Beste warmtepompdroger

Wat is een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is een wasdroger die de warme lucht hergebruikt om het wasgoed te drogen. Dit zijn de meest energiezuinige wasdrogers die er zijn.
Bekijk onze unieke top 3 met de beste warmtepompdrogers van 2023.

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

142 uur gewassen

58 wasdrogers getest

19 webshops

15 wasdroger testers

Beste warmtepompdroger 2023

De Siemens WT7U4600NL is de beste warmtepompdroger van april 2023. Deze warmtepompdroger heeft type: Warmtepompdroger. Op de tweede plek vinden we de LG RC80V9AV4Q terug. De derde plek in deze top 3 van de beste warmtepompdrogers is gereserveerd voor de Bosch WTU87675NL.

Er zijn 109 warmtepompdrogers verkrijgbaar in Nederland. Van de in totaal 109 hebben er 96 een type van Warmtepompdroger. In de tabel zie je een schematische verdeling van het type tussen alle verkrijgbare warmtepompdrogers in Nederland.

TypeAantal
Condensdroger13
Warmtepompdroger96

Wat is een warmtepompdroger

Conventionele drogers, zoals condensdrogers en luchtafvoerdrogers, gebruiken een elektrisch verwarmingselement om warme lucht te creëren die het wasgoed droogt tijdens het centrifugeren. Warmtepompdrogers zijn wasdrogers die gebruikmaken van een warmtepomp in combinatie met een koelmiddel om die warme lucht te produceren en het wasgoed te drogen, en verbruiken daardoor veel minder energie.

Al jaren wordt de warmtepompdroger het meest geproduceerd en het meest verkocht. Deze moderne wasdrogers verbruiken namelijk minder energie, ze zijn zuiniger met je wasgoed en beter voor het milieu. Hieronder lees je precies wat de voordelen zijn van een warmtepompdroger.

Milieuvriendelijk

Warmtepompdrogers verbruiken veel minder energie dan andere soorten wasdrogers, zoals de condensdroger en luchtafvoerdroger, waardoor ze beter zijn voor het milieu.

Goedkoop in gebruikt

Omdat warmtepompdrogers zo energiezuinig zijn, kost het draaien van een wasje een stuk minder dan bij andere soorten wasdrogers. In aanschaf zijn warmtepompdrogers vaak iets duurder, maar omdat ze in gebruik zoveel goedkoper zijn, ben je hier vaak toch goedkoper mee uit.

Wasgoed gaat langer mee

Warmtepompdrogers bereiken door hun manier van verwarmen een minder hoge droogtemperatuur. Door de relatief lage droogtemperatuur van een warmtepompdroger duren de droogprogramma’s doorgaans iets langer, maar gaat je wasgoed wel langer mee.

Warmtepompdroger vs condensdroger

Na de warmtepompdroger wordt de condensdroger het meest verkocht. Veel mensen hebben daarom ook nog steeds een condensdroger in huis. Een aantal specificaties hebben de warmtepompdroger en de condensdroger met elkaar gemeen; ze drogen je wasgoed en kunnen allebei het water afvoeren via de waterafvoer of een reservoir.

Maar verschil is er ook. Het grootste onderscheid zit in de manier van verwarmen: de condensdroger gebruikt hiervoor een elektrisch verwarmingselement en de warmtepompdroger gebruikt een warmtepomp en een koelmiddel. Hieronder lees je precies hoe ze in de praktijk van elkaar verschillen.

Energieverbruik

Condensdrogers verbruiken meer energie omdat ze verwarmen door middel van een elektrisch verwarmingselement. Warmtepompdroger hergebruiken warme lucht, waardoor ze minder energie nodig hebben om je wasgoed droog te krijgen. Je kunt dit ook zien aan het energielabel van beide type wasdrogers. Je zult meer warmtepompdrogers vinden met energieklasse A+++ (het meeste zuinig) dan condensdrogers. Natuurlijk is het voor het milieu super om een energiezuinige wasdroger aan te schaffen, maar ook voor je eigen portemonnee is dit voordelig! Ze zorgen namelijk voor een flinke besparing op je energierekening.

Droogtemperatuur

Condensdroger bereiken een hogere droogtemperatuur dan warmtepompdrogers omdat het elektrische verwarmingselement beter in staat is hogere temperaturen te bereiken. Hierdoor zijn condensdrogers gemiddeld iets sneller klaar met het drogen van je wasgoed dan warmtepompdrogers, die met een relatief lage droogtemperatuur werken. Een hoge droogtemperatuur kan echter schadelijk zijn voor je wasgoed. De kans op slijtage en beschadigingen is hierbij groter, waardoor je wasgoed langer meegaat bij een warmtepompdroger.

