Beste wasmachine

Er zijn veel verschillende soorten wasmachines op de markt. Denk aan energiezuinige wasmachines of stille wasmachines. Misschien ben je op zoek naar een kleine wasmachine of een wat grotere. Of wanneer je een wasmachine voor jou en je vriendin zoekt, of toch een wasmachine voor het hele gezin?

Maar wat is de beste wasmachine van 2022? We zetten de beste wasmachines voor je op een rij en laten je zien waar je op moet letten bij het de aankoop van een nieuwe wasmachine met behulp van onze koopgids.

Beste wasmachine

121 uur gewassen

55 wasmachines getest

15 webshops

12 wasmachine testers

Beste wasmachines van 2022

De beste wasmachines zorgen er allereerst voor dat jouw vuile wasgoed weer fris, stralend en schoon wordt. Zelfs de meest hardnekkige vlekken zijn voor de beste wasmachines geen enkel probleem. Ongeacht of het nu modder, wijn- of vetvlekken zijn. Natuurlijk komt de schone was er ook zo droog mogelijk weer uit omdat de centrifuge zijn werk goed doet. Wij hebben voor jou de som op de proef genomen. Daarbij letten we op een aantal specifieke zaken. Een goede wasmachine mag bijvoorbeeld niet te klein zijn, daarom houden we het vulgewicht in de gaten.

Het is immers zonde wanneer je een tweede was moet draaien. Net zoals het zonde is wanneer de wasmachine in een lage energieklasse bevindt. Meer elektriciteit staat immers voor hogere kosten. Ook geven we de voorkeur aan een wasmachine met een hoger toerental, zodat de was droger uit de machine komt. Dat alles bij elkaar heeft ons het volgende doen beslissen. Dit zijn wat ons betreft de beste wasmachines van 2022.

Koopgids: hoe vind je de beste wasmachine

We hebben je net al kort uitgelegd naar welke eigenschappen wij bij wasmachines het meest kijken om te bepalen wat de beste wasmachine van het jaar is. Toch zijn er nog een aantal andere zaken waar je ook op moet letten wil je zeker zijn dat je voor jezelf ook de beste keuze gemaakt hebt. Deze hebben we hieronder allemaal op een rij gezet.

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe wasmachine. Ieder huishouden heeft zo zijn eigen wensen. Het belangrijkste is dat goed nadenkt over het budget dat je beschikbaar hebt. Vervolgens is het verstandig om voor jezelf te bepalen welke eigenschappen van de wasmachine essentieel voor je zijn en welke eigenschappen wat minder belangrijk zijn.

Energiezuinigheid

Niet alleen maar goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Energiezuinige apparaten verdienen zich binnen een aantal jaar terug.

Toerental

In de regel geldt dat hoe hoger het toerental is, hoe droger de was eruit komt. Zeker voor wie geen wasdroger heeft erg belangrijk.

Vulgewicht

Een goede wasmachine is niet te klein waardoor je minder wassen hoeft te draaien en dus minder energie verspilt en meer tijd kwijt bent.

Functionaliteiten

Speciale wasprogramma’s om je was nog beter in te kunnen delen op basis van resultaat.

Geluidsniveau

Niemand is graag zichzelf en zijn buren tot last omdat de centrifuge klinkt alsof er een vliegtuig laag overvliegt.

Prijs

Een wasmachine is de beste keus wanneer deze precies past in jouw budget. Je kunt zo duur kopen als je wilt. Kies wat past bij jou.

Wat moet je weten van een wasmachine

Je hebt als het goed is hiervoor al het één en ander geleerd over op welke zaken je moet letten wanneer je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine. Dat een goedkopere maar kleinere trommel bijvoorbeeld op den duur meer blijkt te kosten omdat je vaker aan het wassen bent en dus ook wasproducten verbruikt. Of dat het goed is om te kijken of de wasmachine die je op het oog hebt wel de wasprogramma’s hebt die jij ook daadwerkelijk gebruikt. Maar er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij de aankoop van een wasmachine. Hoe duur zijn ze bijvoorbeeld in het gebruik en wat is de afschrijftijd? Daarom beantwoorden we hieronder nog een aantal van de belangrijkste vragen die wij gekregen hebben.
Een goede wasmachine zorgt ervoor dat jouw vuile was keer op keer weer stralend schoon wordt en past ook bij de gezinsgrootte van jouw huishouden zodat je niet onnodig vaak een was moet draaien. Daarbij beschikt een goede wasmachine over functies die jij voor jezelf belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan startuitstel wanneer je wil dat de was klaar is wanneer jij terug van werk komt. Een goede wasmachine is ook energiezuinig. Deze wasmachines zijn in aankoop soms iets duurder maar verdienen zichzelf in een paar jaar tijd ruim terug.

Wasmachines zijn er in vele soorten en van tal van fabrikanten. De goedkoopste wasmachines kosten vaak een kleine €400,- terwijl de topmodellen makkelijk over de €1000,- euro gaan. Maar dit betreft enkel de aanschafprijs. De wasmachine hoort samen met de wasdroger tot de duurste huishoudelijke apparaten om te gebruiken. Dit omdat ze beide nu eenmaal veel energie verbruiken. Buiten dat heb je bij de wasmachine ook nog eens kosten voor het water en het wasmiddel. En dan is het bijvoorbeeld ook nog een stuk duurder om op 90°C dan op 30°C te wassen.


