Vind de beste wasmachine

Bespaar stookkosten met een slimme thermostaat. Controleer de temperatuur in je woning via je telefoon en op afstand.

Maar wat is de beste slimme thermostaat van 2023? We zetten de beste slimme thermostaten voor je op een rij en laten je zien waar je op moet letten bij het de aankoop van een nieuwe slimme thermostaat met behulp van onze koopgids.

Beste wasdroger

270 uur getest

15 slimme thermostaten getest

15 webshops

7 slimme thermostaat testers

Beste slimme thermostaat van 2023

Ben je onderweg naar huis vanuit je werk, dan zet je de verwarming alvast aan en kom je thuis in een verwarmd huis. Verlaat je in de ochtend je huis en vergeet je de verwarming uit te zetten, dan ziet de slimme thermostaat dit en zet de verwarming voor je uit. Een slimme thermostaat maakt het je gemakkelijk door de bediening op iedere plek en ieder moment mogelijk te maken en taken van je over te nemen. Daarnaast bespaar je energie door het efficiënter en niet onnodig verwarmen van je huis. 

Handig èn milieuvriendelijk. Ben je om zoek naar de geschikte slimme thermostaat voor jou? Er zijn momenteel nog niet heel veel slimme thermostaten op de markt, alleen is het wel lastig om degene te vinden die past bij jou. Op basis van onze referentiepunten hebben we een top overzicht gemaakt. Onderstaand zie je de beste slimme thermostaten van 2023. De belangrijkste slimme thermostaten met de handigste functies én die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben.

Koopgids: hoe vind je de beste slimme thermostaat

De keuze voor de beste slimme thermostaat hangt van enkele factoren af. Welke cv-ketel heb je in huis? Heb je wel of geen vloerverwarming? Wat wil je met de thermostaat kunnen? Wil je de thermostaat koppelen aan andere slimme apparatuur in huis? Omdat er nogal wat dingen zijn om te overwegen, helpen we je graag op weg. We gaan wat dieper in op de onderdelen die van belang zijn bij de keuze voor de beste slimme thermostaat.
Naast de verbinding met een wifi netwerk kan een slimme thermostaat in enkele gevallen ook gekoppeld worden met IFTTT (IF This Than That) of een domoticasysteem. Zo koppel je een slimme thermostaat bijvoorbeeld aan de slimme verlichting zoals de Philips Hue lampen en slimme beveiliging. Ben je van plan om de slimme thermostaat te koppelen? Controleer dan voor de aankoop altijd of dit mogelijk is. Er zijn modellen welke niet gekoppeld kunnen worden, of alleen aan bepaalde systemen.

Type verwarming

Het type verwarming is van belang voor de soort thermostaat. Vrijwel elke slimme thermostaat is geschikt voor een cv-ketel, combiketel of stadverwarming (zonder koeling). Heb je een warmtepomp (zonder koeling), dan zijn niet alle slimme thermostaten geschikt omdat dit nog vrij nieuw is. Heb je stadsverwarming met koeling of warmtepomp met koeling, dan is er geen geschikte slimme thermostaat. Of de thermostaat op vloerverwarming aangesloten kan worden hangt af van het type verwarmingsysteem: cv-ketel, warmtepomp of stadsverwarming.

Opties van de thermostaat

Welke opties de thermostaat heeft bepaald welke functies je kunt gebruiken. Functies zijn bijvoorbeeld bediening via een app, zelflerend, geofencing, OpenTherm en instelbare warmte zones. Geofencing is het bepalen van de locatie aan de hand van GPS van de telefoon, zo kan de verwarming uitgezet of alvast aangezet orden. Opentherm is een nieuwere modulerence CV-ketel welke berekend hoeveel vermogen er nodig is voor het verwarmen van het huis in plaats van op vol vermogen draaien zoals een aan/uit-CV-ketel doet.

Smart home platform

Wil je de slimme thermostaat koppelen aan een smart home platform? Kijk dan goed welke mogelijkheden de slimme thermostaat heeft. De mogelijkheden zijn onder andere: Amazon Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit, Works with Nest, IFTTT en Homey.

Tijdschema instelbaar per tijd

De meeste slimme thermostaten kunnen een tijdschema instellen per dag, echter zijn er ook vel thermostaten die dit per week of weekend kunnen doen. Zo plan je gemakkelijk vooruit en voorkom je dat je de verwarming vergeet aan of uit te doen.

