Beste vaatwasser
Een vaatwasser doet jouw vuile vaat voor je. Meestal met 2 uitschuitbare rekken waar je al je viezer borden, schalen, glazen, bestek en pannen in kwijt kan.
Wat de beste vaatwassers van 2023 zijn? We hebben de beste vaatwassers die nu op de markt zijn voor je op een rij gezet. Ook vind je op deze pagina onze koophulp, die jou inzicht geeft in waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe vaatwasser.

229 uur gewassen
37 vaatwassers getest
15 webshops
5 vaatwasser testers
Beste vaatwassers van 2023
Koopgids: hoe vind je de beste vaatwasser
We raden je aan om, bij het uitzoeken van jouw nieuwe vaatwasser, goed te letten op de eigenschappen die we hieronder puntsgewijs noemen. Dit zijn de belangrijkste aspecten van een vaatwasser, waarover je van tevoren een beslissing gemaakt wil hebben. Details zoals de kleur of het merk van je nieuwe vaatwasser zijn secundair. Houd allereerst rekening met deze punten bij het uitzoeken van jouw nieuwe vaatwasser.
Type vaatwasser
Een vrijstaande vaatwasser staat los van je keuken en is vrij te verplaatsen. Daarnaast zijn er 3 soorten inbouwvaatwassers. Een volledig geïntegreerde vaatwasser heeft een frontpaneel, waardoor hij naadloos aansluit op het design van je keuken. Een half-geïntegreerde vaatwasser heeft ook een frontpaneel, maar houdt aan de voorkant ook nog ruimte vrij voor het bedieningspaneel. Ten slotte heb je de onderbouwvaatwasser, die geen frontpaneel nodig heeft en daardoor afwijkt van de rest van de keuken.
Grootte
Voor je de knoop doorhakt voor een specifieke vaatwasser, doe je er goed aan om na te gaan hoeveel plek je hebt voor een vaatwasser. Voor een vrijstaande vaatwasser meet je hiervoor de vrije ruimte op waar je de vaatwasser wilt plaatsen. Voor een inbouwvaatwasser meet je de breedte, diepte en hoogte op van de nis waar je de vaatwasser wilt plaatsen.
Energieklasse
Het energielabel van de vaatwasser geeft aan hoeveel energie hij verbruikt. Moderne vaatwassers hebben een energielabel tussen C en A. Hoe beter het energielabel, hoe minder energie hij verbruikt. Vaatwassers met een betere energielabel zijn vaak in aanschaf iets duurder, maar houd er wel rekening mee dat je dit later bespaart op je energierekening. Daarnaast is een zuinige vaatwasser natuurlijk ook beter voor het milieu.
Plek bedieningspaneel
Het bedieningspaneel van een vaatwasser kan aan de binnen- of buitenkant van de vaatwasser zitten. Als je al een vaatwasser hebt, raden we aan om te gaan voor hetzelfde type als je nu hebt. Anders past het frontpaneel niet.
Aantal couverts
De maximale capaciteit van een vaatwasser wordt aangegeven in couverts. Eén couvert staat gelijk aan een bord, bestek en glas; alles wat één persoon nodig heeft voor een avondmaal. Huidige vaatwassers hebben een capaciteit tussen 6 en 15 couverts.
Programma's
Er zijn meerdere programma’s waarmee een vaatwasser jouw vaat schoon krijgt. Mogelijkheden daarvan zijn: automatisch (hij selecteert zelf de temperatuur en tijdsduur), behoedzaam (voor het voorkomen van strepen en barsten), eco (laag energieverbruik), intensief (voor aangekoekte etensresten), kort, antibacterieel, standaard, stil en voorspoelen.
Wat moet je weten van een vaatwasser
Inmiddels weten de meesten van ons wel dat je je borden beter niet kan afspoelen voor je ze in de vaatwasser stopt – ze moeten namelijk goed vuil zijn om het wasmiddel z’n werk te laten doen. Maar wist je ook dat je je vaatwasser eigenlijk iedere maand schoon moet maken? En dat bepaalde soorten plastic niet in de vaatwasser mogen?