Het NIBUD heeft uitgerekend dat men op basis van een elektriciteitstarief van €0,22 per kWh een watertarief van €1,15 per m3 ongeveer de volgende bedragen kwijt is per wasbeurt. Overal is 18 eurocent aan wasmiddel bijgerekend.

  • Wassen op 90°C: €0,72 per wasbeurt
  • Wassen op 60°C: €0,50 per wasbeurt
  • Wassen op 40°C: €0,41 per wasbeurt
  • Wassen op 30°C: €0,32 per wasbeurt

De levensduur van een wasmachine is afhankelijk van een aantal facturen. Een belangrijk onderdeel van de wasmachine zelf is bijvoorbeeld hoe hoog de kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte materialen is. Bij hetzelfde gebruik kan dat het verschil zijn tussen een levensduur van vele jaren. Het meest belangrijke daarentegen is hoe goed de wasmachine onderhouden wordt en vooral hoe vaak deze gebruikt wordt. Hier een aantal tips om de levensduur van je wasmachine te vergroten:

  • Draai geen onnodige (bijna lege) wasbeurten.
  • Doe maandelijks een hete was met enkel azijn of wat afwasmiddel om vuil goed weg te krijgen.
  • Vervang om de 5 jaar de waterslang
  • Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat

Het is voor ons mogelijk om voor iedereen direct de beste wasmachine aan te kunnen wijzen zonder op de hoogte te zijn van de specifieke wensen en eisen. Wanneer je de informatie op deze pagina in je voordeel gebruikt kan je vaak al tot een goede keuze komen. En anders kan je altijd een kijkje nemen naar de door ons als beste geteste wasmachines. Deze zullen voor de meeste huishoudens meer dan goed genoeg zijn.

Verschillende soorten wasmachines

Energiezuinige wasmachine

Een energiezuinige wasmachine zorgt voor een lage jaarlijks energiebruik. Een energiezuinige wasmachine is goed voor het milieu en voor je portemonnee op de lange termijn. Op de korte termijn is het een duurdere investering, want de meeste wasmachines met een hoog energielabel zijn duurder in de aanschaf. De meeste wasmachines met een hoog energielabel gaan langer mee dan een vergelijkbare wasmachine met een lager energielabel. Mocht je een budget hebben wat het toelaat een duurdere wasmachine te kopen dan raden wij altijd aan: ga voor een duurdere energiezuinige wasmachine.

Wasmachine voor 1 persoon of stel

Een wasmachine voor 1 persoon of voor een stel is een kleinere wasmachine met een lager vulgewicht. Een wasmachine met een groter vulgewicht verbruikt meer energie, daarom raden we een kleinere wasmachine aan wanneer je in je eentje of wanneer je een stel bent. Een wasmachine voor 1 of 2 personen doet niet onder voor andere soorten wasmachines, hij wast alleen iets minder was. Dit doet hij voor een lagere energieverbruik waardoor je jaarlijks bespaart. Meestal is de wasmachine ook wat kleiner dan de varianten met een hoger vulgewicht.

Wasmachine voor 3 tot 4 personen

Een wasmachine voor 3 tot 4 personen is geschikt voor een klein gezin. Deze wasmachine heeft meestal een vulgewicht van rond de 8 tot 9 kilogram. Dit is een gemiddeld vulgewicht wat de meeste wasmachines hebben. Dit maakt het zo geschikt voor een gezin van 3 tot 4 personen. Mocht je willen besparen op je energiekosten kies dan voor een wasmachine met een hoog energielabel.

Stille wasmachine

Een stille wasmachine is een wasmachine die weinig geluid maakt tijdens het centrifugeren. Het centrifugeren van de wasmachine zorgt voor het meeste lawaai. Een stille wasmachine is een wasmachine met een lage hoeveelheid dB tijdens het centrifugeren. Het wassen produceert bij vrijwel iedere wasmachine niet veel geluid, waardoor hier niet al te veel gelet op hoeft te worden. Wanneer je een stille wasmachine zoekt is het goed om te zoeken naar specifieke modellen die zijn ontwikkeld om erg stil te zijn.

Grote wasmachine

Een grote wasmachine is een wasmachine met een hoog vulgewicht en een grotere afmeting. Deze grote wasmachines hebben een vulgewicht van groter dan 10kg. Hierdoor past er meer was in de wasmachine. Deze wasmachines zijn geschikt voor grote gezinnen. Deze wasmachines zullen veelgebruikt worden, want je hebt een groot vulgewicht nodig. Let er daarom op dat je een energiezuinige wasmachine koopt. Een hoog toerental zorgt ervoor dat de was in een grote wasmachine droger wordt dan een wasmachine met een lager maximaal toerental.

Kleine wasmachine

Een kleine wasmachine is een wasmachine met een kleine afmeting en hierdoor ook een laag vulgewicht. De trommel van deze wasmachine is kleiner dan de trommel van andere wasmachines. Doordat een kleine wasmachine een kleinere afmeting heeft is er minder ruimte voor vuile was. Deze wasmaschine is perfect wanneer je een kleine ruimte hebt om de wasmachine in te plaatsen. Mocht je ook een wasdroger zoeken, dan kun je ook kiezen voor een was droogcombinatie.