Beste wasmachine

Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, staat er een flinke afweging voor je neus. Er zijn namelijk een hele boel verschillende wasmachines te koop, maar hoe weet je nou wat de beste wasmachine is? Om jou te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine, gaan we hier uitgebreid in op de beste wasmachines van dit moment.

Wil je een kwalitatieve wasmachine hebben? Hier ben je aan het juiste adres! We verklappen hier was de beste wasmachine 2022 is, en geven aanvullende tips om de beste koop wasmachine te vinden voor jouw specifieke eisen en behoeften.

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

121 uur gewassen

55 wasmachines getest

15 webshops

12 wasmachine testers

Beste wasmachine 2023

Het klinkt misschien eenvoudig, een nieuwe wasmachine kopen. Maar er komt meer bij kijken dan je denkt! Zo zijn er ongelofelijk veel verschillende soorten wasmachines om uit te kiezen; een stille wasmachine, een energiezuinige wasmachine, een bovenlader of voorlader wasmachine, een moderne wasmachine of juist een goedkope wasmachine… En dat maakt het moeilijk om te bepalen wat voor soort wasmachine past bij de behoeftes van jou en je huishouden. Zelfs als je weet wat voor soort wasmachine geschikt is voor jou, zijn er nog meer factoren om rekening mee te houden.

 Zoals de energieklasse, het kg vulgewicht (hoeveel kilo wasgoed er in een volle trommel past) en eventuele extra’s, zoals een zelfreinigende wasmiddellade, een kledingbeschermende trommel en verschillende wasprogramma’s, bijvoorbeeld voor vervelende vlekken. Als wij denken aan ‘de beste wasmachine’ heeft dat apparaat het allemaal! Dat is een stille wasmachine, met de meest zuinige klasse, de nieuwste technologie, en natuurlijk een goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo heb je een betrouwbare wasmachine waar je jaren lang plezier van hebt!

Beste wasmachine 1
Samsung WW80TA049AE EcoBubble
Beste wasmachine 2
Samsung WW90T534AAW Autodose
Beste wasmachine 3
Haier HW80-B14979
Best getest
Voor een gezin
Stil en zuinig
Energielabel B
Energielabel A
Energielabel A
8kg vulgewicht
9kg vulgewicht
8kg vulgewicht
Gezin
Groot gezin
Gezin
1400 toeren
1400 toeren
1400 toeren
72 dB geluid
72 dB geluid
69 dB geluid
Bekijk prijs
Bekijk prijs
Bekijk prijs

De best geteste wasmachine

Om te bepalen wat de beste wasmachines zijn van 2023, testen we de meeste wasmachines die nieuw op de markt zijn. Doordat we nieuwe wasmachines vergelijken op basis van een tal aan criteria, kunnen we bepalen wat de beste koop wasmachines zijn. Hieronder vind je de best geteste wasmachine van dit jaar.

Beste wasmachine 2023

 • Best geteste wasmachine: Samsung WW80TA049AE EcoBubble
 • Beste wasmachine gezin: Samsung WW90T534AAW Autodose
 • Beste zuinige wasmachine: Haier HW80-B14979
Beste wasmachine 1

Samsung WW80TA049AE EcoBubble

Deze Samsung wasmachine is, met een vulgewicht van 8 kg, de ideale wasmachine voor een huishouden met 2 of 3 personen. Hij maakt je wasgoed extra schoon doordat hij het wasmiddel automatisch met het water mengt voordat het bij het wasgoed terecht komt. De wasmachine wast zo gelijkmatiger en grondiger, waardoor je met een lagere temperatuur kunt wassen. De wasmachine verbruikt zo minder energie, en is daarom goed voor het milieu en je energierekening.

Een ander groot voordeel van de Samsung EcoBubble is dat deze wasmachines voorzien zijn van een stoomfunctie. Dit is extra hygiënisch en ideaal voor mensen met allergieën, omdat je aan de hand van dit wasprogramma allergenen, zoals huisstofmijt en dierenharen, uit het wasgoed verwijdert. Met een geluidsniveau van 72 decibel (dB) is dit niet de stilste wasmachine ooit, maar hij is stil genoeg om aan te zetten wanneer je slaapt.

