Beste wasdroger

Een wasdroger droogt je natte wasgoed. Het nog vochtige wasgoed wordt in de was trommel gedaan en terwijl deze trommel centrifugeert wordt er hete lucht doorheen geblazen.

Maar wat is de beste wasdroger van 2023? We zetten de beste wasdrogers voor je op een rij en laten je zien waar je op moet letten bij het de aankoop van een nieuwe wasdroger met behulp van onze koopgids.

Beste wasdroger

127 uur gedroogd

65 wasdrogers getest

15 webshops

6 wasdroger testers

Beste wasdrogers van 2023

De beste wasdrogers zorgen ervoor dat jouw natte wasgoed volledig droog wordt terwijl het zacht, donzig en kreukelvrij blijft. Dat je er altijd op kan vertrouwen dat je favoriete jeans niet krimpen en je kleding schadevrij uit de trommelkomt. De ideale wasdroger heeft speciale standen voor het wat meer gevoelige wasgoed, werken snel en natuurlijk zuinig. We beoordelen de wasdrogers op een aantal punten waarvan wij denken dat ze van belang zijn.

In 2023 kom je met energieverspilling niet meer weg dus zuinigheid wordt op prijs gesteld. Dit mag natuurlijk niet van invloed zijn op de snelheid waarmee de was droogt en we kijken ook naar het aantal beschikbare droogprogramma’s en de inhoud van de trommel. Vanzelfsprekend houden we de prijs/kwaliteitverhouding ook in het oog. Dit zijn de beste wasdrogers van 2023.

Koopgids: hoe vind je de beste wasdroger

Hierboven hebben we al het tipje van de sluier gelicht wat betreft een aantal van de belangrijke aspecten die een wasdroger tegenwoordig in bezit moet hebben. Een energiezuinige wasdroger spaart bijvoorbeeld niet enkel jouw portemonnee maar ook het milieu. Daarentegen heb je niets aan een energiezuinige wasdroger wanneer de inhoud van de trommel zo klein is dat je steeds twee of zelfs drie keer de trommel moet vullen per wasbeurt. Vanuit hetzelfde oogpunt is het daarom ook prettig wanneer je een wasdroger hebt die meerdere soorten was gelijktijdig kan drogen. Daarom geven we ook de voorkeur aan een warmtepompdroger ten opzichte van een condensdroger. 

De warmtepompdroger circuleert continu de warme lucht terwijl een condensdroger de warme lucht vanuit de trommel de buitenlucht in blaast, wat in principe onnodige verspilling is. Bij elkaar opgeteld is het dus belangrijk om met de volgende punten rekening te houden wanneer je voor jezelf de beste wasdroger wil vinden. Om een snel beeld te krijgen van de energiebesparing met de verschillende energielabels en subcategorieën hebben we het voor jou op een rij gezet. Het bespaarde bedrag is berekend ten opzichte van de categorie A tot en met A+++. Bekijk hieronder een overzicht van de aspecten waar je op moet letten bij het zoeken naar de beste wasdroger voor jou. 

Energiezuinigheid

Bij voorkeer een zo hoog mogelijke klasse. Dit verdient zichzelf op den duur terug.

Milieuvriendelijkheid

Liever een warmtepompdroger dan een condensdroger. Ook beter voor je eigen financiën.

Inhoud

Liefst niet te klein alhoewel overdreven groot zonder groot gezin ook niet nuttig is.

Gebruiksgemak

Met antikreukprogramma’s een kleding beschermende trommel en zo zijn er veel droogprogramma's.

Geluidsniveau

Niemand geniet van het geluid van een bonkende wasdroger. Kies dus voor een stil apparaat.

Prijs

Een wasdroger is de beste keus wanneer deze precies past in jouw budget. Je kunt zo duur kopen als je wilt. Kies wat past bij jou.

Wat moet je weten van een wasdroger

De voordelen van de wasdroger zijn inmiddels wel duidelijk. Niet zonder reden heeft bijna driekwart van de Nederlandse huishoudens inmiddels een wasdroger in het bezit. Voor veel gezinnen is het zeker ’s winters een onmisbaar apparaat. Maar ook dan zijn er natuurlijk nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Een wasdroger is immers niet gratis, niet in aankoop en ook niet in gebruik. Dan is het natuurlijk handig wanneer je weet hoe je deze kan budgetteren. Daarom geven we hiernaast nog éénmaal een totaaloverzicht van de meest gestelde vragen met betrekking tot wasdrogers. 

Een goede wasdroger is een zo energiezuinig mogelijk apparaat waarmee jij al jouw natte wasgoed snel gedroogd en klaar voor gebruik krijgt, liefst zonder dat deze gekreukt is. Een goede wasdroger is stil, milieuvriendelijk en heeft een inhoud die groot genoeg is voor het gehele huishouden en beschikt over meerdere programma’s zodat er geen was is die jou nog op conventionele manier moet drogen.