Aanschafprijs

Warmtepompdrogers zijn over het algemeen iets duurder dan condensdrogers. Afhankelijk van hoe luxe je je droger wilt hebben, kost een warmtepompdroger tussen de €400,- en €2300,- euro, terwijl je al een condensdroger op de kop kan tikken voor €350,-. Echter, omdat warmtepompdrogers zoveel zuiniger omgaat met energie, is je vaak toch goedkoper uit met een warmtepompdroger dan met een condensdroger. Als je kiest voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++ (het meest energiezuinig) kun je tot wel 75 euro per jaar besparen op je energiekosten in vergelijking met een condensdroger met energieklasse B.

Wat moet je weten van een warmtepompdroger

De beste warmtepompdroger is de Siemens WT7U4600NL. De Siemens WT7U4600NL is de beste warmtepompdroger van 2023 omdat hij een reviewscore hoger dan een 9 heeft gekregen. Deze reviews zijn afkomstig van 173 consumenten.

Een condensdroger gebruikt een elektrisch verwarmingselement om een relatief hoge tempratuur te bereiken voor het drogen van je wasgoed. Hierbij wordt veel stroom verbruikt, en is de wasgoed relatief snel droog. Warmtepompdrogers gebruiken een warmtepomp en koelmiddel. Hierbij verbruiken ze een stuk minder energie dan condensdrogers, maar bereiken ze ook een minder hoge droogtemperatuur – wat goed is voor het wasgoed, en ervoor zorgt dat het droogprogramma iets langer duurt. Daarnaast zijn warmtepompdrogers iets duurder in aanschaf, maar als je kiest voor een energiezuinige warmtepompdroger, ben je er vaak goed voordeliger mee uit.

De warmtepompdroger heeft twee voornaamste nadelen:

  1. Warmtepompdrogers gebruiken een relatief lage droogtemperatuur, waardoor je wasgoed langer mooi blijft en hij minder energie verbruikt, maar de droogprogramma’s ook langer duren. De droogprogramma’s van condensdrogers duren gemiddeld iets korter.
  2. Daarnaast zijn warmtepompdroger in aanschaf duurder dan condensdrogers. Door het lage energieverbruik is het uiteindelijk vaak toch goedkoper om voor een warmtepompdroger te kiezen.
Je hebt niet per se een waterafvoer nodig voor een warmtepompdroger. Je kunt je nieuwe warmtepompdroger aansluiten op de waterafvoer, maar je kunt ook gebruikmaken van het ingebouwde waterreservoir. Deze vangt het water op dat uit je wasgoed wordt onttrokken tijdens het drogen. Je moet dan alleen wel onthouden om het reservoir met regelmaat te legen, bijvoorbeeld in de douche of gootsteen.
Warmtepompdrogers komen met een aantal voordelen, deze komen voort uit het type motor; warmtepompdrogers verwarmen namelijk aan de hand van een waterpomp in combinatie met een koelmiddel, terwijl conventionele drogers (bijvoorbeeld condensdrogers en afvoerdrogers) een elektrisch verwarmingselement gebruiken. Warmtepompdrogers hergebruiken de warme lucht en bereiken een minder hoge droogtemperatuur. Hierdoor zorgt een warmtepompdroger voor een besparing op je energierekening, blijft je wasgoed langer mooi en is hij beter voor het milieu.
Hoe lang een wasdroger exact doet over het drogen van een lading wasgoed, verschilt per droger. In de specificaties vind je hier meer over terug. Uiteraard kunnen we je wel een gemiddelde geven: warmtepompdrogers doen er 2 tot 3 uur over om een lading van 8 kg wasgoed te drogen, terwijl een condensdroger hier gemiddeld 1,5 tot 2,5 uur over doet. Dit komt voornamelijk doordat warmtepompdrogers een lagere droogtemperatuur gebruiken; hierdoor gaat je wasgoed langer mee en bespaar je energie, maar duurt het ook iets langer voor je wasgoed volledig droog is.