Stroomvoorziening

Een slimme thermostaat kan op accu of batterij, op netstroom of op alleen een batterij werken. Mocht je hier een voorkeur voor hebben, dan is het handig om hierop te selecteren bij de aankoop van de thermostaat.

Voltage

Vrijwel elke slimme thermostaat is geschikt voor 24V, echter zijn er een aantal die ook geschikt zijn voor 230V. 24V is gebruikelijk in Nederland en 230V is gebruikelijk in België. Een 24V slimme thermostaat aansluiten op 230V netstroom leidt tot een kapotte thermostaat.

Wat moet je weten van een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat, ook wel een wifi thermostaat, maakt zoals de naam al zegt, gebruikt van het wifi netwerk. Hierdoor kan de thermostaat aangestuurd worden door een telefoon, tablet of computer vanaf iedere plek en op ieder gewenst moment. Zo zet je gemakkelijk de verwarming vlak voor thuiskomst en kom je niet meer thuis in een koud huis. Daarnaast kan de temperatuur aangepast worden aan de hand van een ingesteld tijdschema. Dit is ook beschikbaar op een traditionele klokthermostaat. Het verschil zit hem echter in de bediening, deze is namelijk vele malen handiger. Naast een ingesteld tijdschema kunnen enkele slimme thermostaten ook ‘leren’ hoe jou week eruitziet. De thermostaat slaat de tijden van verwarmen op en weet in de loop der tijd wanneer de verwarming aan moet, omdat jij thuis komt. Ook kan de thermostaat bepalen of je thuis bent of niet. Ben je niet thuis, maar staat de verwarming nog aan? Geen probleem, de thermostaat schakelt zichzelf uit tot jij een seintje geeft dat de verwarming weer aan mag. In enkele gevallen, zoals bij de Nestthermostaat, is er ook de optie om je energierapport van de afgelopen periode in te zien.

Een slimme thermostaat kan in combinatie met een modulerende cv-ketel wel degelijk energie besparen ten opzichte van een cv-ketel met aan/uit-functie en een traditionele thermostaat. Daarnaast kan een zelflerend systeem met efficiënte verwarming en inzichten in het energieverbruik van de afgelopen tijd ook bijdragen aan het zuiniger gebruiken van de verwarming. Wat betreft de bediening, hangt het bespaarde energiepercentage af van je huidige gedrag.

Laat je de verwarming altijd op een comfortabele temperatuur staan, ook als je weg bent van huis? Dan zul je zeker energie besparen. Heb je een klokthermostaat die niet meer goed staat en teveel of te lang verwarmt, dan zul je ook energie besparen. Zet je echter de verwarming altijd uit in de nacht en bij het verlaten van het huis, dan zal de energiebesparing gering zijn.

Oudere cv-ketels hebben een aan/uit-functie. is de temperatuur in het huis te laag, dan gaat de cv-ketel op volledig vermogen draaien om de temperatuur te verhogen. Modernere (OpenTherm) cv-ketels hebben echter een modulerende functie. Wanner je hier een slimme thermostaat op aansluit kan de cv-ketel beter aangestuurd worden. Moet de ruimte 2 graden verwarmt worden? Dan berekend de cv-ketel hoeveel vermogen er nodig is om die temperatuur te bereiken en te behouden. Daarnaast is een slimme thermostaat in enkele gevallen in staat om zelflerend te verwarmen. Door te leren welke tijden van verwarmen gebruikelijk zijn, kan de thermostaat zo efficiënt mogelijk verwarmen.

De installatie hangt af van de soort thermostaat. Sommige slimme thermostaten worden net als de traditionele thermostaten direct op de cv-ketel aangesloten. De themostaat krijgt de netstroom in dit geval via de CV-ketel. De meeste slimme thermostaten hebben echter een extra onderdeel: een ketelmodule. Deze moet tussen de cv-ketel en de thermostaat geplaatst worden, wat de installatie iets ingewikkelder maakt. Gebruik altijd de handleiding van de thermostaat en de CV-ketel en controleer of de juiste draden op de juiste plek aangesloten zijn. Doe de installatie veilig en haal de stekker van de CV-ketel er van tevoren uit. Na afloop reset je de CV-ketel en controleer je of de thermostaat werkt. In het geval van een koppeling met andere smart home onderdelen is het  soms handig om de installatie aan een professional over te laten. Ook handig: je kunt thermostaten inclusief installatie kopen!