Vind de beste wasmachine

Vind de beste wasmachine

Een wasmachine voor 1 persoon is een wasmachine met een vulgewicht van 6 of 7 kg. Dit vulgewicht is perfect voor de hoeveelheid wasgoed van 1 persoon. Zo verspil je geen water en energie omdat je niet met een halfvolle trommel een was draait.

121 uur gewassen

55 wasmachines getest

15 webshops

12 wasmachine testers

Beste stille wasmachine 2023

De Samsung WW70TA049TE EcoBubble is de beste wasmachine voor 1 persoon van september 2023. Op de tweede plek staat de Bosch WAJ28071NL. De derde plek in onze top 3 met daarin de beste wasmachine voor 1 persoon is voor de Siemens WM14N075NL.

Alle getoonde producten in onze top 3 zijn een wasmachine voor 1 persoon. Van de in totaal 150 machines hebben er 17 een vulgewicht van 7 kg. In de tabel zie je een overzichtelijke verdeling.

VulgewichtAantal
6 kg3
7 kg17
8 kg41
9 kg70
10 kg13

Vulgewicht van een wasmachine voor 1 persoon

De ideale hoeveelheid vulgewicht voor een eenpersoonshuishouden is 6 of 7 kg. Een wasmachine van deze grootte krijg je makkelijk in je eentje vol zonder dat je wasgoed hoeft op te sparen om de trommel vol te krijgen. Het is van groot belang om een wasmachine met het juiste vulgewicht te kopen, omdat je onnodig veel water en energie verbruikt als je wasmachine te groot óf te klein is. Om zo zuinig mogelijk te wassen, kun je daaro als single het beste kiezen voor een energiezuinige wasmachine met 7 of 8 kg vulgewicht.

Vulgewicht per huishouden

Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, is de hoeveelheid vulgewicht een van de belangrijkste specificaties om in de gaten te houden. Als je wasmachine te groot is, krijg je namelijk nooit de trommel vol. En als hij te klein is, past niet al je vuile was in de trommel en zal je je wasmachine vaker aan moeten zetten. Dit zijn onze aanbevelingen voor vulgewicht op basis van je de grootte van je huishouden:

  • Voor een huishouden met 1 of 2 personen raden we een wasmachine met 6 tot 8 kg vulgewicht aan.
  • Als je met 3 of 4 personen bent, is 9 kg vulgewicht het beste.
  • Ben je met 5 personen of meer? Dan raden we een wasmachine aan met minimaal 9 kg vulgewicht.

Alternatieven voor een wasmachine voor 1 persoon

Meestal zijn wasmachines voor 1 persoon gewone voorlader wasmachines. Maar er zijn ook alternatieven. Zo kun je ook kleine wasmachines vinden die de deur aan de bovenzijde hebben zitten. Dit noemen we ook wel bovenlader wasmachines. En als je niet zoveel ruimte in je huis hebt, kan een was-droogcombinatie ook een fijne optie zijn. Daarmee haal je namelijk zowel een wasmachine als een droger in huis, zonder dat het te veel ruimte in beslag neemt. We vertellen je hier alles wat je moet weten over de alternatieven van een wasmachine voor 1 persoon.

Bovenlader wasmachine

De bovenlader wasmachine is net als iedere wasmachine, alleen zit de deur naar de trommel aan de bovenzijde in plaats van de voorzijde. Dit maakt dat je minder hoeft te bukken om je wasgoed in- en uit te laden. Dit maakt de bovenlader een heel geschikt wasmachinemodel voor ouderen of mensen met rugklachten.

Daarnaast verschillen de afmetingen van de bovenlader iets van de voorlader. Bovenladers zijn iets hoger, 90 cm in plaats van 85 cm, wat het nóg makkelijk maakt om bij de trommel te kunnen. Bovenladers zijn ook iets smaller, 40 cm in plaats van 60 cm, waardoor je hem veel makkelijker kwijt kunt in krappe ruimtes, zoals de badkamer of een klein washok. Qua diepte kan een voorlader 60 tot 70 cm zijn, terwijl een bovenlader altijd 60 cm diep is.

Er zijn een stuk minder bovenladers dan voorladers, wat het makkelijker maakt om een wasmachine te kiezen. Daarnaast hebben ze minder poespas; minder verschillende opties en programma’s, waardoor ze eenvoudig zijn in gebruik.

Wasdroogcombinatie

Als je alleen woont, heb je niet altijd genoeg ruimte voor een wasmachine én een droger. Als je toch graag van beide apparaten profiteert, kun je ook kiezen voor een was-droogcombinatie. Met dit ene apparaat kun je namelijk zowel wassen als drogen. Een was-droogcombinatie komt met verschillende voordelen.
Allereerst bespaar je ruimte, zoals eerder genoemd. Wasmachines en drogers zijn grote apparaten, en een was-droogcombinatie neemt daarvan slechts de helft in beslag.

Daarnaast bespaar je meestal ook geld met de aanschaf van een was-droogcombinatie. Dit komt doordat een losse wasmachine en droger in aanschaf meestal duurder zijn dan één was-droogcombinatie.

En ten slotte kan een was-droogcombinatie je ook tijd besparen. Je hoeft je net-gewassen wasgoed namelijk niet over te plaatsen naar je droger. Je wasgoed wordt schoon én droog in hetzelfde apparaat. Afhankelijk van je wasmachine en het type wasgoed, kun je vooraf instellen dat er een droogprogramma begint nadat het wasprogramma is afgelopen.

De beste wasmachine voor 1 persoon is de Samsung WW70TA049TE EcoBubble. De Samsung WW70TA049TE EcoBubble is de beste wasmachine voor 1 persoon van 2023 omdat hij een reviewscore hoger dan een 9 heeft gekregen. Deze reviews zijn afkomstig van 173 consumenten.

Als alleenstaande kun je het beste kiezen voor een wasmachine met een vulgewicht van 6 of 7 kg. Hierin kun je al de vuile was kwijt, zonder dat je wasgoed op hoeft te sparen om de trommel vol te krijgen. Door met een volle trommel te wassen, haal je het optimale uit je wasprogramma en het water- en energieverbruik. Zodoende was je energiezuinig wanneer je gebruikmaakt van een wasmachine met het juiste vulgewicht voor de grootte van jouw huishouden; 6 of 7 kg voor 1 persoon.

Er zijn niet veel cijfers bekend over hoe vaak men in Nederland de was doet. CBS deed hier voor het laatst onderzoek naar in 2016. Toen stelden zij dat Nederlanders gemiddeld 0,24 keer per persoon, per dag een wasje draaien. Voor een eenpersoonshuishouden is dat 1,68 keer per week; dus 1 a 2 keer per week. Was jij vaker of minder vaak dan het gemiddelde?

Andere soorten wasmachines