Vind de beste wasmachine

Strijkijzers zijn er om jouw kleding en andere textiel na het wassen weer volledig kreukelvrij te krijgen.

Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt bij het uitzoeken van een nieuw strijkijzer én wat de beste strijkijzer van 2023 is.

Beste wasdroger

41 uur gestreken

54 strijkijzers getest

15 webshops

4 strijkijzer testers

Beste strijkijzers van 2023

Met de onderstaande strijkijzers krijg je moeiteloos alle kreukels uit je wasgoed. Strijken is niemands favoriete klusje, daarom is een goed strijkijzer juist zo belangrijk. Met deze strijkijzers is het zo gepiept en ziet je kleding er binnen mum van tijd weer netjes uit. Om tot een lijst te komen met de beste strijkijzers van 2023 hebben we de nieuwste strijkijzers op verschillende aspecten met elkaar vergeleken.

Denk hierbij aan het merk, de temperatuur- en stoomkeuze, de lengte van het snoer, de inhoud van het waterreservoir en de prijs-kwaliteitverhouding. Ook hebben we recensies van de strijkijzers uitgebreid doorgenomen en die feedback meegenomen in onze definitieve selectie. Dit zijn de beste strijkijzers van 2023.

Koopgids: hoe vind je de beste strijkijzer

Welk strijkijzer het beste past bij jou, hangt af van verschillende factoren. Iedereen heeft namelijk andere strijkbehoeften. Er zijn 4 type strijkijzers waaruit je kan kiezen. De eerste is een droogstrijkijzer, deze krijgt hevige kreukels niet uit kleding, maar snelle strijkklussen gaan prima. Een stoomstrijkijzer is een stapje verder, dit zijn compacte strijkijzers met een ingebouwd waterreservoir voor hardnekkige kreukels – hierdoor zijn ze vaak wel iets zwaarder. Een stoomgenerator heeft een extern waterreservoir, dat vaak een stuk groter en krachtiger is. 

Ten slotte zijn er strijksystemen. Hiermee bereik je een professionele gladheid in je kleding en andere textiel. Vaak betaal je hier ook wat meer voor. Naast het type strijkijzer zijn er natuurlijk voor meer factoren die een rol spelen. Denk aan de manier hoe je de temperatuur en stoom instelt, het antikalksysteem, de lengte van het snoer en hoeveel water er in het reservoirpast. Hieronder vind je een compleet overzicht met waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw strijkijzer. 

Type

Er zijn verschillende soorten strijkijzers: stoomstrijkijzer, stoomgenerator, strijksysteem of droogstrijkijzer.

Temperatuur- en stoomkeuze

De manier waarop je stoom en hitte instelt, handmatig, keuzeopties of automatisch.

Antikalksysteem

Kalk is funest voor je strijkijzer. Welk systeem dit tegengaat kan zijn: handmatig, reinigingsprogromma, kalkverzamelijk of met cartridges.

Kabellengte

De lengte van de kabel van de strijkijzer is belangrijk. Dit ligt meestal tussen de 1-2 meter of 2+ meter.

Inhoud waterreservoir

De inhoud van het reservoir wordt aangegeven in liters, vaak tussen 0,3 en 2 liter.

Prijs

Een strijkijzer is de beste keus wanneer deze precies past in jouw budget. Je kunt zo duur kopen als je wilt. Kies wat past bij jou.

Wat moet je weten van een strijkijzer

Velen van onze blijven het uitstellen, maar vroeg of laat moeten we er toch aan geloven: het is tijd om te strijken. Omdat het niemands favoriete klusje is, worden strijkijzer al gauw een beetje voor lief genomen. Je wilt er gewoon vanaf zijn. Daarom weet niet iedereen hoe ze precies werken, hoe je ze goed onderhoudt en waar je op moet letten als je toe bent aan een nieuwe. Bepaalde vragen rondom strijkijzers blijven terugkomen, wij helpen je graag aan de antwoorden. Zit jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact op met ons of je leverancier.  