Andere soorten wasdrogers

stille wasdroger

Een stille wasdroger is een wasdroger met een geluidsniveau van minder dan 65 decibel. Een stille wasdroger maakt weinig geluid tijdens het droogproces. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 142 uur gewassen 58

Meer lezen

Haier wasdroger

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 142 uur gedroogd 58 wasdrogers getest 19 webshops 15 wasdroger testers Waarom is Haier het beste merk wasdroger Haier is een van de grootste witgoed producenten ter

Meer lezen

kleine wasdroger

Een kleine wasdroger is een wasdroger met een vulgewicht van 7 kg. Door dit lage vulgewicht wordt de trommel, en dus ook de wasdroger, kleiner. Een kleine wasdroger is geschikt

Meer lezen

warmtepompdroger

Een warmtepompdroger is een wasdroger die de warme lucht hergebruikt om het wasgoed te drogen. Dit zijn de meest energiezuinige wasdrogers die er zijn. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 142 uur gewassen

Meer lezen

AEG wasdroger

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 142 uur gedroogd 58 wasdrogers getest 19 webshops 15 wasdroger testers Waarom is AEG het beste merk wasdroger Wist je dat AEG van oorsprong een Duits bedrijf

Meer lezen

wasdroger met stoomfunctie

Een wasdroger met stoomfunctie is een wasdroger die het wasgoed tijdens het drogen licht stoomt. Hierdoor komt het wasgoed minder gekreukt uit de droger en zul je dus minder hoeven

Meer lezen

wasdroger voor 1 persoon

Een wasdroger voor 1 persoon is een wasdroger met een vulgewicht van 7 kg. Dit laadvermogen is perfect voor de hoeveelheid wasgoed wat 1 persoon. Zo verspil je geen energie

Meer lezen

wasdroger voor een gezin

Een wasdroger voor een gezin is een wasdroger met een vulgewicht van 8 of 9 kg. Dit laadvermogen is perfect voor de hoeveelheid wasgoed van een gezin. Heb je een

Meer lezen

energiezuinige wasdroger

Een energiezuinige wasdroger is een wasdroger met energielabel A+++ -10%. Een energiezuinige wasdroger verbruikt weinig energie. Met een wasdroger die beschikt over energielabel A+++ -10% bespaar je gemiddeld €1110,- euro

Meer lezen

Samsung wasdroger

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 142 uur gedroogd 58 wasdrogers getest 19 webshops 15 wasdroger testers Waarom is Samsung het beste merk wasdroger TEKST Kwaliteit 1 TEKST Kwaliteit 2 TEKST De Samsung

Meer lezen

Beko wasdroger

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 142 uur gedroogd 58 wasdrogers getest 19 webshops 15 wasdroger testers Waarom is Beko het beste merk wasdroger TEKST Kwaliteit 1 TEKST Kwaliteit 2 TEKST De Beko

Meer lezen

wasdroger met wifi

Een wasdroger met wifi is een wasdroger die je op afstand kunt bedienen via een app op je mobiele telefoon. Je kunt je wasdroger aanzetten via de app, maar je

Meer lezen

Miele wasdroger

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 142 uur gedroogd 58 wasdrogers getest 19 webshops 15 wasdroger testers Waarom is Miele het beste merk wasdroger Miele staat bekend als een van de beste merken

Meer lezen

LG wasdroger

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 142 uur gedroogd 58 wasdrogers getest 19 webshops 15 wasdroger testers Waarom is LG het beste merk wasdroger LG is een van de grootste en bekendste merken

Meer lezen

Siemens wasdroger

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 142 uur gedroogd 58 wasdrogers getest 19 webshops 15 wasdroger testers Waarom is Siemens het beste merk Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Siemens in de

Meer lezen

beste condensdroger

Een condensdroger is een wasdroger die droogt met behulp van een hitte-element. Let er wel op dat deze wasdroger redelijk veel energie verbruikt. Dat komt door de hoge droogtemperatuur die

Meer lezen

inbouw wasdroger

Een inbouw wasdroger is een wasdroger die je kunt inbouwen in een keuken of een kast in de badkamer. Hierdoor gaat de wasdroger perfect op in jouw interieur. Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Meer lezen

grote wasdroger

Een grote wasdroger is een wasdroger met een vulgewicht van minimaal 9 kg. Door dit hoge vulgewicht wordt de trommel, en dus ook de wasdroger, groter. Een grote wasdroger is

Meer lezen

Whirlpool wasdroger

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 142 uur gedroogd 58 wasdrogers getest 19 webshops 15 wasdroger testers Waarom is Whirlpool het beste merk wasdroger Whirlpool is een Amerikaans bedrijf dat ooit begon met

Meer lezen

Asko wasdroger

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 142 uur gedroogd 58 wasdrogers getest 19 webshops 15 wasdroger testers Waarom is Asko het beste merk wasdroger Asko is van oorsprong een Zweeds bedrijf dat onder

Meer lezen