan heb je de melding ook zo weer uitgezet via de smartphone. Deze melding varieert afhankelijk van jou voorkeur en de rookmelder: een geluidsignaal, een stem of een pushbericht. Een andere extra functie ten opzichte van de klassieke rookmelder is dat naast de detectie van rook, sommige slimme rookmelders ook hitte en koolmonoxide kunnen meten. Er zijn enkele slimme rookmelders die in een app aangeven in welke mate er giftige stoffen in huis zijn gemeten in de afgelopen dagen. Je koppelt de slimme rookmelder ook gemakkelijk aan andere slimme producten in huis. Wel zo fijn: het is ook een zelfstandig product. Je hebt dus geen smart home hub te hebben voor de installatie van een slimme rookmelder.

Ook een slimme rookmelder moet onderhouden worden. Als stof zich verzameld aan de binnen- en buitenkant kan dit ervoor zorgen dat de rookmelder minder goed werkt of zelfs onterecht afgaat. De rookmelder is echter gemakkelijk te onderhouden. Neem de rookmelder maandelijks af met een licht vochtige doek (alleen water) en verwijder elk halfjaar het stof aan de binnenkant met een stofzuiger. Voorkom het gebruik van chemische producten, reinigingsmiddelen of oplosmiddelen. Vergeet na het terughangen van de rookmelder deze te testen met de testknop.

Bij het onderhoud hoort ook het testen van de rookmelder. Een groot voordeel aan een slimme rookmelder: deze geeft aan wanneer de batterijen op zijn door ze voortdurend te testen. Je krijgt dan een push melding op je smartphone.

Heb je een Google Assistant of een Alexa in huis? Dan bedien je de slimme rookmelder gemakkelijk met je stem. Zo kun je opdracht geven om de rookmelder te testen. We hebben de modellen welke geschikt zijn voor deze besturingssystemen voor je op een rij gezet. In principe zijn vrijwel alle slimme rookmelders geschikt voor beide systemen.

Heb je andere smart home producten in huis en wil je de slimme rookmelders hieraan koppelen? Dan is een IFTTT compatible rookmelder geschikt. IFTTT staat voor ‘IF This Than That’. Deze zijn geschikt om te communiceren met andere ‘slimme’ producten in huis. Zo kun je instellen dat de Philips Hue lampen aangaan bij een brandmelding zodat je de uitgang kan vinden, en dat de Nest Thermostaat uitgeschakeld wordt.

Plaats de slimme rookmelder op plekken in huis waar mogelijke brandhaarden en ontstekingsbronnen staan: denk aan apparatuur of een openhaard. Een rookmelder direct in de keuken is echter geen goed idee wegens de vele walmen. De rook wordt hier minder goed gedetecteerd. Het wordt aangeraden om op iedere verdieping van het huis minimaal één rookmelder te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de hal, de woonkamer en een rookmelder in of nabij de slaapkamer. Bevat de rookmelder ook een koolmonoxide meter? Plaats deze dan in de buurt van een ontstekingsbron of een cv-ketel. Naast de kamers is ook de locatie in de kamer zelf van belang. Je dient rekening te houden met de beweging van de rook en koolmonoxide. Beide bewegen anders door een ruimte heen.

Een slimme rookmelder met batterij en wifi netwerk is gemakkelijk op het plafond of aan de muur te plaatsen. Je hebt hier geen netstroom of internet kabel voor nodig. Heb je een rookmelder op netstroom? Dan moet deze op het lichtnet aangesloten worden en ben je afhankelijk van de aanvoerende plekken in huis. Dit geldt ook voor een slimme rookmelder zonder ingebouwde wifi. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, hier staat per slimme rookmelder aangegeven wat de beste positie is ten opzichte van deuren en ramen. Twijfel je nog? Je kunt altijd advies vragen aan je lokale brandweer.