Verkrijgbaar bij

Beste wasmachine 2

Samsung WW90T534AAW Autodose

Dit is een grote wasmachine met een vulgewicht van 9 kg, waardoor dit een uitstekende wasmachine is voor grote gezinnen. De Samsung AutoDose voegt zelf wasmiddel toe aan de trommel als je een wasje gaat draaien – afgestemd op de hoeveelheid wasgoed, zodat je nooit meer te weinig of teveel wasmiddel gebruikt. Hierdoor was je zuinig, wordt je wasgoed perfect schoon en gaat het langer mee.

Net als de EcoBubble, heeft de AutoDose een stoomfunctie, waarmee je moeiteloos alle bacteriën , huisstofmijt en dierenharen uit je kleding en beddengoed verwijdert. Deze wasmachine geeft je tevens de mogelijkheid het apparaat te koppelen aan je telefoon of tablet aan de hand van SmartThings. Hierdoor kun je je nieuwe wasmachine bedienen waar je maar wilt en inzien wanneer je was klaar is.

Beste wasmachine 3

Haier HW80-B14979

De Haier HW80-B14979 I-Pro Series 7 is een uitermate stille wasmachine, door het gebruik van een koolborstelloze motor. Bij deze wasmachine hoef je je geen zorgen te maken voor geluidsoverlast wanneer je slaapt of bijvoorbeeld thuis aan het werk bent. De koolborstelloze motor maakt de Haier HW80-B14979 tevens een zuinige wasmachine, waardoor je energierekening mooi laag blijft. Hij heeft energieklasse A, wat de meest zuinige klasse is voor wasmachines.

De Haier HW80-B14979 heeft ruimte voor 8 kg wasgoed in de trommel. Dit is perfect voor een huishouden met 2 a 3 personen.

Voor mensen die een hekel hebben aan strijken, is dit écht de beste wasmachine, omdat je wasgoed met minder kreukels uit de trommel komt door het SteamPlus stoomprogramma.

Verkrijgbaar bij

Beste wasmachine test

In onze zoektocht naar de beste koop wasmachine, doen we uitgebreid onderzoek. We kijken naar vrijwel alle wasmachines die op dat moment verkrijgbaar zijn en vergelijken ze op de meeste belangrijke punten. Een wasmachine komt alleen op onze lijst ‘beste wasmachines 2023’ als hij voldoet aan bepaalde criteria.

Waar testen wij een goede wasmachine op?

Het kan best lastig zijn om na te gaan welke wasmachine goed is en welke niet, omdat er een heleboel aspecten meespelen. Daarom testen we wasmachines uitgebreid voordat ze op onze lijst met beste wasmachines komen. Zodat jij ook kunt onderscheiden wat goede wasmachines zijn, leggen we graag aan je uit waar we allemaal naar kijken bij het maken van onze selectie. Zo vinden wij de beste wasmachine voor ieder type huishouden:

Energieklasse

Het energieverbruik speelt een grote rol. Daarom zul je niet snel een wasmachine met een lagere klasse dan energieklasse B tegenkomen in onze lijst met de beste wasmachines. Steeds meer mensen kiezen voor energiezuinige wasmachines omdat ze in gebruik vaak veel goedkoper zijn dan een minder zuinige wasmachine of een oude wasmachine. In aanschaf zijn ze vaak duurder, maar omdat een energiezuinige wasmachine draait op minder elektriciteit, ben je hier uiteindelijk toch goedkoper mee uit.

Toerental

Het toerental geeft aan hoevaak de trommel van een wasmachine draait per minuut. Hoe hoger het toerental, hoe meer vocht er uit je wasgoed onttrokken wordt. Vaak zonder dat dit je meer energie kost. Om die reden kiezen wij het liefst voor wasmachines met een toerental van 1400 rpm (rounds per minute) of meer. Met een lager toerental wassen? Bij de meeste wasmachines kun je dit gemakkelijk instellen per wasbeurt.

Geluidsniveau centrifugeren

Het geluidsniveau wassen is nooit zo hoog. Maar tijdens het centrifugeren kan een wasmachine best wat lawaai maken. Als we het hebben over het geluidsniveau van een wasmachine, spreken we daarom altijd over de hoeveelheid decibel (dB) die het apparaat produceert wanneer hij centrifugeert. In onze lijst met goede wasmachines, vind je alleen stille en extra stille wasmachines, die niet meer dan 73 dB geluid produceren.