Soms vergeten we hoe we om moeten gaan met producten die we iedere dag gebruiken. We nemen ze voor lief! Daarom is het júist zo belangrijk om af en toe je geheugen op te frissen óf wat nieuws te leren. Hieronder behandelen we de meest voorkomende vragen over vaatwassers.
Wat is een goede vaatwasser?
Of iets een goede vaatwasser is of niet, is afhankelijk van verschillende eigenschappen. Ga allereerst na wat jouw eisen zijn voor een vaatwasser, en maak aan de hand daarvan een selectie.
Daarnaast kan je naar de waskwaliteit kijken, dit geeft aan hoe goed de vaatwasser zijn werk doet. De waskwaliteit wordt aangegeven in basis-, midden- en topklasse. Niet iedere fabrikant of verkoper geeft echter aan wat de waskwaliteit is. Als je de waskwaliteit van een vaatwasser niet weet, kan je ook de prijs of het merk als indicatie nemen. Natuurlijk is duurder niet altijd beter, maar de prijs kan wel een aanwijzing zijn dat de vaatwasser gemaakt is met zorg en van goede materialen.
Welke vaatwasser moet ik kopen?
De knoop doorhakken voor een duur en veelgebruikt apparaat als een vaatwasser, is niet makkelijk. Om die reden hebben we de vaatwasser koophulp ontwikkeld die je iets hoger op deze pagina vindt. In de vaatwasser koophulp vind je een overzichtelijke lijst met punten waar jij op moet letten bij het kopen van een nieuwe vaatwasser.
Heb je na het zien van onze vaatwasser koophulp nog moeite met het maken van een beslissing? Scrol dan nog iets verder omhoog voor onze lijst met de beste vaatwassers van 2023! Wij hebben uitgebreid voor je onderzocht wat de beste vaatwassers zijn die nu verkocht worden aan de hand van onder andere de programma’s, de waskwaliteit en de prijs-kwaliteitverhouding. We hopen dat er iets tussen zit dat bij jou past!
Hoe werkt een vaatwasser?
Het klinkt simpel: de vuile vaat gaat erin, je drukt op een paar knoppen, en even later haal je de vaat er weer brandschoon uit. Waar we niet over nadenken, is wat er gebeurd als de vaatwasser z’n werk doet. Er gebeurt het volgende:
Allereerst wordt er een laagje water in de onderkant van de vaatwasser gepompt. Dit wordt verwarmd met hitte-elementen die zich (vaak) onder de sproeiarmen bevinden. Als het water warm is, voegt de vaatwasser het wasmiddel toe waarna het wassen kan beginnen. De sproeiarmen pompen het hete water omhoog, waardoor ze gaan draaien en alle vaat bereiken. Als dit is voltooid, wordt het vieze water afgevoerd en komt er schoon water bij. Ook dit water wordt verhit om vervolgens de vaat af te spoelen. Zo worden alle laatste etensresten en het sop verwijderd. Als dit is gebeurd, wordt ook het spoelwater afgevoerd.
Hoeveel kost een vaatwasser per keer?
Hoeveel je kwijt bent per wasbeurt met een vaatwasser, is per vaatwasser erg verschillend. Met een nieuwe vaatwasser ben je per keer ongeveer tussen de € 0,15 en € 0,25 kwijt. Vaatwassers zijn dus behoorlijke energievreters. Het energielabel van je vaatwasser speelt hier een grote rol in. Vaatwassers worden wel het het jaar zuiniger en efficiënter, waardoor de kosten per beurt ook zakken. Hoe hoger je energielabel is, hoe minder je betaalt per beurt. Met het programma dat je gebruikt kan je ook invloed uitoefenen op de kosten per beurt. Het eco-programma van je vaatwasser is ervoor gemaakt om minder energie te verbruiken. Tegenwoordig hebben vrijwel alle vaatwassers een eco-programma.