De exacte kost per droogbeurt kan je enkel uitrekenen wanneer je weet welke kosten er door de energieleverancier aan jou worden gerekend. Natuurlijk is het ook bijzonder belangrijk hoe zuinig jouw wasdroger is. Hieronder vind je een berekening van de gemiddelde kostprijs van een droogbeurt op basis van een gemiddelde elektriciteitsprijs van €0,22 per kilowattuur.

Energieklasse A+++: 1,06 kWh = ongeveer €0,23
Energieklasse A++: 1,30 kWh = ongeveer €0,29
Energieklasse A+: 1,55 kWh = ongeveer €0,34
Energieklasse B: 3,10 kWh = ongeveer €0,68

Er zijn een aantal zaken van belang om te kunnen bepalen hoe lang een wasdroger meegaat. Duurdere modellen hebben vaak een betere bouwkwaliteit dan de budgetmodellen en gaan daardoor in de regel langer mee. Het belangrijkste onderdeel zit echter in het verbruik, omdat de motor van de wasdroger natuurlijk veel werk moet verzetten om de was gedroogd te krijgen. Een gemiddeld gezin gebruikt de wasdroger ongeveer 2,5 keer per week. In dat geval dat geval mag je er rekening mee houden dat het apparaat een levensduur van een jaar of 10 heeft.

Welke wasdroger je het beste kan kopen is afhankelijk van onder andere jouw gezinsgrootte en de specifieke voorkeuren die jij voor wat betreft je was heb. Wanneer je veel kleding hebt die gemakkelijk kreukt kan je in principe niet zonder een wasdroger met antikreukfunctie. En wanneer jij of één van je gezinsleden bepaalde allergieën heeft kan een wasdroger met speciale anti-allergeenfunctie echt een uitkomst zijn. Eerder op deze pagina hebben we een overzicht gegeven wat gemiddeld genomen de beste wasdrogers van 2020 zijn en met die wasdrogers mag je zeker zijn dat je in ieder geval geen kat in de zak koopt!

Verschillende soorten wasdrogers

Energiezuinige wasdroger

Wanneer je over de lange termijn energie en geld wilt besparen dan is een energiezuinige wasdroger een goede keuze. De meeste wasdrogers zijn niet erg energiezuinig. Wasdrogers zijn sowieso niet de meest energiezuinige apparaten, aangezien je was ook kunt drogen zonder ze in de droger te stoppen. Een energiezuinige wasdroger is een goede investering in jezelf en het milieu. Let erop dat je wasdroger minstens energielabel A heeft en dat het een warmtepompdroger is.

Wasdroger voor 1 persoon of stel

Een wasdroger voor 1 persoon of voor een stel heeft een lager vulgewicht. Hierdoor is het meestal een kleinere wasdroger. Een grotere droger verbruikt meer energie aangezien er meer was in past. Het is daarom altijd verstandig om een wasdroger voor 1 persoon of stel te kiezen wanneer je niet meer ruimte in de droger nodig hebt. Deze wasdrogers hebben meestal een vulgewicht van rond de 7 kilogram.

Wasdroger voor 3 tot 4 personen

Een wasdroger voor 3 tot 4 personen is geschikt voor een klein gezin van 3 tot 4 personen. Een wasdroger voor een klein gezin heeft een vulgewicht van ongeveer 8 tot 9kg. Je kunt deze wasdroger zien als de gemiddelde wasdroger. Wanneer je als gezin ‘uitgegroeid’ bent, kies dan een energiezuinige wasdroger. Hiermee bespaar je op energiekosten in de lange termijn.​

Stille wasdroger

Een stille wasdroger maakt minder geluid tijdens het drogen van de was dan een normale wasdroger zou doen. Doordat de machine van een hogere kwaliteit is en er nadrukkelijk gelet wordt op de geluidproductie van de wasdroger kan het geluidsniveau zo laag mogelijk gemaakt worden. Let erop dat de andere specificaties van de wasdroger ook bij jou situatie passen.

Grote wasdroger

Een grotere wasdroger wordt gebruikt voor mensen die meer wasgoed in één keer willen drogen. Deze wasdrogers hebben meestal een grotere afmeting dan de gemiddeld wasdroger. Dit omdat het vulgewicht toeneemt, waardoor de trommel waarin gedroogd wordt automatisch ook groter dient te zijn. Grote wasdrogers worden meestal meer gebruikt dan kleinere wasdrogers, het loont hierdoor ook altijd om te kijken naar een wasdrogers met een hoge energiebesparing over de levensduur. Een besparing is goed voor het milieu en voor je eigen portemonnee.

Kleine wasdroger

Een kleine wasdroger is meestal klein en hierdoor heeft hij ook een lager vulgewicht dan gemiddeld. Doordat de trommel waarin de was gedroogd wordt kleiner is dan die van andere drogers is het vulgewicht lager. Kleine wasdrogers hebben meestal een vulgewicht van 7kg. Doordat een kleine wasdroger een wat kleinere afmeting heeft is er minder ruimte voor je natte wasgoed. Deze wasmaschine is perfect wanneer je een kleine ruimte hebt om de wasdroger in te plaatsen. Wanneer je ook op zoek bent naar een wasmachine, kun je eens een kijkje nemen naar een: was droogcombinatie.