Gebruiksgemak

De meeste wasmachines die nu nieuw verkocht worden, beschikken over allemaal functies en specificaties die het voor jou makkelijker maken om de was te doen. Denk aan automatisch uitschakelen, een verlichtte en/of kledingbeschermende trommel, startuitstel, een zelfreinigende wasmiddellade, bediening via een app en een resttijdindicator. Hoe meer van deze functies een wasmachine heeft, hoe groter de kans is dat wij hem als ‘beste wasmachine’ bestempelen.

Waskwaliteit en bouwkwaliteit

Deze specificaties geven aan hoe goed een wasmachine wast en hoe sterk hij gebouwd is. Voor zowel de waskwaliteit als de bouwkwaliteit kan een wasmachines gecategoriseerd worden in basisklasse, middenklasse of topklasse. De beste wasmachine beschikt over topklasse in beide categorieën.

Type motor

De meeste wasmachines die nu verkocht worden hebben een koolborstelloze motor. Wat goed is, want dit zorgt voor een stille en zuinige wasmachine. Om op onze lijst te komen, moet een wasmachine dit type motor hebben.

Prijs en merk

De beste merken voor wasmachines zijn Siemens, Bosch, Samsung en Miele. En een Miele wasmachine wordt door gebruikers het hoogste beoordeeld. Voor deze merken betaal je echter ook vaak meer en je kan je afvragen of hun wasmachines echt de prijs waard zijn. Daarom kijken we ook heel specifiek naar de prijs-kwaliteitverhouding bij het selecteren van de beste wasmachine 2023.

Beoordeling van gebruikers

Ten slotte vinden we het heel belangrijk wat de daadwerkelijke gebruikers van hun wasmachine vinden. Daarom struinen we het internet af, op zoek naar reviews en recensies en natuurlijk ook kijkend naar de beste wasmachine van 2021 en de modellen die daarop volgden.

Koopgids: hoe vind je de beste wasmachine

We hebben je net uitgelegd welke eigenschappen wij onderzoeken in onze zoektocht naar de beste wasmachine van het jaar. Zo zijn wij er best zeker van dat wij een betrouwbare lijst creëren met de beste getest wasmachines! Maar dat betekent niet per se dat al deze wasmachines goed aansluiten op jouw behoeften en eisen. Om die reden hebben we ook op een rijtje gezet waar jij allemaal rekening mee wilt houden als je een nieuwe wasmachine koopt.

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe wasmachine. Ieder huishouden heeft zo zijn eigen wensen. Het belangrijkste is dat goed nadenkt over het budget dat je beschikbaar hebt. Vervolgens is het verstandig om voor jezelf te bepalen welke eigenschappen van de wasmachine essentieel voor je zijn en welke eigenschappen wat minder belangrijk zijn.

Energiezuinigheid

Een zuinige wasmachine is goed voor het milieu en je portemonnee. Energiezuinige apparaten verdienen zichzelf binnen een aantal jaar terug.

Toerental

In de regel geldt dat hoe hoger het toerental is, hoe droger de was uit de trommel komt. Zeker voor wie geen wasdroger heeft, is dit erg belangrijk.

Vulgewicht

Hoeveel kilo wasgoed moet jij kwijt kunnen? Een goede wasmachine is niet te klein en niet te groot ten opzichte van je huishouden.

Functionaliteiten

Wasmachines hebben speciale wasprogramma’s zodat je wasgoed doelgerichter gewassen wordt en langer mee gaat.

Geluidsniveau

Niemand is graag zichzelf en zijn buren tot last omdat de centrifuge klinkt alsof er een vliegtuig laag overvliegt.

Prijs

De beste wasmachine past binnen je budget. Je kan het zo duur (en gek) maken als je wilt, of gewoon gaan voor de goedkoopste wasmachine.

Wat moet je weten van een wasmachine

Je hebt als het goed is hiervoor al het één en ander geleerd over de factoren waar je op moet letten bij het vinden van de beste wasmachine voor jouw huishouden. Bijvoorbeeld dat goedkopere wasmachines duurder zijn in gebruik, omdat ze vaak meer energie verbruiken. Maar er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij de aankoop van een wasmachine. Hoe duur zijn wasmachines bijvoorbeeld precies in het gebruik en wat is de afschrijftijd? Daarom beantwoorden we hier nog een aantal veelgestelde vragen over wasmachines.

