Beste waterkoker
Een waterkoker klinkt als een simpele aankoop, maar we gebruiken ze vrijwel dagelijks. Met de informatie die je hier vindt, vind jij een waterkoker te vinden die 100% bij jou past!
We hebben voor jou de beste waterkokers van 2023 beoordeeld en we bespreken ook waar je op moet letten bij de aanschaf van de beste waterkoker.

21 uur gekookt
19 waterkokers getest
15 webshops
6 waterkoker testers
Beste waterkokers van 2023
Een keuken is tegenwoordig niet meer compleet zonder waterkoker. Maar waaraan zie je nou of je een goede waterkoker hebt of niet? We hebben uitgebreid onderzocht wat de beste waterkokers zijn van 2023. Met uitgebreide testen zijn we tot een definitieve selectie gekomen. Bij ons onderzoek hebben we gekeken naar verschillende eigenschappen van de waterkokers. Een belangrijk punt is de inhoud.
Hoeveel liter water kan er in de waterkoker? Het vermogen van een waterkoker speelt ook een grote rol. Dit wordt aangegeven in Watt. Hoe hoger de wattage, hoe sneller je water kookt. Daarnaast hebben we gekeken naar onder andere het materiaal, merk, geluidsniveau, de prijs-kwaliteitverhouding en verschillende recensies om écht tot een lijst met de beste waterkokers van 2023 te komen.
Koopgids: hoe vind je de beste waterkoker
Waterkokers hebben verschillende geluidsniveaus. Wil je een gesprek kunnen voeren terwijl je thee zet? Kies dan voor een stille waterkoker. Wil je water warm houden voor langere tijd, bijvoorbeeld voor meerdere koppen thee aan de ontbijttafel? Daarvoor zijn er waterkokers met een warmhoudfunctie! Ten slotte zijn er waterkokers waarbij je zelf de temperatuur in kan stellen. Dan verwarmt hij niet automatisch tot 100 graden, maar bijvoorbeeld tot 50 of 90 – wat handig is voor onder andere babyvoeding, koffie en groene thee.
Materiaal
Maak je de keuze tussen roestvrijstaal, kunststof of glas.
Vermogen
Hoe snel wil je dat je water kookt? Kies tussen ± 1500 tot 3000 watt.
Inhoud
Hoeveel water wil je tegelijkertijd kunnen koken in de waterkoker?
Geluidsniveau
De niveaus van geluid zijn: stil (70 dB of lager), gemiddeld (71 – 80 dB) of luid (81 dB of hoger).
Warmhoudfunctie
Houd je water langer op temperatuur met deze belangrijke functie.
Prijs
Een waterkoker is de beste keus wanneer deze precies past in jouw budget.
Wat moet je weten van een waterkoker
Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een waterkoker in de keuken staan. Niet zonder reden, want ze maken koken en theezetten een stuk sneller en makkelijker! Omdat we toch nog veel vragen krijgen over deze household staple, geven we je graag nog wat extra informatie. Je wilt natuurlijk een goede waterkoker kopen, maar het onderhoud is minstens net zo belangrijk als een bewuste aankoop. Hieronder vind je een aantal van de meest gestelde vragen over waterkokers.
Hoe ontkalk je een waterkoker?
Waterkokers hebben niet veel onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk dat je het doet. Het is aan te raden om je waterkoker eens per 3 maanden te ontkalken.
Een snelle oplossing is een fles ontkalker van de supermarkt, maar kijk wel extra goed na of die specifieke ontkalker geschikt is voor waterkokers. Vervolgens kan je gewoon de gebruiksaanwijzing op het etiket opvolgen.
Als je liever een natuurlijk product gebruikt, kies dan voor schoonmaakazijn of citroensap. Naast dat dit beter is voor het milieu, ben je hiermee ook een stuk goedkoper uit. Maak hiervoor een mengsel van 50% water en 50% citroensap of schoonmaakazijn en giet het in de waterkoker. Laat het mengsel koken en ongeveer een kwartier weken voor je hem leeggooit. De kalklaag zou nu verdwenen moeten zijn. Bleef er toch nog wat kalk achter? Doorloop het proces dan nog een keertje. Als je ziet dat de waterkoker kalkvrij is, spoel je hem uit met schoon water tot hij niet meer naar citroen of azijn ruikt. Daarna kun je hem afdrogen met een schone theedoek.
Wat kost een waterkoker?
De prijzen voor waterkokers lopen flink uiteen. Je kan een redelijke waterkoker al voor 2 of 3 tientjes op de kop tikken, maar als je iets meer wilt, qua design, functies of kwaliteit, dan kosten ze iets meer. Afhankelijk van wat je precies van je waterkoker verwacht, kan de prijs oplopen tot 200 – 250 euro.
Hoe heet wordt een waterkoker?
Standaard bereiken waterkokers een temperatuur van 100 graden, dan kookt het water. Op dit moment slaat de waterkoker af en stopt hij met verwarmen. Tegenwoordig geven waterkokers wel meer mogelijkheden dan dit. Sommige waterkokers komen met afzonderlijke temperatuurstanden, vaak 80, 90 of 95 graden. Dit kan heel handig zijn voor koffie of bepaalde soorten thee (zoals groen en wit) die bitter worden in kokend water. Ook zijn er waterkokers waarbij je de temperatuur helemaal zelf in kan stellen, ook op temperaturen die geschikt zijn voor bijvoorbeeld het maken van babyvoeding.
Welke waterkoker moet ik kopen?
Welke waterkoker het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw voorkeuren. Ga voor jezelf na hoeveel water je in één keer wilt koken, hoe snel je wilt dat hij klaar is, hoeveel geluid hij mag produceren en welke overige functies van pas komen is jouw huishouden. Zoals de warmhoudfunctie of instelbare temperatuur. Maar vraag jezelf ook af, wat staat mooi in mijn keuken? Voor velen is een waterkoker een apparaat dat áltijd op het aanrecht staat. Dus misschien wil je een simpele, zwarte waterkoker, of juist een mooi design dat aandacht trekt.
Eerder op deze pagina vind je een heleboel informatie die jou zou moeten helpen met het maken van een beslissing. Heb je toch nog vragen? Schroom niet om contact op te nemen met ons of jouw leverancier.