We weten allemaal waarvoor je een strijkijzer gebruikt, hij strijkt je kleding en andere textiel glad nadat je ze gewassen hebt. Maar hoe werkt hij precies? Onder het strijkijzer zitten weerstanden die verhit worden door de elektriciteit. De weerstanden geven die warmte door aan de warme plaat onderaan, ook wel de zool genoemd. Je kan de warmte van het strijkijzer vaak handmatig instellen aan de hand van de temperatuurregelaar. Als de zool de gevraagde warmte heeft bereikt, slaat de toevoer van elektriciteit af totdat hij weer te ver is afgekoeld.  

Hoe zit het met de stoom?

Tussen het waterreservoir van je stoomstrijkijzer zit een metalen plaat, beschermt door twee kunststof delen. Als de metalen plaat heet wordt, verhit hij het water en ontstaat er stoom. Als je een hardnekkige vouw of kreukel er niet uitkrijgt met alleen de hitte van het strijkijzer, kan je op de stoomstootfunctie drukken. Hiermee wordt stoom losgelaten op je kleding en krijg je je kleding beter wel glad.

Het is belangrijk om je strijkijzer regelmatig te ontkalken. Als kalk in je strijkijzer blijft zitten, kan er roest ontstaan, wat bij het gebruik van de stoomfunctie vrij kan komen. Dit creëert bruine vlekken die je er érg moeilijk uitkrijgt. Daarom is het belangrijk om kalkvorming in de stoomstrijkijzer of stoomgenerator te voorkomen. Hoe je dit doet, is afhankelijk van jouw strijkijzer. Veel stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren hebben namelijk een ingebouwd ontkalkingssysteem. Dit zijn de 3 soorten en hoe ze werken:

  • Reinigingsprogramma: heeft jouw strijkijzer deze functie? Dan ontkalkt hij zichzelf! Lees vooraf goed in de handleiding van jouw stoomstrijkijzer of stoomgenerator hoe je het ontkalkingsprogramma inschakelt.
  • Antikalk cartridge: stoomstrijkijzers en stoomgenerators die op deze wijze ontkalken hebben een interne cartridge die je er zelf uit kan halen en kan vervangen. In de handleiding van jouw strijkijzer staat hoe je dit moet doen.
  • Kalkverzamelaar: dit is een bakje of staaf in jouw stoomstrijkijzer of stoomgenerator die alle kalk opvangt. Je ontkalkt hem door dit bakje te legen en schoon te maken.


Heeft jouw stoomstrijkijzer of stoomgenerator geen ontkalkingssysteem? Dan zal je het handmatig moeten doen. Gelukkig is het niet te ingewikkeld en ben je er zo mee klaar. Begin door het waterreservoir te legen en spoel het uit onder de kraan. Vul daarna het reservoir met de maximale hoeveelheid water en zet het strijkijzer minimaal 4 minuten op de hoogste stand. Druk de stoomknop tussendoor een paar keer in. Laat het water nog 30 minuten intrekken en leeg het reservoir. Blijven er nog kalkresten over? Doe dan het bovenstaande nog een keertje. Wanneer het reservoir van je strijkijzer kalkvrij is, vul je het met water en strijk je een schone doek circa 3 minuten met stoomfunctie.

Hoe heet je strijkijzer wordt, is afhankelijk van hoe heet je hem instelt. Op de hoogste stand bereiken strijkijzers vaak een maximale temperatuur van 180 – 200 graden.

Welk strijkijzer jij het beste kan kopen, is geheel afhankelijk van jouw strijkbehoefte. Hoeveel van jouw kleding moet daadwerkelijk gestreken worden? Hoe groot is jouw huishouden? Hoeveel ruimte heb je? Of wil je hem professioneel inzetten? Dat speelt allemaal mee in jouw beslissingsproces. Denk ook goed na over wat voor ontkalkingssysteem je prefereert – want we raden wel aan dat goed bij te houden. We hopen dat je op deze pagina genoeg informatie vindt om die keuze te kunnen maken. Voor overige vragen of advies kan je altijd contact opnemen met ons of je leverancier.