Een goede wasmachine zorgt ervoor dat jouw vuile was keer op keer stralend schoon wordt en past ook bij de gezinsgrootte van jouw huishouden. Zo hoef je niet onnodig vaak een was te draaien. De juiste wasmachine beschikt daarnaast over de functies die jij voor jezelf belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan startuitstel, als je het fijn vindt dat de was klaar is wanneer je uit je werk komt. En ten slotte is goed als hij zuinig is. Energiezuinige wasmachines zijn in aankoop iets duurder maar verdienen zichzelf in een paar jaar tijd ruim terug.

Wasmachines zijn er in vele soorten en van tal van fabrikanten. De goedkoopste wasmachines kosten vaak een kleine €400,- terwijl de topmodellen makkelijk over de €1000,- euro gaan. Maar dit betreft enkel de aanschafprijs. De wasmachine hoort samen met de wasdroger tot de duurste huishoudelijke apparaten om te gebruiken. Dit omdat ze beide nu eenmaal veel energie verbruiken. Buiten dat heb je bij de wasmachine ook nog eens kosten voor het water en het wasmiddel. En dan is het bijvoorbeeld ook nog een stuk duurder om op 90°C dan op 30°C te wassen.


Het NIBUD heeft uitgerekend dat men op basis van een elektriciteitstarief van €0,22 per kWh een watertarief van €1,15 per m3 ongeveer de volgende bedragen kwijt is per wasbeurt. Overal is 18 eurocent aan wasmiddel bijgerekend.

 • Wassen op 90°C: €0,72 per wasbeurt
 • Wassen op 60°C: €0,50 per wasbeurt
 • Wassen op 40°C: €0,41 per wasbeurt
 • Wassen op 30°C: €0,32 per wasbeurt

De levensduur van een wasmachine is afhankelijk van een aantal facturen. Een belangrijk onderdeel van de wasmachine zelf is bijvoorbeeld hoe hoog de kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte materialen is. Bij hetzelfde gebruik kan dat het verschil zijn tussen een levensduur van vele jaren. Het meest belangrijke daarentegen is hoe goed de wasmachine onderhouden wordt en vooral hoe vaak deze gebruikt wordt. Hier een aantal tips om de levensduur van je wasmachine te vergroten:

 • Draai geen onnodige (bijna lege) wasbeurten.
 • Doe maandelijks een hete was met enkel azijn of wat afwasmiddel om vuil goed weg te krijgen.
 • Vervang om de 5 jaar de waterslang
 • Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat

Het is voor ons mogelijk om voor iedereen direct de beste wasmachine aan te kunnen wijzen zonder op de hoogte te zijn van de specifieke wensen en eisen. Wanneer je de informatie op deze pagina in je voordeel gebruikt kan je vaak al tot een goede keuze komen. En anders kan je altijd een kijkje nemen naar de door ons als beste geteste wasmachines. Deze zullen voor de meeste huishoudens meer dan goed genoeg zijn.

Een wasmachine staat waterpas wanneer hij volledig recht staat. Als een wasmachine niet waterpas staat kan hij onnodig veel gaan schudden, en dat veroorzaakt een hoop lawaai maar het vergroot ook de kans op schade aan de onderdelen van de wasmachine. En dat kan de levensduur van het apparaat flink aantasten. Wasmachines beschikken vaak over draaipootjes waarmee je hem gemakkelijk waterpas zet.

