Vind de beste wasmachine

Vind de beste wasmachine

Een wasmachine met 1400 toeren is een wasmachine die 1400 rondjes per minuut draait wanneer hij centrifugeert. Hierdoor blijft de kleding achter met een restvochtpercentage van 50%.

121 uur gewassen

55 wasmachines getest

15 webshops

12 wasmachine testers

Beste stille wasmachine 2023

De Haier HW100-B14636N is de beste wasmachine met 1400 toeren van oktober 2023. Op de tweede plek staat de Haier HW80-B14636N. De derde plek in onze top 3 met daarin de beste wasmachine met 1400 toeren is voor de Samsung WW80T654ALX AddWash.

Alle getoonde producten in onze top 3 zijn een wasmachine met 1400 toeren. Van de in totaal 150 machines zijn er 107 met toerental. In de tabel zie je een overzichtelijke verdeling.

ToerentalAantal
1400107
160034
18001

Het toerental van een wasmachine

Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel rondes de trommel per minuut maakt tijdens het centrifugeren. Hoe sneller je wasmachines centrifugeert, hoe droger je wasgoed uit de trommel komt. Daarom vinden veel mensen een hoog toerental fijn; dat betekent dat je wasgoed minder lang in de wasdroger hoeft, of minder lang hoeft te hangen. We spreken van een ‘hoog toerental’ vanaf 1400 toeren per minuut, ook wel aangegeven als rounds per minute (RPM). Een wasmachine met 1400 toeren kan niet sneller draaien dan dit, maar meestal kun je wel per wasbeurt instellen dat je met lager RPM wilt centrifugeren.

1400 toeren

Steeds meer wasmachines hebben een toerental van 1400 of 1600 RPM. Aan een wasmachine met 1400 toeren hangen zowel voor- als nadelen. We nemen graag met je door welke dat zijn. 

Dit zijn de voordelen van een wasmachine met 1400 toeren:

 • Het restvochtpercentage is 50% bij een wasmachine met 1400 toeren. Dat betekent dat je je wasgoed slechts eventjes in de droger hoef te stoppen, of (relatief) kort op moet hangen om verder te laten drogen.
 • Bij een lager toerental slijt je wasgoed minder snel. Een hoger toerental kan stoffen beschadigen of verdunnen, waardoor je kleding minder lang meegaat.
 • Centrifugeren met een lager toerental verbruikt minder energie. Dat is voordelig voor je energierekening én het milieu.
 • Het gros van de nieuwe wasmachines heeft een toerental van 1400 RPM, hiervoor heb je veel keuze als je een wasmachine met 1400 toeren wilt.
 • En ten slotte: wasmachines met een lager toerental zijn vaak iets goedkoper in aanschaf.
 • Als vervolg daarop, lees je hieronder de nadelen van een wasmachine met 1400 toeren:
 • Het restvochtpercentage van een 1600 toeren wasmachine is slechts 44%, wat heel fijn is als je geen droger hebt. Het duurt daardoor namelijk nog korter voor je wasgoed volledig aan de lucht gedroogd is.
  • In sommige gevallen zul je je wasgoed toch in de droger moeten stoppen, en dit kost veel energie. Drogen met een wasdroger kost namelijk aanzienlijk meer energie dan centrifugeren.
  • Bij wasmachines kun je altijd schakelen naar een lager toerental, maar nooit hoger. Met een 1600 toeren wasmachine heb je daarom meer keuze

Als vervolg daarop, lees je hieronder de nadelen van een wasmachine met 1400 toeren:

 • Het restvochtpercentage van een 1600 toeren wasmachine is slechts 44%, wat heel fijn is als je geen droger hebt. Het duurt daardoor namelijk nog korter voor je wasgoed volledig aan de lucht gedroogd is.
 • In sommige gevallen zul je je wasgoed toch in de droger moeten stoppen, en dit kost veel energie. Drogen met een wasdroger kost namelijk aanzienlijk meer energie dan centrifugeren.
 • Bij wasmachines kun je altijd schakelen naar een lager toerental, maar nooit hoger. Met een 1600 toeren wasmachine heb je daarom meer keuze

De beste wasmachine met 1400 toeren is de Haier HW100-B14636N. De Haier HW100-B14636N is de beste wasmachine met 1400 toeren van 2023 omdat hij een reviewscore hoger dan een 9 heeft gekregen. Deze reviews zijn afkomstig van 173 consumenten.

Welk toerental je moet kiezen, hangt volledig af van hoe droog jij je wasgoed wilt hebben als het uit de trommel komt. Een wasmachine met 1400 toeren geeft je een restvochtpercentage van 50%. Je hebt niet per se een wasdroger nodig om je wasgoed verder te drogen, je kunt het gewoon ophangen. Was je vaak? Bijvoorbeeld vanwege een allergie of omdat je een groot gezin hebt. Dan wil je misschien liever kijken naar wasmachines met 1600 toeren.
Wasmachines met een toerental van 1400 hebben een restvochtpercentage van 50%, terwijl wasmachines met 1600 toeren een restvochtpercentage van 44% hebben. Dat verschil is niet groot, maar bij een 1600 toeren wasmachine komt je wasgoed wel iets droger uit de trommel. Dit kan heel fijn zijn, vooral als je geen wasdroger hebt of deze zo min mogelijk wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat een hoger toerental slijtage aan je kleding kan veroorzaken. Uiteraard kun je per wasbeurt bepalen om met een lager toerental te centrifugeren, bijvoorbeeld 1200 of 1400 toeren, als je zuinig wilt zijn met je kleding.
“Het beste toerental” is volledig afhankelijk van jouw voorkeuren. Met een hoog toerental van 1600 toeren per minuut wordt er veel vocht uit je wasgoed onttrokken, waardoor het niet meer in de wasdroger hoeft. Bij een hoog toerental is de kans op slijtage aan de stoffen echter wel groter; stoffen worden dunner en kunnen beschadigen. Dat kan een reden zijn om toch te kiezen voor een wasmachines met maximeel 1200 of 1400 toeren. Bij wasmachines met een hoger toerental kun je echter altijd nog kiezen om een wasbeurt te draaien met een lager toerental.
Hoelang een wasmachine precies centrifugeert, hangt onder andere af van het model, het toerental en het wasprogramma. Gemiddeld genomen duurt het centrifugeren 10 tot 20 minuten. Hierbij draait de trommel van de wasmachine snel rond om zoveel mogelijk vocht uit het wasgoed te drukken. Daarbij komen een hoop trillingen en geluid vrij. Als je wasmachine een resttijdindicator heeft, kun je precies zien hoelang de centrifuge duurt en wanneer je wasmachine klaar is.

Andere soorten wasmachines