Vind de beste wasmachine

Vind de beste wasmachine

Eem vrijstaande vaatwasser is een vaatwasser die los staat, hierdoor kun je hem overal plaatsen. Dit type vaatwasser heeft geen afgewerkte buitenkant of pootjes die je kunt verstellen.

121 uur gewassen

77 vaatwassers getest

18 webshops

17 vaatwasser testers

Beste stille wasmachine 2023

De AEG FFB53600ZM is de beste vrijstaande vaatwasser van december 2023. Deze vrijstaande vaatwasser heeft energieklasse: F. Op de tweede plek vinden we de AEG FFB63700PM terug. De derde plek in deze top 3 van de beste vrijstaande vaatwassers is gereserveerd voor de AEG FFB53600ZW.

Er zijn 65 vrijstaande vaatwassers verkrijgbaar in Nederland. Van de in totaal 65 hebben er 9 een energieklasse van F. In de tabel zie je een schematische verdeling van het energieklasse tussen alle verkrijgbare vrijstaande vaatwassers in Nederland.

MerkAantal
AEG6
Beko10
Bosch19
ETNA4
Inventum1

Voordelen van een vrijstaande vaatwasser

Er zijn inbouw vaatwassers, en vrijstaande vaatwassers. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Een groot voordeel van een inbouw vaatwasser, is dat ze er esthetisch beter uitzien. Velen vinden het mooier en netter als een afwasmachine is ingebouwd en meer een geheel vormt met de rest van de keuken. Maar ook de vrijstaande vaatwasser heeft zo z’n voordelen. Hieronder nemen we ze met je door!

Voordeel 1: Ze zijn goedkoper

Als je verschillende soorten vaatwasser met elkaar gaat vergelijken, zal je al snel zien dat vrijstaande vaatwassers gemiddeld goedkoper zijn dan inbouw vaatwassers. Dit komt voornamelijk doordat bij inbouw vaatwassers alles netjes weggewerkt moet worden.

Voordeel 2: Installatie is makkelijker

De naam zegt het al; een inbouw vaatwasser moet ingebouwd worden, en dat luistert best heel nauw. Dit is een klus waar je wel even mee bezig bent, terwijl je een vrijstaande vaatwasser min of meer alleen op z’n plek moet zetten en aan moet sluiten.

Voordeel 3: Flexibiliteit

Blijf je niet heel lang in dit huis wonen, of ben je nog niet zeker van de indeling van je keuken? Geen probleem. Je kunt je vrijstaande vaatwasser vrij gemakkelijk loskoppelen en verplaatsen.

Voordeel 4: Meer keukenkasten

Als je voor een inbouw vaatwasser kiest, betekent dat dat je een keukenkastje moet opofferen. Door voor een vrijstaande vaatwasser te kiezen, houd je ruimte vrij in je keukenkasten, die je weer voor iets anders kunt gebruiken.

De beste vrijstaande vaatwasser is de AEG FFB53600ZM. De AEG FFB53600ZM is de beste vrijstaande vaatwasser van 2023 omdat hij een reviewscore hoger dan een 9 heeft gekregen. Deze reviews zijn afkomstig van 173 consumenten.

Er zijn verschillende dingen van groot belang bij het kopen van een nieuwe vaatwasser. Hieronder staan de belangrijkste punten uitgelicht:

  • Type afwasmachine. Kies je voor een vrijstaande of inbouw vaatwasser? En als het een inbouw vaatwasser wordt, wordt het dan een onderbouw of half- of volledig geïntegreerde vaatwasser?
  • Grootte afwasmachine. De grootte van een vaatwasser wordt aangeduid in couverts (al het serviesgoed van één persoon tijdens een maaltijd). Hoeveel couverts denk jij nodig te hebben?
  • Energieklasse afwasmachine. Vaatwassers verbruiken veel energie. Door te kiezen voor een energiezuinige vaatwasser, minimaliseer je je stroomverbruik.
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat vaatwassers gemiddeld 11,5 jaar meegaan. Hoelang een vaatwasser precies meegaat, is onder andere afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt, maar ook de kwaliteit van de vaatwasser. Bepaalde merken gaan langer mee dan anderen. Vaatwassers van Miele bijvoorbeeld, die hebben een gemiddelde levensduur van 14,2 jaar.

Andere soorten wasmachines