Andere soorten wasmachines

inbouw wasmachine

Een inbouw wasmachine is een wasmachine die je kunt inbouwen in een keuken of een kast. Hierdoor gaat de wasmachine perfect op in jouw interieur. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 121 uur

Meer lezen

kleine wasmachine

Een kleine wasmachine is een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg. Door dit lage vulgewicht wordt de trommel, en dus ook de wasmachine, kleiner. Een kleine wasmachine is geschikt

Meer lezen

wasmachine met 1400 toeren

Een wasmachine met 1400 toeren is een wasmachine die 1400 rondjes per minuut draait wanneer hij centrifugeert. Hierdoor blijft de kleding achter met een restvochtpercentage van 50%. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Meer lezen

Asko wasmachine

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 121 uur gewassen 55 wasmachines getest 15 webshops 12 wasmachine testers Waarom is Asko het beste merk wasmachine Asko is een witgoed merk afkomstig uit Zweden, dat

Meer lezen

koolborstelloze wasmachine

Een koolborstelloze wasmachine is een wasmachine zonder koolborstels. Hierdoor is er minder wrijving en minder lawaai. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 121 uur gewassen 55 wasmachines getest 15 webshops 12 wasmachine testers

Meer lezen

energiezuinige wasmachine

Een energiezuinige wasmachine is een wasmachine met energielabel A. Een energiezuinige wasmachine verbruikt weinig energie. Met een wasmachine die beschikt over energielabel A bespaar je gemiddeld €270,- euro over de

Meer lezen

Bosch wasmachine

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 121 uur gewassen 55 wasmachines getest 15 webshops 12 wasmachine testers Waarom is Bosch het beste merk wasmachine Bij de wasmachines van Bosch staat efficiëntie voorop en

Meer lezen

wasmachine voor 1 persoon

Een wasmachine voor 1 persoon is een wasmachine met een vulgewicht van 6 of 7 kg. Dit vulgewicht is perfect voor de hoeveelheid wasgoed van 1 persoon. Zo verspil je

Meer lezen

stille wasmachine

Een stille wasmachine is een wasmachine met een geluidsniveau van minder dan 71 decibel. Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was.  Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Meer lezen

wasmachine voor een gezin

Een wasmachine voor een gezin is een wasmachine met een vulgewicht van 8 of 9 kg. Dit vulgewicht is perfect voor de hoeveelheid wasgoed van een gezin. Heb je een

Meer lezen

wasmachine met stoomfunctie

Een wasmachine met stoomfunctie is een wasmachine die het wasgoed kort stoomt aan het einde van het wasprogramma. Hierdoor hoef je minder te strijken omdat het wasgoed minder gekreukt uit

Meer lezen

bovenlader wasmachine

Een bovenlader wasmachine is een wasmachine met de laaddeur aan de bovenkant. Een bovenlader wasmachine heeft een maximale breedte van 40 cm, dat is 20 cm smaller vergeleken met voorlader

Meer lezen

Beste wasmachine

Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, staat er een flinke afweging voor je neus. Er zijn namelijk een hele boel verschillende wasmachines te koop, maar hoe weet je nou

Meer lezen

Haier wasmachine

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 121 uur gewassen 55 wasmachines getest 15 webshops 12 wasmachine testers Waarom is Haier het beste merk wasmachine Haier is de op twee na grootste witgoed producent

Meer lezen

smalle wasmachine

Een smalle wasmachine is een wasmachine met een maximale breedte van 60 cm. Een smalle wasmachine is erg handig wanneer je weinig ruimte hebt. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 121 uur gewassen

Meer lezen

Miele wasmachine

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 121 uur gewassen 55 wasmachines getest 15 webshops 12 wasmachine testers Waarom is Miele het beste merk wasmachine TEKST Kwaliteit 1 TEKST Kwaliteit 2 TEKST De Miele

Meer lezen

LG wasmachine

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 121 uur gewassen 55 wasmachines getest 15 webshops 12 wasmachine testers Waarom is LG het beste merk wasmachine TEKST Kwaliteit 1 TEKST Kwaliteit 2 TEKST De LG

Meer lezen

AEG wasmachine

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 121 uur gewassen 55 wasmachines getest 15 webshops 12 wasmachine testers Waarom is AEG het beste merk wasmachine AEG is van oorsprong een Duits bedrijf en staat

Meer lezen

grote wasmachine

Een grote wasmachine is een wasmachine met een vulgewicht van minimaal 9 kg. Door dit hoge vulgewicht wordt de trommel, en dus ook de wasmachine, groter. Een grote wasmachine is

Meer lezen

Whirlpool wasmachine

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 121 uur gewassen 55 wasmachines getest 15 webshops 12 wasmachine testers Waarom is Whirlpool het beste merk wasmachine Whirlpool is een Amerikaans bedrijf dat huishoudelijke apparaten produceert.

Meer lezen