Condensdroger

Een condensdroger is een apparaat om wasgoed te drogen. Het natte wasgoed gaat in een trommel waarna een verwarmingselement de lucht binnen in de trommel verhit. De warme en vochtige lucht wordt vervolgens naar buiten geblazen. Condensdrogers zijn in essentie dus wasdrogers die met een verwarmingselement werken. Hierdoor hebben ze het voordeel dat ze zeer snel het wasgoed drogen. Toch zijn er ook wat nadelen verbonden aan condensdrogers. Hieronder zullen we je meer over dit type wasdroger uitleggen zodat je voor jezelf kan bepalen of het nu of in de toekomst een goede aankoop kan zijn. Daarom laten we je direct ook weten wat de beste condensdrogers die je in het jaar 2023 kan vinden zijn!
Beste bouwstofzuiger

154 uur gedroogd

14 condensdrogers getest

25 webshops

6 condensdroger testers

Beste condensdroger van 2023

De beste condensdrogers drogen natte kleding zéér snel. Natte kleding die net uit de wasmachine komt wordt door een condensdroger een half uur tot zelfs een volledig uur sneller gedroogd dan in een warmtepompdroger. Helaas zijn condensdrogers van zichzelf niet erg milieuvriendelijk omdat ze relatief veel energie verbruiken. Dit is ook financieel nog eens nadelig. Wanneer je voor een condensdroger kiest is het dus bijna noodzakelijk om dan toch voor de energiezuinigste variant te gaan, is het niet voor het milieu dan wel voor je portemonnee.
Wij houden hier in onze beoordeling dan ook absoluut rekening mee. Te grote hitte kan ook nadelig zijn voor je kleding, daarom zijn de functionaliteiten in de vorm van speciale droogprogramma’s voor bepaalde kleding en bijvoorbeeld een vochtsensor ook belangrijk. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat dit de beste condensdrogers van 2023 zijn.

Koopgids: Hoe vind je de beste condensdroger voor jou

Zoals je nu dus al weet zijn condensdrogers wasdrogers die met een verwarmingselement werken en door de hoge temperatuur dus zeer snel droger. Hierdoor zijn ze niet zuinig en kunnen ze problemen veroorzaken aan het wasgoed. Let daarom goed op of de condensdroger die jij op het oog hebt voorzien is van een vochtsensor. Hiermee kan je de droger zo instellen dat deze niet extreem droogt en dat de kans op schade aan je wasgoed geminimaliseerd wordt. 

Antikrimpprogramma’s zijn bij dat soort hoge temperaturen dan ook onontbeerlijk want je wil niet dat je mooie wollen trui opeens een kindermaatje geworden is of dat andere kleding hopeloos vervormd is. En dan drukken we je nogmaals op het hart om goed op te letten op het energieverbruik. De elektriciteitsprijs zal in de toekomst vermoedelijk enkel maar stijgen dus voorkom dat goedkoop over een jaar of tien uiteindelijk toch duurkoop blijkt te zijn. We zetten de meest belangrijke punten om aandacht aan te besteden nog eens voor je op een rij.

Energiezuinigheid

Condensdrogers verbruiken veel energie, wat veel extra kosten oplevert.

Gebruiksgemak

Wanneer je met zulke hoge temperaturen werkt is een vochtigheidssensor haast noodzakelijk.

Geluidsniveau

Drogers behoren tot de luidruchtigste huishoudelijke apparaten. Houd daar bij de aankoop rekening mee.

Inhoud

Een vulinhoud van 7 kilo is voldoende voor een huishouden van twee personen. In een groter gezien kies je best voor ten minste 8 kilo.

Wat moet je weten van een condensdroger

De lucht in een condensdroger wordt dus veel heter dan de lucht in een warmtepompdroger. Dit is enerzijds fijn omdat je kleding snel droogt maar aan de andere kant kan het in het slechtste geval schade veroorzaken aan bepaalde delicate was. Sowieso gaat de levensduur van je kleding er door gebruik te maken van een condensdroger niet op vooruit. Deze schade kan je minimaliseren door de was strijkdroog te krijgen in plaats van extreem droog. Als je condensdroger geen waterafvoer heeft moet je er ook rekening mee houden dat je tijdig het waterreservoir tijdig weer leegt. Hieronder geven we nog een kort overzicht van de meest belangrijke vragen.
Condensdrogers zijn minder vriendelijk voor je kleding en je energierekening dan dat waterpompdrogers zijn. Om dit verschil zo klein mogelijk te maken kies je voor een condensdroger die beschikt over een vochtsensor waardoor de kleding niet te droog wordt gemaakt, beschikt over veel verschillende droogprogramma’s en een zo hoog mogelijke energieklasse heeft. De besparing op elektriciteit van klasse B naar A+ is namelijk enorm!
Condensdrogers zijn relatief goedkoop in de aanschaf. Hierbij moet je denken aan een bedrag van rond de 300 euro voor de goedkoopste modellen tot een bedrag dat gemakkelijk richting de 750 euro gaat voor de duurste variant. In de regel kost een middenklasser zo rond de 450 euro. De prijs per droogbeurt is afhankelijk van het daadwerkelijke verbruik van je condensdroger verrekend met de prijs per kWh die jij bij je energieleverancier betaalt. In de regel mag je rekening houden met de volgende gemiddelden: Energieklasse A+ : 1,55 kWh = ongeveer €0,34 Energieklasse B : 3,10 kWh = ongeveer €0,68

Een condensdroger droogt de was door middel van een verwarmingselement waarna de vochtige en warme lucht weer uit de trommel wordt geblazen. Dit is een snelle maar inefficiënte manier van je was te drogen. De hete lucht is schadelijker voor je wasgoed en het verbruik is hoger dan bij een energiezuinige warmtepompdroger. Kies daarom voor een condensdroger wanneer je enkel maar zo snel mogelijk je wasgoed gedroogd wil hebben. 

Wij kunnen niet voor jou bepalen welke condensdroger het beste bij jou past. Met de informatie die je op deze pagina hebt kunnen lezen moet je normaal gesproken al een betere keuze kunnen maken. Eerder hebben we een overzicht gegeven van de beste condensdrogers van 2023. Met een condensdroger uit deze ranglijst zit je over het algemeen altijd goed.